Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er ikke hærverk

Den mystiske Martin Luther-kopien «Cave Canem» mener det må noe ekstraordinært til for å fange folks oppmerksomhet, og vil ikke omtale «angrepene» sine som hærverk.

En kappekledt skikkelse har de siste tre ukene «angrepet» tolv kirker i østlandsområdet. Ingen vet hvem dette er, men personen skjuler seg bak aliaset «Cave Canem», som er latin for «Vokt dem for hunden».

- Det vil forandre seg
«Cave Canem» har sendt e-post til flere medier, men vil ikke stille opp til intervju - foreløpig.

- På nåværende tidspunkt er det ikke ønskelig med et intervju eller en bekjennelse vedrørende hvem Cave Canem representerer. Men om en ukes tid vil dette forandre seg, og man vil da gjøre seg tilgjengelig for et intervju – dersom det fremdeles er ønsket, skriver han i en e-post til Nettavisen.

- Det har hele tiden vært meningen å provosere frem en reaksjon, men samtidig holde dette innenfor akseptable former, da det ville vært uheldig for budskapet dersom angrepet ble omtalt kun som hærverk, skriver han.

Anonym
Cave Canem sier at han ønsker å knytte angrepet mot kjent og relevant symbolikk og symbolske handlinger, slik som Martin Luther:

- Martin Luther representerer på mange måter en forandring i mange menneskers spirituelle hverdag. Man ønsker at våre religiøse institusjoner skal abdisere, og heller la deler av filosofien ta for seg utredningen og forståelsen av det indre liv, samt svaret på de store spørsmålene, slik man har latt vitenskapen ta seg av det ytre. Menneskeheten har et enormt vekstpotensialet innen dette området – dersom man lar det utfolde seg uforhindret og utenfor et system, skriver han til Nettavisen.

«Cave Canem» begrunner ønsket om å være anonym med at fokuset i saken skal være på budskapet, men avslører at den maskekledte personen på bildene er en mann.

Ikke ulikt seriemordere
Forfatter Tom Egeland, som blant annet har skrevet bøkene «Paktens voktere» og «Lucifers Evangelium», mener det dreier seg om en person med et strekt ideologisk standpunkt og som er en motstander av organisert religion.

- Jeg kan i hvert fall si at det ikke er en gærning, det er alt for velformulert og godt skrevet. Alt tilsier at dette er en akademiker. Tankegodset er ikke originalt, dette er kjente alternative forklaringer. Og det er det samme jeg har utforsket i min litteratur, at disse tingene kan ha andre forklaringer enn de religiøse, sier han.

Egeland mener hele prosjektet kan dreie seg om en skoleoppgave der man tester ut hvordan mediemekanismene fungerer. Likevel sier han at kommunikasjonen med media kan assosieres med noe mer uhyggelig:

- Oppmerksomhetstrangen og hvordan man kommuniserer med media kan også minne om noe skumlere, hvordan seriemordere går fram. Kjente seriemordere som for eksempel Zodiac pleiet jo kontakten slik. Hovedparallellen er behovet for oppmerksomhet ettersom denne personen ikke skader noen.

Ubehagelig
Kirketjener i Tuft kirke i Hvittingfoss, Hans Martin Bakke, er en av dem som har funnet et oppslag på kirkedøra si fra «Cave Canem». Han synes det hele er ubehagelig, og kontaktet politiet i forbindelse med saken.

– Vi liker det ikke noe særlig. Det pussige er at en kollega har sett lys i kirken kvelden før dette skjedde. Vi vet ikke hvem som kan ha vært der, men det må være noen som har tilgang til nøkkelkoden. Det kan hende dette ikke har noe med saken å gjøre altså, det kan ha vært noen andre, sier han til Laagendalsposten.

I mellomtiden er det ingenting som tyder på at «angrepene» er over.

- For å skape oppmerksomhet rundt et såpass viktig, men lite belyst tema, er det naturligvis viktig å gjøre noe ekstraordinært for å fange menneskers oppmerksomhet i en travel hverdag. En bruk av «vanlige kanaler» har enda ikke maktet å legge opp til en debatt som har resultert i en vesentlig og varig endring, skriver «Cave Canem» til Nettavisen.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken