RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er innsiden av en ambulanse

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen).
Sist oppdatert:
- Vi må lære å forsvare oss mot enhver trussel, sier ambulansepersonellet.

NABLUS, VESTBREDDEN (Nettavisen): Nablus har en blodig historie bak seg med kraftige sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater. I tidsperioden 2000 til 2005, ble anslagsvis 522 palestinere i Nablus og fra nærliggende flyktningeleirer drept. Det skjedde under en israelsk offensiv mot militante palestinere i den andre Intifadaen. Israelerne led også tap, blant annet i et selvmordsangrep som krevde et trettitalls sivile menneskeliv.

Selv om freden ikke har kommet til Vestbredden med full styrke, så er det i hvert fall tilsynelatende rolig når Nettavisen kjører inn mot Nablus i en israelsk ambulanse.

Tamir Noy og Tomer Shemesh er medisinsk personell på ambulansen. Jobben deres er ikke bare å redde liv, men også å forsvare liv. Derfor er de alltid beredt og utrustet med hvert sitt våpen når de rykker ut til et medisinsk åsted.

- Vi må lære å forsvare oss mot enhver trussel. Et eksempel kan være når vi forsøker å behandle noen etter en bilulykke, og så kaster noen stein på oss. Da må vi reagere og handle fort, og få kontroll på situasjonen. Det er grunnen til at vi trenes opp til å være soldater også, sier sersjant Tamir Noy til Nettavisen.

Han tjenestegjør sin treårige verneplikt som ambulansepersonell.

Kaster stein på israelske biler
Den israelske siviladministrasjon i området rundt Nablus, som er integrert i de israelske forsvarsstyrker (IDF), har som ansvar å koordinere det sivile samarbeidet med de palestinske selvstyremyndighetene i området. Om det er internasjonale organisasjoner som ønsker å bistå med penger til palestinerne, så koordineres dette gjennom siviladministrasjonen. Om palestinere vil søke arbeidstillatelse eller studieopphold i Israel, så er det siviladministrasjonen som ordner dette også.

I tillegg skal siviladministrasjonen forsøke å bistå med megling ved eventuelle uoverensstemmelser mellom israelske bosettere og palestinere.

Siviladministrasjonen har også en egen ambulansetjeneste i Nablus-distriktet, som består av 55 palestinske landsbyer og åtte israelske bosettinger. Det er ikke uvanlig at det oppstår problemene mellom bosetterne og palestinerne.

- I hele området, nesten daglig, så er det unge palestinere som står i fjellskråningen og kaster stein ned på israelske biler, sier en høytstående tjenestemann i den israelske siviladministrasjonen, som ikke ønsker å bli navngitt.

- For halvannen måned siden var det noen palestinere som kastet stein på en israelsk bil, og i bilen var det et israelsk barn. Barnet er fortsatt på sykehus med livstruende skader, sier han.

Bærer alltid våpen
Stabssersjant Tomer Shemesh tjenestegjør også på ambulansen som er knyttet til den israelske siviladministrasjonen. Det er den eneste ambulansen som opererer i dette området. Nærmeste sivile ambulansesentral ligger nemlig en halvtimes kjøretur unna.

Stabssersjanten holder et fast grep om geværet når han går ut av ambulansen for å vise Nettavisen utsikten over byen Nablus.

- Har dere alltid våpenet tilgjengelig?

- Alltid. Alltid. Hvis jeg blir skutt mens jeg behandler en pasient, hvem vil da behandle ham? Ingen. Så det er et problem, svarer Shemesh.

- Til og med når dere bærer en pasient inn i ambulansen?

- Ja, alltid.

- Er dere noen gang redde på jobben?

- Vel, jeg tror alle er redde av og til. Men det handler om hvem man er og hva man gjør. Det er ingen andre som kan gjøre det bedre enn deg selv. Så man må huske på at man har en jobb å gjøre, sier Shemesh.

- Kastet stein på skolebusser
Tilbake på en militærbase, hvor siviladministrasjonen for Nablus-området har hovedkontor, får Nettavisen se flere bilder av biler, inkludert en ambulanse, som har fått frontruten smadret etter steinkasting. Dette er livsfarlig fordi bilistene kan lett miste kontrollen på de smale fjellveiene.

Men det er ikke bare unge palestinere som kaster stein. Palestinske medier meldte i forrige måned om israelske bosettere som kastet stein på to palestinske skolebusser. I en annen hendelse skal israelske bosettere ha sperret av en hovedvei for palestinske biler, og kastet stein fra en høyde.

Delt inn i soner
Vestbredden er som følge av Oslo-avtalen inndelt i tre soner, henholdsvis A-, B- og C-områder. I A-områder har De palestinske selvstyremyndighetene ansvar for sivil og militær administrasjon. I B-områdene har palestinerne ansvar for sivil administrasjon, mens Israel har det militære ansvaret. I C-områdene har Israel ansvar for både sivil og militær administrasjon. Kort fortalt så er palestinske byer og landsbyer konsentrert i A- og B-områder.

Det er altså siviladministrasjonen som skal koordinere samarbeidet med palestinerne i disse betente landområdene.

- Ethvert prosjekt som kan bedre dagliglivet i dette området, er bra. Jeg tror vi er veldig vare når det gjelder palestinernes behov, og vi ønsker å ta de nødvendige skrittene for å hjelpe dem, sier den høytstående kilden i siviladministrasjonen.

- Men hvis palestinerne bestemmer seg for å åpne opp for en ny generasjon med voldshandlinger, så blir det ingen endring. Man trenger å være to for å danse tango, understreker han.

- Vi gjør ikke forskjell
Verken Shemesh eller Noy har noen erfaring med medisinsk arbeid fra det sivile liv. Men begge har fått mersmak, og sier de vil satse videre på sanitet når de dimitteres fra militæret. Begge synes de har en meningsfull jobb.

De sier det ikke spiller noen rolle om pasienten er israelsk eller palestinsk.

- Vår plikt er å behandle folk som er skadet. Det spiller ingen rolle om det er israelere, palestinere eller soldater. Vi tar oss fram til åstedet og tar hånd om de skadede, sier Noy.

- Jeg ser ikke forskjell på en palestiner og en israeler. Dette handler om liv. Vi avla en ed om å behandle alle, hvor som helst og når som helst. Så dette er oss, understreker Shemesh.

Snaut en uke etter at Nettavisen møtte Noy og Shemesh, blir en israeler drept i Nablus-området i det som omtales som et terrorangrep. Israeleren ble skutt og drept av en palestiner. Israelsk grensepoliti rykket ut til åstedet og skjøt gjerningsmannen.

Det er Noy og Shemesh som kjørte ut i ambulansen og hentet palestineren, og sørget dermed for at livet hans ble reddet.

Kilder:FNs Sentrale humanitære samordningsenhet, Jerusalem Post, AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere