Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er hvordan valgresultat blir håndtert i en bananrepublikk

George Bush kraftig ut mot den sittende presidenten.

USAs tidligere president George W. Bush fordømmer opprøret i Washington og legger ansvaret på dem som har gitt demonstrantene falske håp.

Overskriften på uttalelsen fra Bush, den siste republikanske presidenten før Donald Trump, etterlater ingen tvil: «Uttalelse om opprøret i hovedstaden».

– Det er et kvalmende og hjerteskjærende syn. Dette er hvordan valgresultat blir håndtert i en bananrepublikk, ikke i vår demokratiske republikk. Jeg er sjokkert over den hensynsløse oppførselen noen av våre politiske ledere har vist siden valget, og mangelen på respekt som er vist i dag for våre institusjoner, våre tradisjoner og våre politifolk, sier Bush i uttalelsen.

Les også: Biden kommer med svært tydelig krav til Trump - nå svarer presidenten

Bush nevner ikke Trump eller andre republikanske ledere direkte, men legger altså ansvaret på dem som har foret sinte velgere med informasjon om valgfusk.

– De voldelige angrepene på vår hovedstad ble utført av mennesker som har fått sine synspunkter foret av løgner og falske håp, skriver Bush.

– Opprør kan gjøre stor skade på vår nasjon og på vårt rykte, understreker den tidligere presidenten.

- Statskupp

Samtidig twitrer senator Elizabeth Warren i svært harde ordelag.

- Volden i Kongressen i dag var forsøk på et statskupp, og en handling egget frem av en korrupt president, i et forsøk på å forkaste demokratiet vårt.

- Vi kan ikke la handlinger til nasjonale terrorister undergrave den fredelige overførelsen av makt i dette landet. Amerikanere har valt en president som vil redde liv, redde økonomien vår og redde demokratiet. Godkjennelsen av dette valget må fortsette øyeblikkelig.

Hun er ikke den eneste som legger ansvaret på Trump - også presidentens egne går ut mot dagens handlinger og hendelser.

Les også: Erna Solberg om de voldelige demonstrasjonene: - Trump har ansvaret for å stoppe dette

- Har ansvaret

Tidligere sikkerhetsrådgiver for Donald Trump, Tom Bossert, sier presidenten har ansvaret for onsdagens beleiring av kongressbygningen i Washington.

– Dette er bortenfor galt og ulovlig. Det er uamerikansk. Presidenten har undergravd det amerikanske demokratiet uten grunn i flere måneder. Som resultat av det, har han skylden for denne beleiringen og er en absolutt skam, skriver Bossert på Twitter.

Han legger til at det vil bli ro og orden i Washington igjen, på tross av, ikke på grunn av, presidenten.

Også en nåværende rådgiver i Det hvite hus sier til CNN at Trump har skylden for opprøret i Washingtons gater og i kongressbygningen.

– Vi hadde aldri trodd at dette kunne skje. Det er ikke mulig å forsvare, sier den ikke navngitte rådgiveren til CNN.

– Skylden er helt klart hos presidenten, legger rådgiveren til.

Les: Ivanka Trump filleristes etter sjokkerende Tweet

Portforbud

Like før portforbudet ble innført i Washington klokken 18 kunne man høre flere kraftige smell idet politiet satte i gang aksjonen for å fjerne opprørerne.

Ifølge CNNs reportere på stedet var det lyden av tåregassgranater som eksploderte. I 17.30-tiden satte hovedstadspolitiet i gang aksjonen som skal fjerne opprørerne fra kongressbygningen og området utenfor.

Det er kraftige skader på bygningene på stedet, og flere av opprørerne sier til CNN at dette bare er starten og at de vil fortsette i dagene som kommer.

I flere byer

Samtidig som hovedstaden Washingtons kongressbygning er beleiret av demonstranter, pågår mindre demonstrasjoner rundt om i USAs byer.

I Salem, Atlanta, Denver og Topeka har flere av Donald Trumps støttespillere samlet seg utenfor delstatsforsamlingene. TV-kanalen KATU viser flere hundre sinte demonstranter utenfor delstatsforsamlingen i Salem, Oregon.

Trumps Twitter-meldinger ble lest opp for demonstrantene.

– Dette var presidenten. Vi går ikke hjem her. Vi er så vidt i gang, sa en av lederne for demonstrasjonen etter å ha spilt av Trumps budskap.

Portforbud

Guvernør Ralph Northam i Virginia, som huser deler av hovedstadsområdet, innfører unntakstilstand.

Washington D.C. er formelt et eget territorium, men deler av hovedstadsområdet ligger i nabodelstaten Virginia.

Guvernør Northam skriver på Twitter at portforbudet fra klokken 18 til klokken 6 også gjelder der, og at det er innført unntakstilstand.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken