OSLO TINGRETT (Nettavisen): I disse dager står to menn anklaget for finansiering av terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Dette er kanskje den mest brutale terrororganisasjonen i moderne tid.

Store pengesummer skal, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ha gått til IS-krigeren Arben Hasani fra Kosovo.

Se våpen-videoen med ham under:

Youtube kan du se hele dokumentaren om IS-krigere som avisen Gazeta Express i Kosovo publiserte i 2017. Her blir også våpenvideoen med Hasani vist.

Brukte navnet på IS-leder som passord

Hasani skal ifølge internasjonale medier ha blitt tatt til fange av kurdiske styrker. Han skal også ha blitt avhørt av kurdiske styrker på forespørsel av FBI. Avhøret blir lest opp i rettssaken mot de to tiltalte mennene.

Det var i forkant usikkert hvorvidt dette avhøret skulle leses opp i retten, blant annet fordi man ikke sikkert vet under hvilke omstendigheter avhøret har blitt gjort. Forsvareren og statsadvokaten har likevel blitt enige om at det skulle leses opp, fordi forsvareren mener det har relevans for saken og er til fordel for hans klient i saken som nå går i Oslo tingrett.

En av de tiltalte er en norsk statsborger i 40-årene, som opprinnelig er fra et annet europeisk land. Før rettssaken startet nektet han straffskyld, men han har nå erkjent straffskyld for to av fem tiltalepunkter.

Nettavisen kjenner til at han i det første avhøret lo av avhøreren fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han ble spurt om å oppgi passordene.

- Jeg går heller gladelig i fengsel, sa han, ifølge Nettavisen kilder.

Senere er det blitt kjent at passordet han brukte på PC-en var Abu Bakr-al-Baghdadi, navnet til en tidligere IS-leder. I retten ville han ikke svare

- Jeg vil ikke si noe om det, svarte mannen i retten.

Les også: Slik så det ut da PST ransaket boligen til terrortiltalt

Tidligere straffedømt

Offentlige registre viser at mannen søkte asyl i Tyskland i 1995/96, men fikk avslag. I november 1998 søkte han asyl i Norge. I politiregistre kommer det frem at han i 2006 ble norsk statsborger.

I Norge har han hatt ulike jobber og blant annet drevet et firma sammen med konen. Han har også flere barn, både barnehagealder og i voksen alder.

Mannen i 40-årene ble i 2015 endelig dømt for brudd på våpenloven i Borgarting lagmannsrett, til en straff på fire måneders fengsel.

Det var i 2014 han gjemte et haglegevær i et skogholt i Bærum. Men han visste ikke at spanere fra PST fulgte etter ham, og senere samme dag ble han pågrepet. Våpenet tilhørte en kjent fremmedkriger, Egzon Avdyli. I 2014 ble han drept i Syria.

PST mener den norske statsborgeren besørget at IS-krigeren Hasani totalt fikk 380.000 kroner ved til sammen fem tilfeller i perioden juli 2017 til desember 2018. En annen mann, en syrisk borger i 30-årene bosatt i Viken, er tiltalt for medvirkning til terrorfinansieringen.

Mannen i 30-årene har nektet straffskyld for alle anklagene, men PST fant 390.000 kroner i kontanter under madrassen hans under en ransaking i slutten av mai i fjor, da han ble pågrepet.

Tiltalte i avhør: - Alt går til helvete

I retten forklarte mannen i 40-årene at han kom i kontakt med Hasani i 2016, eller muligens begynnelsen av 2017. Hasani skal ha reist til Syria i 2015.

- Det var fordi han skulle leve under islamsk styre, svarte tiltalte på spørsmål fra rettens dommer, Kim Heger.

- Dro han til Syria for å krige? fulgte Heger opp.

- Om det var for å krige eller bare å leve der vet jeg ikke, men han deltok i krig i begynnelsen og ble skadet.

Ifølge Nettavisens kilder har den norske borgeren forklart seg om Syria-konflikten i avhør med PST etter at han ble pågrepet i juni 2019.

«Alt har gått til helvete. Det har dødd over 700.000 mennesker under krigen. Folk og grupper kjemper mot hverandre i stedet for å holde fokus på fienden, Bashar (al-Assad, Syrias president, red.anm.). Da gikk det som det gikk.

IS er ferdig. ISIL var aldri en stor gruppe. I begynnelsen var de bra, men ikke på slutten.»

I retten fikk den tiltalte mannen en rekke spørsmål om IS som gikk på de brutale henrettelsesmetodene de brukte, om han var enig i ideologien til IS og om han syntes det var bra at Hasani hadde reist til IS, men han nektet å svare på disse spørsmålene.

- Hvorfor vil du ikke svare på spørsmålene? spurte Heger.

- Fordi jeg føler meg forhåndsdømt.

- Kan du si noe om hvorfor?

- Nei.

Les også: Mann pågrepet i terrorsak - krevde at kona skulle løslates fra fengsel før han ble avhørt

Chattelogger

Det kom også frem i retten at mannen i 40-årene begynte å sende penger til Hasani i 2017 og at Hasani fra tidligere har erfaring fra militæret i hjemlandet. IS-krigeren har også bodd noen år i Norge.

