*Nettavisen* Nyheter.

Dette er Høyres aller viktigste sak

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Du vil bli svært overrasket over svaret til partilederen!

19.07.09 23:09

På Dagbladets Ærlig talt-side torsdag, mindre enn to måneder før høstens stortingsvalg, fikk partileder Erna Solberg i Høyre spørsmålet som virkelig setter fingeren på problemet med partiet Høyre; hvilken enkeltsak er det som skal sette Høyre-hjertene i brann?

Svaret var i beste fall vagt.

– Det er mange. Det går ikke an å spørre et helhetsparti om en enkelt sak.

Ingen tid å miste
Det er akkurat slike svar som kan gjøre Høyre til den store taperen etter stortingsvalget 14. september.

– Jeg har forståelse for realiteten i det hun sier. Det er som Gro Harlem Brundtland sa en gang; alt henger sammen med alt, men nå er det slik at valgkamp handler om å profilere seg. Da trekker man fram og legger vekt på noen saker man er opptatt av, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

Han sier Høyre er i ferd med å gå i samme felle som Arbeiderpartiet gjorde før katastrofevalget i 2001.

Uten profil
– Den gang ble det gjort undersøkelser om folks holdninger til en rekke saker, og om de var enig eller uenig med de forskjellige partiene i akkurat disse sakene. På målingene så vi at Kristelig Folkeparti var profilerte på kontantstøtten, Fremskrittspartiet på innvandring og så videre. Arbeiderpartiet gjorde det verken bra eller dårlig i noen av sakene. De havnet midt på. Akkurat slik er Høyre i ferd med å bli. Det å være profilløs gjør det anonym, og Høyre er i ferd med å bli helt anonyme, sier Aarbrot.

Han mener Solberg brude brukt enhver anledning til å trekke fram sakene Høyre har tenkt til å profilere seg med i valgkampen.

Klarer hun ikke det tror valgforskeren det kan brenne et blått lys for lederrollen hennes i det som en gang var Norges største opposisjonsparti.

Kan bli kastet
Klarer ikke Solberg og resten av Høyre å klatre over dagens meningsmålingsnivå, tror valgforskeren at Solberg er ferdig som partileder.

– Ved kommunevalget sist overlevde hun fordi hun faktisk klarte å gjøre et godt valg. Høyre ble nest størst i kommunevalget, noe som viser at hun er en god valgkampgeneral. Samtidig er Erna den partilederen som er mest avhengige av å kunne bevise at hennes preg på valgkampen har lyktes. Får Høyre mer enn 14 prosents oppslutning i valget tror jeg hun er sikret, går det under det gallupen viser nå, tror jeg ikke hun kan fortsette som partileder, sier Aarebrot.

TEST DITT PARTIVALG HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag