Se hva Arild Grande sa om valget av ny fylkesleder, øverst i saken.

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti la fram sin innstilling på en pressekonferanse i Trondheim klokka 15.30 mandag. NTB fikk tidlig bekreftet fra godt informerte kilder i Arbeiderpartiet, at Trond Giske der ville bli enstemmig innstilt som ny fylkesleder.

Les også: Trond Giske innstilles som fylkesleder, ifølge flere medier

- Trøndelag AP har store ambisjoner for Trøndelag og partiet. Vi har som ambisjon om å legge frem en enstemmig innstilling. Som leder foreslår vi Trond Giske fra Trondheim, ble det sagt innledningsvis av valgkomiteens leder Arild Grande på en pressekonferanse fra Lerkendal i Trondheim.

- Vi har hatt gode og tillitsfulle diskusjoner i valgkomiteen. Høy temperatur? Ja. Men også fruktbare samtaler om hvordan vi best kan fremme en innstilling som svarer på de mange forslagene som vi har mottatt, og som speiler hele våre store og flotte fylke, var også noe av det Grande sa.

Trond Giske gikk i januar 2018 av som nestleder i Arbeiderpartiet etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

- Stort sår i Ap

Forsker Anja Sletteland tror ikke at konfliktene rundt Trond Giskes rolle i Arbeiderpartiet vil gå over uten videre.

– Dette er et stort sår i Arbeiderpartiet, og det må håndteres for at de skal kunne klare å komme seg videre – for å kunne gjenopprette et sunt arbeidsmiljø og forhindre at flere slutter, og for å få mulighet til å snakke om politikk igjen, sier Anja Sletteland til NTB.

Hun er førsteamanuensis ved Oslo Met og har skrevet boka « Giskesaken» sammen med medieprofessor Kristin Skare Orgeret.

Forsoningsprosess

Sletteland tror konfliktene rundt Trond Giskes rolle i partiet vil fortsette uansett om han nå blir valgt til fylkesleder i Trøndelag Ap eller ikke. Skal partiet komme seg videre, må partileder Jonas Gahr Støre ta grep og få satt i gang en forsoningsprosess, mener hun.

– Han er fast bestemt på at denne saken er konkludert og avsluttet, og han reagerer surt når den kommer opp. Og jeg skjønner godt at han er lei. Det er bare det at det i kjølvannet av denne saken har oppstått en enorm konflikt, sier Sletteland.

– Den konflikten bør han erkjenne, og han bør tenke at det er hans ansvar å få partiet på sporet igjen og finne en løsning som det går an å leve med.

Giske: - Rolig i båten

- Jeg sitter helt rolig i båten og lar de som jobber med dette i partiorganisasjonen, få gjøre jobben sin i ro og fred, sier Giske i et intervju med Trønder-Avisa.

Etter det NTB forstår klarte ikke valgkomiteen å finne en kvinnelig kandidat som var villig til å ta opp kampen mot Giske. Det regnes samtidig som svært sannsynlig at Giske vil få tilslutning som ny fylkesleder når fylkesårsmøtet avholdes til helgen.

I intervjuet med Trønder-Avisa kommer også 53-åringen med en advarsel.

– På generelt grunnlag synes jeg norsk politikk preges av for mye personfokus og kortsiktige tanker på nærmest uviktige saker. Jeg synes vi skal være mer rause med hverandre på tvers av partiene, ha mer åpenhet og større takhøyde. Så må vi slutte å tenke person og jobbe med det som er viktig: god skole og omsorg og trygge arbeidsplasser i hele Trøndelag, forteller Giske.