RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NTB scanpix

Dette er ingen selvfølge

Sist oppdatert:
Rent vann i springen kan forsvinne.

Vann- og avløpssektoren har store utfordringer med klimaendringer, befolkningsvekst og vedlikeholdsetterslep for anleggene. Rent vann i springen er ingen selvfølge i nær fremtid, mener Norsk Vann.

Interesseorganisasjonen for vann- og avløpsbransjen, Norsk Vann, oppfordrer derfor til en nasjonal satsing for å sikre rent vann i springen og i naturen fremover.

- Vannet må høyere opp på den norske agendaen. Det er avgjørende med økt oppmerksomhet og innsats både i kommunene og på nasjonalt nivå, sier direktør Einar Melheim i Norsk Vann.

En fersk rapport fra organisasjonen viser at det ville koste formidable 1.053 milliarder kroner å bygge vann- og avløpsanleggene på nytt i dag. Det tilsvarer 40 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt.

62 prosent av dette beløpet gjelder de offentlig eide anleggene, mens 38 prosent gjelder private anlegg som huseiernes stikkledninger, andelsvannverk og anlegg i spredt bebyggelse.

Ifølge SSBs befolkningsframskriving vil Norge vokse med én million innbyggere innen 2030, noe som gjør det nødvendig å bygge ut ny infrastruktur for vann og avløp for å møte veksten.

- Mye av investeringene vil bli dekket av innbyggerne selv, gjennom de årlige vann- og avløpsgebyrene. Nå må også regjeringen bidra til den nasjonale dugnaden vi står overfor, oppfordrer Melheim. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere