Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er innenfor

Venstre-lederen får krass kritikk, men mener selv hun ikke har gjort noe galt.

Tidligere tirsdag kunne Nettavisen fortelle at Venstre-leder og stortingsrepresentant Trine Skei Grande har tatt opp en valgkampvideo inne fra selve stortingssalen, der hun ber «intenst» om penger til Venstre.

Videoen er lagt ut på nettstedet YouTube.

Flere reagerer, blant annet 1. visepresident på Stortinget Øyvind Korsberg (Frp).

- Dette er stortingssalen, landets nasjonalforsamling, og den skal ikke brukes som et privat showroom, sier Korsberg, som sier at han vil ta saken opp på første møte i presidentskapet.

Også 2. visepresident Per-Kristian Foss (H), mener Skei Grande trår over en grense. Han påpeker at stortingssalen ikke må brukes til «dekorasjonsformål».

Les saken: Her tigger hun om penger fra stortingssalen

Se videoen lenger ned i saken.

- Det er innenfor
Selv sier Skei Grande at hun er uenig i kritikken.

- Jeg er uenig i kritikken fra presidentskapet, men merker meg hva presidentskapet sier. Hvis det kommer et pålegg fra presidentskapet, kommer vi naturligvis til å fjerne videoen, sier Skei Grande via sin rådgiver Jan-Christian Kolstø til Nettavisen.

Hun mener videoen er «innenfor det stortingsrelaterte arbeidet», og forklarer hvorfor de må ta i bruk slike grep.

Se videoen her:

HTML EMBED

- Vi er avhengig av økonomisk støtte til Venstres valgkamp, og som et teknologioptimistisk parti har vi tatt i bruk internettbaserte doneringsløsninger som vi markedsfører blant annet via Youtube, sier Skei Grande, og viser til millionbidragene Arbeiderpartiet får fra blant annet LO.

- Ved sist valg fikk Ap sentralt over 10 millioner fra fagforeninger som LO og fagforbundet, påpeker hun.

Ved forrige valg fikk til sammenligning Venstre i underkant av 60.000 kroner i støtte fra enkeltpersoner.

- Merker ikke 100 kroner
I videoen sitter Skei Grande på plassen sin i stortingssalen, og ber folk bidra med penger til Venstres valgkamp.

- Nå sitter jeg på stortingsplassen min. Nå har vi i fire år vært to her, jeg og Borghild. Men nå har vi planer om at vi skal bli veldig mange flere Venstre-folk. Og skal vi klare å komme gjennom den valgkampen, så må vi ha noe hjelp. Vi må ha hjelp fra frivillige, men vi trenger også hjelp til penger, sier Skei Grande i videoen, før hun fortsetter:

- Derfor spør jeg intenst om ikke du kan også kan bli med å være Venstre-venn. Det kan du bli ved å bare trykke på knappen på Venstre sine nettsider. Da gir du 100 kroner i måneden, og det kommer ikke du til å merke en gang. Men vi kommer til å merke det, sier hun.

Skei Grande forteller så hvordan pengene vil komme til nytte.

- Vi kan levere ut utrolig mange flere brosjyrer, ha noen flere annonser, ha noen flere valgkampmedarbeidere og ha noen flere t-skjorter på stands, slik at vi får markedført partiet vårt og får til et skikkelig bra valgresultat. Så min bønn til deg, bli Venstre-venn og bli med på laget slik at vi kan vinne dette valget, sier Skei Grande.

- Ikke søkt om tillatelse
Stortingets direktør, Ida Børresen, sier til Nettavisen at Venstre ikke har søkt om å ta opp videoen i stortingssalen.

- Vi har ikke registrert at det er innhentet tillatelse til å gjøre dette opptaket, sier Børresen, og påpeker samtidig:

- De folkevalgte må forholde seg til reglene for filming og fotografering i stortingssalen som alle andre.

I Stortingets adgangsreglement punkt 5.2 står det: «Det presiseres at dersom noen ønsker å gjøre filmopptak eller fotografere i stortingssalen når det ikke avholdes møter der, skal det innhentes tillatelse på forhånd».

Ble sendt ut påminnelse
Det er bare noen måneder siden stortingets presidentskap ga visepresident Akhtar Chaudhry (SV) refs for å ha brukt stortingssalen i en video til å fremme sitt kandidatur som stortingskandidat.

Saken ble drøftet i presidentskapets møte den 6. desember, og de vedtok følgende uttalelse:

- Stortingets adgangsreglement krever at «dersom noen ønsker å gjøre filmopptak eller fotografere i stortingssalen når det ikke avholdes møter der, skal det innhentes tillatelse på forhånd».

Det ble understreket at presidentskapets medlemmer bør være særlig oppmerksomme på å overholde reglene, og administrasjonen på Stortinget ble bedt om å sende ut en påminnelse om bestemmelsene for tv-opptak og filming til ansatte og representanter.

Synes du det er greit at Venstre-lederen bruker stortingssalen til å ta opp en valgkampvideo? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken