Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Joe Biden

USAs 46. president.

Joseph Robinette Biden Jr. ble født i Scranton i Pennsylvania 20. november 1942.

77-åringen er det som kalles en moderat politiker, eller sentrumsnær i amerikansk politikk. De store forskjellene fra den sittende presidenten ligger i synet på helsevesenet, utenrikspolitikken, miljøvern og immigrasjon samt kriminalpolitikk. I Norge ville hans politikk lignet veldig på den politikken Høyre står for.

Biden regnes som en kunnskapsrik politiker, som er flink til å finne smidige løsninger som kan passe på tvers i det politiske landskapet.

Les mer: - Joe Biden er USAs neste president

Han vokste opp i en katolsk middelklassefamilie, moren var av irsk opphav. Familien flyttet til Delaware da han var elleve år gammel.

Les Gunnar Stavrums kommnetar: USAs velgere til Donald Trump: You're fired!

Familietragedier

I 1966 giftet Joe Biden seg med Neilia Hunter. To år senere begynte Biden å jobbe for en lokal republikaner fordi han mislikte den demokratiske guvernørens konservative holdning til raseskillene i Delaware.

I 1972 omkom kona og datteren i en bilulykke, og han ble alenefar for sønnene Beau og Hunter i fem år. I 1977 giftet han seg med Jill Jacobs, som han fire år senere fikk datteren Ashley sammen med.

Familien Biden ble på ny rammet av tragedie, da sønnen Beau døde av hjernekreft i mai 2015.

Les også: CNN-kommentatoren brast i gråt da de kom med den historiske Trump-nyheten

President-ønske

Ble valgt som senator for Demokratene fra Delaware i 1972, 29 år gammel. Ble gjenvalgt seks ganger, sist i 2008.

Siden han samtidig mislikte Richard Nixon, som var presidentkandidat for republikanerne, registrerte Biden seg som uavhengig. I USA registrerer man seg for å stemme, og da velger man hvilket parti man i utgangspunktet tilhører. Året etter ble han rekruttert som demokrat, og ble innvalgt i New Castle County Council som opprinnelig var et normalt republikansk område. I samme periode fikk han barna Joseph R. "Beau" Biden III i 1969, Robert Hunter i 1970, og Naomi Christina i 1971.

Les også: Biden talte i natt: - Kan erklære seg for USAs nye president

I 1980 vurderte Joe Biden å stille som presidentkandidat. Demokratene hadde store interne stridigheter, og der Ted Kennedy ønsket å dra partiet mot venstre i politikken ville Carter fortsette med sin moderate linje. Biden støttet Carter, men det splittet partiet og Carter tapte stort mot Ronald Reagan.

Også i 1984 vurderte han å stille som kandidat for Demokratene, men fokuserte istedet på gjenvalg til senatet. Han vant med over 60 prosent av stemmene. Ronald Reagan ble gjenvalgt som president.

Hans forrige forsøk var i 2008. Det endte i stedet med at han ble visepresident under Barack Obama fra 2009 til 2017.

Les mer: Donald Trumps sønn med drøye anklager om USA-valget

Kommentarer til denne saken