Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Høyres aller viktigste sak

Du vil bli svært overrasket over svaret til partilederen!

På Dagbladets Ærlig talt-side torsdag, mindre enn to måneder før høstens stortingsvalg, fikk partileder Erna Solberg i Høyre spørsmålet som virkelig setter fingeren på problemet med partiet Høyre; hvilken enkeltsak er det som skal sette Høyre-hjertene i brann?

Svaret var i beste fall vagt.

– Det er mange. Det går ikke an å spørre et helhetsparti om en enkelt sak.

Ingen tid å miste
Det er akkurat slike svar som kan gjøre Høyre til den store taperen etter stortingsvalget 14. september.

– Jeg har forståelse for realiteten i det hun sier. Det er som Gro Harlem Brundtland sa en gang; alt henger sammen med alt, men nå er det slik at valgkamp handler om å profilere seg. Da trekker man fram og legger vekt på noen saker man er opptatt av, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

Han sier Høyre er i ferd med å gå i samme felle som Arbeiderpartiet gjorde før katastrofevalget i 2001.

Uten profil
– Den gang ble det gjort undersøkelser om folks holdninger til en rekke saker, og om de var enig eller uenig med de forskjellige partiene i akkurat disse sakene. På målingene så vi at Kristelig Folkeparti var profilerte på kontantstøtten, Fremskrittspartiet på innvandring og så videre. Arbeiderpartiet gjorde det verken bra eller dårlig i noen av sakene. De havnet midt på. Akkurat slik er Høyre i ferd med å bli. Det å være profilløs gjør det anonym, og Høyre er i ferd med å bli helt anonyme, sier Aarbrot.

Han mener Solberg brude brukt enhver anledning til å trekke fram sakene Høyre har tenkt til å profilere seg med i valgkampen.

Klarer hun ikke det tror valgforskeren det kan brenne et blått lys for lederrollen hennes i det som en gang var Norges største opposisjonsparti.

Kan bli kastet
Klarer ikke Solberg og resten av Høyre å klatre over dagens meningsmålingsnivå, tror valgforskeren at Solberg er ferdig som partileder.

– Ved kommunevalget sist overlevde hun fordi hun faktisk klarte å gjøre et godt valg. Høyre ble nest størst i kommunevalget, noe som viser at hun er en god valgkampgeneral. Samtidig er Erna den partilederen som er mest avhengige av å kunne bevise at hennes preg på valgkampen har lyktes. Får Høyre mer enn 14 prosents oppslutning i valget tror jeg hun er sikret, går det under det gallupen viser nå, tror jeg ikke hun kan fortsette som partileder, sier Aarebrot.

TEST DITT PARTIVALG HER

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken