Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er Joe Bidens sterkeste og svakeste kort mot Donald Trump

Joe Biden skal snart ta en endelig beslutning om han vil ta opp kampen mot Donald Trump.

Spekulasjonene har gått høyt og lavt den siste tiden om hvorvidt tidligere visepresident Joe Biden (76) vil stille som kandidat i Demokratenes nominasjonsprosess i 2020. Hvis han går seirende ut av nominasjonsprosessen, stiller han som presidentkandidat mot president Donald Trump.

Biden uttalte forrige uke at han er i sluttfasen med å ta en endelig beslutning om hvorvidt han vil stille. The New York Times skriver at Biden har full oppbakking fra kona Jill og resten av familien.

Flere amerikanske medier skriver at Biden trolig vil lansere sitt kandidatur i begynnelsen av april måned.

Per i dag har Demokratene tolv offisielle kandidatene som skal kjempe om partiets presidentkandidatur. Noen sitter fortsatt på gjerdet for å se om Biden faktisk stiller, ifølge CBS News.

Hillary Clinton kunngjorde denne uken at hun ikke stiller, mens veteraner som Bernie Sanders og Elizabeth Warren har allerede annonsert sitt kandidatur. Det er heller ikke utelukket at tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg vil stille.

- Sterkeste kandidaten på papiret

USA-ekspert Hilmar Mjelde, som er postdoktor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, sier Biden har store muligheter til å vinne nominasjonsprosessen.

Mjelde sier at mange av de aktuelle kandidater har nøkkelressurser som trengs for å vinne fram i en nominasjonsprosess – som et kjent navn, penger, et finpusset politisk budskap og organisatoriske ressurser.

- Men Biden vil ha mest av disse, i alle fall de materielle. Og han har en unik ressurs: En visepresidents aura og autoritet. Ingen kan betvile at han har erfaring og kompetanse til å lede landet, sier Mjelde til Nettavisen.

- Han er på papiret den sterkeste, sier Mjelde.

Mjelde sier at visepresidentene som har søkt nominasjonen i moderne tid, har fått den - deriblant Richard Nixon, Hubert Humphrey, Walter Mondale, George H.W. Bush og Al Gore.

- Visepresidentembetet er historisk et godt springbrett for å bli president. Hele 14 visepresidenter har blitt det. Åtte fikk riktignok opprykk da presidenten døde, og Ford (Gerald Ford) da president Nixon trakk seg, sier Mjelde.

- Bidens svakeste kort

- Hvis Biden skulle bli nominert, hva er hans svakeste kort mot Trump, Mjelde?

- Han kan bli fremstilt som radikal og vinglete. Han kan bli tvunget til å innta noen radikale standpunkter for å appellere til den venstrevridde grasroten i partiet i primærvalgene. Og som så mange andre demokratiske kandidater, er han i full gang med å unnskylde for alskens tidligere standpunkter og uttalelser. Han måtte nylig forklare seg for at han hadde kalt visepresident Pence «anstendig». Han har jo 50 år i toppolitikken bak seg, så det kan bli mye å forklare. Det blåser en puritansk vind over Det demokratiske partiet for tiden, sier Mjelde.

Les også

Her tråkker Biden i salaten

- Men den største ulempen er ikke hans egen. Den er rett og slett at det er veldig vanskelig å slå en sittende president etter partiets første periode. Kun Reagan klarte det i 1980 i moderne tid. Bush (senior) tapte i 1992, men det var etter partiets tredje periode på rad. Presidentembetet er den ultimate valgkampressursen, sier han.

Videre legger Mjelde til at Det republikanske partiet er i ferd med å «male hele Det demokratiske partiet som sosialister som vil gjøre USA til Venezuela».

- Bidens sterkeste kort

- Hva er Bidens sterkeste kort mot Trump?

- Han har appell til hvit arbeiderklasse. Han er folkelig, kan preike litt drit når det passer, og generelt moderat. Han kan gi Trump reell konkurranse om industristatene i Midtvesten som Trump sensasjonelt vant. Jeg vet Trump-teamet frykter Biden mest, sier han.

Droppet å stille grunnet sønnens død

Biden har allerede nådd ut til en rekke innflytelsesrike demokrater, partidonorer og fagforeninger for å hente støtte til nominasjonsprosessen.

Bidens strategiske rådgiver, Steve Ricchetti, har også tatt en ringerunde til flere av de andre demokratiske kandidatene og signalisert at Biden mest sannsynlig vil stille, skriver The New York Times.

Det spekuleres også på at valgkampanjens hovedkvarter skal ligge i Delaware eller i nærheten av Philadelphia.

Biden vurderte sterkt å stille som kandidat ved forrige runde i 2016, men lot være – mye grunnet sønnen Beaus nylige dødsfall og barnebarnets sorg over farens bortgang.

- Overbevist om at han vil stille

Personer som kjenner Biden, har stor tro på at den aldrende veteranen vil gjøre et forsøk på å avslutte en allerede imponerende karriere med presidentembetet.

- Jeg er helt overbevist om at han vil stille. Det er kanskje noe tvil hos ham fortsatt, men hos meg er det ingen tvil, sier kongressmedlem Cedric Richmond (Demokrat), som nylig har snakket med Biden, til samme avis.

Richmomd mener Biden definitivt er Demokratenes beste sjanse til å slå Trump i presidentvalget 2020.

Men Biden skal også være skeptisk til å hive seg ut i en nådeløs valgkamp, i frykt for at rivaler vil gå til angrep på familien hans. Biden skal angivelig være spesielt var på negativ oppmerksomhet rundt sønnen Hunter, som skilte seg fra kona i 2017 og som nå sliter med rusproblemer.

Selv om Biden anses å være den mest populære kandidaten blant Demokratene, er han langt ifra en overlegen favoritt, og nyter tilsynelatende «bare» en tredjedels støtte blant de demokratiske valgmennene som til slutt velger partiets kandidat, skriver The New York Times. Kandidaten Bernie Sander ligger på en god annen plass.

- Uttrykt bekymring for Biden

Donald Trump skal ha innkalt sine nærmeste rådgivere til et møte i Det hvite hus mandag denne uken, og spurt om det er grunn til engstelse for et eventuelt presidentoppgjør med Biden, ifølge CNBC.

Utad virker president Trump mer selvsikker.

- Jeg er ikke bekymret. Så langt elsker jeg konkurransen. Jeg elsker det jeg ser, sa han nylig i et intervju med Fox News.

Kommentarer til denne saken