Torsdag ettermiddag kom meldingen om at 35 gisler og 15 gisseltakere skal være drept i luftangrep gjennomført av forsvaret i Algerie. Ingen kan bekrefte disse meldingene, men norsk og britisk UD bekrefter at det pågår en militæraksjon mot gassanlegget.

Den anerkjente terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over det angivelige angrepet.

- Min første reaksjon på dette er at myndigheten må først verifisere det, og bekrefte det. Og deretter, om det har skjedd noe så tragisk, så stilles det skarpe spørsmål til det algeriske regimet på hvorfor de har reagert på denne måten. Men det er viktig å få en redegjørelse veldig raskt, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Flere land, deriblant Norge, USA og Storbritannia, er involvert i gisselsituasjonen. Det er uklart om Algerie har handlet på egenhånd eller i samråd med andre nasjoner som har sine statsborgere på gassanlegget.

Les: - Obama ville hjelpe, men Algerie nektet

- Helt sjanseløst
Nettavisen har også snakket med en tidligere norsk elitesoldat. Han tror at meldingene som kommer inn er et resultat av at Algerie har handlet på egen hånd.

- De valgte den løsningen, ja. Det overrasker meg egentlig ikke siden dette er et land syd for Tyskland, men det er jo helt håpløst. Det hele er helt sjanseløst og det trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne.

- Hadde de algeriske styrkene latt være å gjøre noe er sannsynligheten mye større for at dette ikke hadde gått så galt.

Terrorekspert Magnus Ranstorp tror de eksterne aktørene trolig ønsket en annen løsning enn en direkte militærkonfrontasjon med gisseltakerne.

- Ja, det tror jeg. Det som skjer på bakken dikterer, og Algerie ville klare det selv, men så går det så feil, sier han.

- Har væpnede styrker
Den tidligere elitesoldaten mener at situasjonen skulle ha vært håndtert av personene som allerede er hyret inn av Statoil og BP.

- På alle utenlandske anlegg til BP og Statoil, som dette er, så er det væpnede sikkerhetsfolk ansatt i Stirling Group til enhver tid. Dette er tidligere spesialsoldater fra England som i all hovedsak har vært i britiske SAS, og de verver nesten utelukkende gamle kolleger. På grunn av de strenge reglene så er det veldig vanskelig å få opprettet norske væpnede sikkerhetsselskap, så på stasjonene i utlandet benytter også Statoil seg av Stirling Group.

Stirling Group er et privat sikkerhetsselskap navngitt etter grunnleggeren av Special Air Service (SAS), som er en spesialstyrke i den britiske hæren.

- Det er Stirling Group som i utgangspunktet skulle ha tatt seg av forhandlingene med terroristene på vegne av selskapene. Dette er kompetente tidligere elitesoldater som vet hva de driver med.

Utelukker ikke norske styrker
UD bekrefter at de har blitt informert om at det pågår en militærauksjon, men elitesoldaten vil heller ikke bli overrasket om det er norske styrker fremme eller på vei ned.

- Jeg vil ikke være overrasket om det allerede er sendt ned norske spesialstyrker. Den offisielle versjonen er at UD benytter PST og Forsvarets sikkerhetstjeneste som rådgivere, men den uoffisielle versjonen ved slike situasjoner er at de samler sammen spesialstyrkene. Det eneste er om tiden strekker til - for når man blir innkalt så tar det normalt en dag å samles og planlegge hva det er som skal gjøres - før man drar av gårde.

Han forklarer også at spesialstyrkene må samarbeide med lokale militærstyrker.

- Med tanke på at det er en del lover som må følges så vil det bli samlet sammen en gruppe bestående av norske og britiske innsatsstyrker, siden dette er landene hvor oljeselskapene hører til, samt noen algeriske militærstyrker ettersom det er i Algerie. Disse ville så aksjonert.

Les: - Obama ville hjelpe, men Algerie nektet

Økende kritikk av militæraksjonen i Algerie
Før man vet utfallet av militæraksjonen ved gassanlegget øst i Algerie, vokser uroen for at operasjonen var mislykket og førte til massedød.

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse torsdag kveld at han og norske myndigheter gjerne skulle ha vært informert om at algeriske styrker gikk til aksjon mot Statoils gassanlegg i In Aménas øst i landet, der islamister har holdt – eller fortsatt holder – et stort antall vestlige gisler.

Dette synet ble tidligere på dagen også uttrykt av Storbritannias statsminister David Cameron.

– Både vi og andre lands regjeringer har uttrykt viktigheten av å vise tilbakeholdenhet og at gislenes liv og helse er det primære, sa Stoltenberg.

Men mye kan tyde på at algeriske myndigheter har hatt behov for – eller vært tvunget til – å gå til en rask og målrettet aksjon mot gisseltakerne.

Selv om verken Stoltenberg eller andre lands regjeringer direkte vil kritisere militæroperasjonen, øker bekymringene for at aksjonen var mislykket og at mange gisler har mistet livet.

Ifølge meldinger torsdag kveld pågikk militæraksjonen ved anlegget fortsatt, flere timer etter at et helikopter bombet anlegget. Rapporter går ut på at minst 34 gisler og flere av gisseltakerne ble drept. Opplysningene om de norske statsborgernes situasjon går ut på at man ikke kjenner skjebnen til ni av 17 som var ved anlegget.

Japans utenriksminister reiste torsdag til Alger for å følge situasjonen på nært hold. Japan krevde at algeriske myndigheter umiddelbart stanser aksjonen.

Flere terroreksperter peker på at det kan ha vært en tabbe av Algerie å gå til aksjon så tidlig, men understreker at omstendighetene rundt aksjonen fortsatt er svært uklare.

– Det skal veldig lite til for at en slik aksjon går galt, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til NRK.