*Nettavisen* Nyheter.

Dette er ikke normalt

Foto: (MET/Avisa Nordland)

22.01.14 08:53

BODØ (an.no ): Målestasjonen som tilhører Meteorologisk institutt i Bodø, ligger 11 meter over havet på Bodø lufthavn, den har ikke registrert en eneste millimeter med nedbør så langt i år. Det er ikke normalt.

- Det er faktisk ganske uvanlig, sier Ola Mellem, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, til Avisa Nordland.

- Dette overrasker oss, vi er tross alt inni en vintermåned. Da forventer vi det kommer snø, men så langt ser det veldig dårlig ut og det er ingen indikasjoner på at det kommer til å komme noe nedbør i løpet av måneden.

Høytrykk
Ifølge Mellem skyldes den fraværende nedbørsmengden et høytrykk som ligger nord for polarsirkelen av både Skandinavia og Finland.

- Denne høytrykksfronten får hele tiden tilførsel av kalde luftstrømmer fra sør, og da spesielt Skottland. Det gjør at vi ikke opplever noen nedbør av betydning.

Meteorologen forteller at det periodevis ikke kommer nedbør i januar, men at det er lenge siden distriktet har opplevd nedbørstørke over en så lang periode som nå.

- Vi snakker kanskje om en eller annen form for rekord, sier han.

Her og nå
Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset, er seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Han forklarer at lavtrykksfrontene som ligger over Skottland, gjør at det ikke kommer noen fuktig luft til Nord-Norge. Det blir dermed heller ikke nedbør.

- Været er en sånn fryktelig vanskelig greie. Akkurat hvordan været blir på et gitt sted og tid, avhenger av veldig mange faktorer. Det gjør at været vi opplever stort sett alltid er tilfeldig, forklarer han.

- Høytrykksryggen som ligger over Skandinavia og Finland, med den kalde luften som dere opplever i nord, hindrer den fuktige luften i å komme nordover. Derfor ser dere ikke noe nedbør nå. Antakeligvis vil dere heller ikke gjøre det på en god stund.

Det er stor forskjell på vær og klima, ifølge forskeren.

- Klima er det som er forventet over tid, og vær er det som skjer her og nå.

NAO
To faktorer som nå holder på å endre seg påvirker klimaet i nord og forøvrig: Den nordatlantiske oscillasjonen (NAO) og jetstrømmer som ligger 10-15 kilometer opp i lufta i mellom Troposfæren og Stratosfæren.

- NAO har to faser: kald og varm. Nå er vi inne i siste delen av den kalde fasen. Det får følger for klimaet. NAO bestemmer blant annet hvor tørt eller fuktig været vil være.

- Nordatlanteren ser ut til å bli varmere og varmere i en tiårsperiode.

I tillegg ser vi at isen rundt Nordpolen smelter, som igjen gir store områder med åpent hav.

- Åpent hav vil som kjent absorbere mer energi fra sola enn islagt hav, polhavene blir som et resultat av dette, varmere.

- Et oppvarmet polhav gjør at man vil oppleve tørrere og mere stabilt vær i nord.

Jetstrømmer
Sprengkulden som de opplevde i USA, like før jul, styres av den andre faktoren: jetstrømmer.

- Forskning viser at issmeltingen i nord flytter dissee strømmene sørover, og dermed gir oss et mer stabilt vær i nord. Jo lenger sør denne strømmen forflytter seg, jo tørrere vær blir det.

Seniorforskeren forklarer at hva som vil skje med været videre framover er vanskelig å si.

- Men vi kan i alle fall forklare hvorfor det er vanskelig å si med bakgrunn i disse faktorene, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.