*Nettavisen* Nyheter.

Dette er ikke godteri

Foto: Tollvesenet (Nordlys)

Tollvesenet advarer mot ny trend på internett.

Siden nyttår har Tollvesenet region nord, som dekker Troms og Finnmark, gjort 18 beslag av narkotika sendt i postforsendelser.

- Dette er en helt ny trend hos oss. I fjor hadde vi fire slike beslag på samme tid, sier regiondirektør Atle Joakimsen til Nordlys.

- Og her er det mørketall?

- Absolutt. Jeg vil formode at det reelle antallet forsendelser er langt høyere. Dette er bare toppen av isfjellet.

Ekstremt sterkt
Mest alvorlig er flere funn av syntetiske cannabinoider, såkalt syntetisk hasj, som nylig ble oppført på norske myndigheters narkotikalister.

Stoffet gir en hasjlignende rus, men effekten kan være opp mot hundre ganger sterkere enn vanlig hasj.

- Dette er et livsfarlig dop som det er all grunn til å advare mot. Det er et veldig potent og ekstremt sterkt stoff som er nytt på det norske markedet. Man skal være veldig god på vekta for at det ikke skal gå galt, sier Joakimsen.

- Forventer dødsfall
Han har støtte fra både politi og norske helsemyndigheter, som i Nordlys i mars rettet en kraftig advarsel mot bruk av stoffet.

- Vi forventer at det kan komme dødsfall på grunn av det, sa overlege Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet til Nordlys i mars i år.

- Vi har kontakt med brukere i rusmiljøet som sier at effekten av stoffet er både uforutsigbar og skummel, sa Yngve Myrvoll, narkotikasjef i Troms politidistrikt.

Bestilles på internett
Samtlige av beslagene i år har vært av mindre størrelse. Ifølge tollsjefen er så godt som alle kjente rusmidler unntatt heroin registrert.

- Amfetamin, hasj, kokain, marihuana, flytende narkotiske stoffer, lister Joakimsen opp.

Han opplyser at det er gjort beslag på grensene både i Troms og Finnmark.

Internett
- Denne trenden har selvfølgelig med internett å gjøre. Tidligere har man ikke hatt mulighet til å bestille på den måten. Nå kommer det som vanlig B-post, og ofte er det vanskelig å spore avsenderen.

Når tollerne gjør narkotikabeslag, blir saken anmeldt og oversendt politiet.

- De etterforsker videre, både mot mottaker og avsender, sier Atle Joakimsen.

Les flere nyhetssaker fra nordlys.no her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.