NEW YORK (Nettavisen): I en fersk meningsmåling publisert av CNN går demokratenes presidentkandidat Joe Biden frem hele syv prosentpoeng.

I kjølvannet av meningsmålingen la Biden tirsdag kveld ut en valgkampvideo på Facebook-siden sin der Biden forteller at han er den klart sterkeste demokratiske kandidaten. Biden forteller samtidig hvordan han skal kunne slå Donald Trump i en presidentvalg. Se valgkampvideoen øverst i saken.

Les: Joe Biden øker presidentkandidat-ledelsen

Meningsmålingen fra CNN viser at den tidligere tidligere visepresidenten til Barack Obama nå har støtte fra 29 prosent av Demokratene i kampen om å bli partiets presidentkandidat i 2020.

Biden ligger med dette langt foran de andre kandidatene som Bernie Sanders og Elizabeth Warren, som får henholdsvis 15 og 14 prosents støtte på den nye målingen.

USA-ekspert trekker frem fire momenter

USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, sier til Nettavisen at Biden har fire fordeler videre i den demokratiske presidentkampen.

- Joe Biden har ligget stabilt i tet siden april – og det er trenden som teller, ikke enkeltmålinger. Jeg ser fire relevante momenter her, sier Mjelde til Nettavisen:

  1. Joe Biden er den mest kjente kandidaten. Det er et halvår til valgene begynner, og målingene nå reflekterer i betydelig grad hvem velgerne er kjent med og ikke. USA har et fragmentert mediemarked og mange følger ikke dette i det daglige. Mange velgere vet fortsatt lite om andre enn de tre-fire toppkandidatene.
  2. «Presidentduoen» Obama og Biden er veldig godt likt i partiet, det tjener Biden på. Biden har også en visepresidents aura og autoritet. Dette gir ham litt ekstra støtte på kjøpet.
  3. Den venstreradikale fløyen er ikke representativ for hele partiet. Det er fortsatt en stor andel moderate, godt voksne, mer tradisjonelle demokratiske velgere. Vi hører mindre om dem, fordi de ikke gjør noe ut av seg på sosiale medier.
  4. Joe Biden er den eneste med nevneverdig appell blant afroamerikanske velgere. Han belønnes for sin lojalitet til Obama med lojalitet fra de svarte – enn så lenge, om ikke annet, sier Mjelde til Nettavisen.

«Biden er kjedelig - derfor gjør han det bra»

- «Joe Biden er en kjedelig kandidat. Det er derfor han gjør det så bra», skriver The Guardian i en artikkel denne uken Er du enig i den beskrivelsen?

- Som jeg har påpekt, Biden har en visepresidents aura og autoritet. Dette gir ham litt ekstra støtte på kjøpet. Samtidig har det sine sider, sier Mjelde.

- For mange er han gode, gamle «onkel Joe» fra Scranton som tar Amtrak-toget. En moderat veteran som ikke skremmer noen. På den andre siden driver han en 1990-talls valgkamp med strengt regisserte medieopptredener og liten bruk av sosiale medier. Han unngår å angripe motstanderne, og da får han heller ikke så mange oppslag, sier Mjelde.

- Polarisert USA

I en fersk måling publisert av Fox News på søndag, heter det at Donald Trump taper terreng overfor samtlige fire demokratiske toppkandidater i et tenkt presidentoppgjør mellom dem.

I et hypotetisk oppgjør ville Sanders slått Trump med 48 prosent, Warren ville vunnet over Trump med 45 prosent, mens Harris ville vunnet med 46 prosent.

Ifølge Fox-målingen ville Joe Biden derimot slått Trump med 50 prosent, mot presidentens 38 prosent.

- Hvilke sjanser tror du Biden har i et eventuelt kappløp med Trump om presidentjobben?

- I dagens polariserte USA kan begge kandidatene regne med nesten halvparten av stemmene, uansett. Han kan gi Trump kamp om moderate vippestatsvelgere, sier Mjelde.

Som samtidig påpeker:

- Demokratene kommer ikke til å gjøre samme tabbe i 2020 ved ikke å drive valgkamp i vippestatene i Midtvesten, sier Mjelde.

- Biden er rusten

På den andre siden er Biden rusten, mener USA-eksperten.

- Det som tidligere har vært hans største fortrinn – at han er folkelig og menneskelig – er nå blitt en kilde til tvil. Folk lurer nå på om forsnakkelsene og tabbeutalelsene skyldes alderen. Tidligere sjarmerte sånt, nå skremmer det mange, påpeker Mjelde.

- Demokratene har ikke lykkes med eldre presidentkandidater siden LBJ (Lyndon B. Johnson, red.an.) i 1964. Når de har nominert godt voksne politiske veteraner som (Hubert) Humphrey, (Al) Gore, (John) Kerry og (Hillary) Clinton, har de tapt, sier USA-eksperten til Nettavisen.

Målingen gjengitt i CNN viser at Biden får spesielt sterk støtte fra den velgergruppen som er spesielt opptatt av å velge en kandidat som de tror har en stor sjanse for å slå president Donald Trump i valgkampen.

- Tror du noen andre kan true han i denne posisjonen?

- «Valgbarhet» er et uklart begrep – mange av de siste presidentene har vært «underdogs» som begynte med lave odds. Jeb Bush var også så «valgbar». En skal treffe med et begeistrende budskap på riktig tidspunkt i historien for å vinne frem, sier Mjelde.

- Sanders og Warren er «prekestolskandidater»

På CNN målingen kommer senator fra Vermont, Bernie Sanders, med 15 prosents støtte og Massachusetts-senator Elizabeth Warren, med 14 prosent, på de neste to plassene.

Støtten til disse to kandidatene har stort sett stått på stedet hvil gjennom sommeren. En av de demokratiske kandidatene stuper også på den nye målingen, California-senatoren Kamala Harris.

Hva tror du er årsaken til at Sanders og Warren står stille og at Kamala Harris stuper?

- Fordi Sanders og Warren er såkalte «prekestolskandidater». De er ideologer som kan regne med en 10-15 prosent støtte i «menigheten» uansett, men som de ofte ikke klarer å øke nok. Men grunnet den støtten forsvinner de aldri helt heller, sier Mjelde til Nettavisen.

- Kamala Harris har størst vekstpotensiale

CNN-målingen ble gjennomført like etter de to presidentkandidatenes TV- debatter i begynnelsen av august.

Noen av årsaken til det kraftige fallet til Kamala Harris, er at hun gjorde en svært god figur i den første TV-debatten mellom de demokratiske kandidatene, mens hun fikk kraftig gjennomgå i TV-debatten nå i august.

- Kamala Harris har en uklar profil, og kommer med halvhjertede utspill. Hun er ikke ytterliggående nok for mange på grasrota, og for ukjent blant en del afro-amerikanere. Men sistnevnte fikk ikke øynene opp for Obama før etter Iowa-valget. Harris er den med størst vekstpotensiale, utdyper Mjelde.

«B-gjengen»

Til tross for at Joe Biden nå leder det demokratiske presidentløpet, tror ikke USA-eksperten Mjelde at løpet er kjørt for de andre.

- Jeg mener dette fortsatt er åpent – det står mellom tre til fem kandidater. «B-gjengen» med Biden, Bernie, Buttigieg, og Warren og Harris. Biden, Warren og Harris ser sterkest ut nå. Warren imponerer – hun er utrolig godt organisert, sterk på sak, og begår generelt nesten ikke feil – med unntak av DNA-testen, sier Mjelde.