I retten er det kommet frem at den norske borgeren erkjenner straffskyld for å ha sendt i underkant av 30.000 norske kroner. I chattelogger fra Whatsapp, som PST sikret etter at mannen ble pågrepet i juni 2019, har de sikret kommunikasjon mellom den den norske mannen og Hasani.

IS-krigeren har ifølge PST brukt ulike telefonnumre og kontoer. Siden mars 2017 til februar 2019 har det vært minst 46.418 chattemeldinger mellom de to. I tillegg til sitt faktiske navn har han brukt navnet Arben Ibn Hasan, blant flere navn, i sosiale medier og i chatter.

- Bakgrunnen for at han har erkjent straffskyld for to av postene er at han sendte disse pengene i den tro at de skulle brukes til mat til kvinner og barn, men at dette er en straffbar overtredelse av bestemmelsen om terrorfinansiering, sier mannens forsvarer, Svein Holden, til Nettavisen.

- Han nekter fortsatt straffskyld for de øvrige pengebeløpene som ble overført til Syria. Disse ble ikke videreformidlet IS, men til et syrisk menneskesmuglernettverk som deretter smuglet en rekke personer ut av IS-kontrollerte områder. Min klients forklaring er altså at han formidlet pengene for å få fraktet kvinner og barn i trygghet.

I meldingene har de to blant annet snakket om at Hasani ble omtalt i avisen Gazeta Ekspress som gis ut i Hasanis hjemland Kosovo. Dette var i april 2017 da avisen publiserte en større dokumentarfilm med navnet «Tegn til terror».

Skal ha kriget for IS

En kort videosnutt på i underkant av 20 sekunder viser Hasani som leker med en pistol mens han kjører bil ved å snurre den rundt fingeren samtidig som han ler. Det er ukjent når videoen fra og omstendighetene rundt den er ukjent.

«Når har de skrevet om meg i Gazeta Ekspress?», spør Hasani i en melding.

«I går kveld, bror. Det var en dokumentar», svarer de norske borgeren.

«Skrøt de av/roste de meg?», spør Hasani.

«Nei, de nevnte deg ikke personlig. Det ble vist hvordan du roterer pistolen», skriver den norske borgeren.

Deretter svarer Hasani med å le i to påfølgende meldinger.

I juli samme år sender Hasani også bilder som angivelig viser ham selv i strid for IS. Han sender også andre bilder som viser krigsherjingene i Syria i 2017. Han sender også bilder der han poserer med og foran det karakteristiske svarte flagget til IS med hvit arabisk skrift.

Men det er også mange meldinger som går på at Hasani selv vil ut av de krigsherjede områdene og at pengene han mottar skal gå til å få hans familie eller andre IS-familier ut fra Syria eller ut av de krigsherjede områdene av IS.

- Måtte Gud gjøre det lettere for dem

«Jeg sverger ved Gud, bror. Jeg tror ikke at jeg klarer å ordne det for meg selv. Men for familien, ja, hvis Gud vil. Det er fordi det er veldig dyrt», skriver han over flere korte meldinger i desember 2017.

«Jeg har ordnet noe som er en slags syrisk legitimasjon for alle familiene. Én kommer i morgen for å snakke med meg, kanskje jeg får sendt dem ut», skriver Hasani i en annen melding.

«Måtte Gud gjøre det lettere for dem, bror. Og at de kommer ut uten problemer», svarer den norske borgeren.

PST er delvis enig med Holdens fremstilling, men mener den norske statsborgeren har begått straffbare handlinger og at det dreier seg om finansiering av IS.

- Vi bestrider ikke at han kan ha fått noen folk ut av IS-kontrollerte områder, spesielt gjelder dette den siste overføringen på 200.000 kroner (i desember 2017, red. anm.). Men i den fjerde overføringen (212.900 kroner i november 2017) kommer det frem i chatter at pengene skal til enker av IS-krigere. De skulle ikke få penger nødvendigvis fordi de skulle ut av IS-områder, men det kan være fordi de ektemennene deres hadde falt i kamp, sier statsadvokat Frederik Ranke til Nettavisen.

- Hva mener dere pengene skulle gå til?

- Av opplysninger som er kommet frem i chatter har det også vært penger for å dekke oppholdskostnader til personer tilknyttet IS. Selv om noen av pengene er blitt brukt til å få folk ut av Syria eller krigssoner i IS, mener vi det er straffbart.

Mannen i 30-årene, som er syrisk statsborger, er i tillegg tiltalt for brudd på finansforetaksloven fordi han ifølge PST utførte betalingsformidling på vegne av minst 30 personer uten at han hadde konsesjon for dette.

Ifølge politiet formidlet han minst fire millioner kroner til mottakere i utlandet, blant annet i Syria.

Øvre strafferamme på terrorfinansiering er ti års fengsel. I denne saken vil det være snakk om straff i nedre del av skalaen.

Brudd på finansforetaksloven kan straffes med inntil ett års fengsel.