Gå til sidens hovedinnhold

Dette er journalistene og Giske-kritikerne som festet med Hadia Tajik

Sentrale journalister i dekningen av maktkampen i Ap var gjester på øl og pølse-festen til Hadia Tajik og Kristian Skard.

Journalister og kommentatorer fra noen av landets største redaksjoner deltok i den uhøytidelige feiringen av Skards 47-årsdag på utestedet Wurst i Oslo sentrum, der det ble invitert på øl og pølse.

De mange skarpe pennene og politikerne er godt kjent med hverandre fra før, og har stått sentrale i dekningen av Metoo-saken som felte Trond Giske.

Hadia Tajik, en av vertene på øl- og pølsefesten, var i åpen strid med Giske i den samme Metoo-saken.

Hadias kjæreste og tidligere DN-journalist Kristian Skard sto i sentrum på festen. Han gikk fra Dagens Næringsliv flere måneder før han ble sammen med Tadjik. Skard var en av de første journalistene som skrev om Trond Giske i metoo-sammenheng.

På festen var også DN-journalist Tore Gjerstad. Han og Skard hadde felles byline på blant andre denne saken om Giskes upassende oppførsel overfor kvinner.

Les også

Han avslørte Giske - nå er han kjæreste med Hadia Tajik

DNs nyhetsredaktør Tor M. Nondal og politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim, var der. Sistnevnte skrev denne kommentaren etter videoen:

«To menn som ikke burde gått på bar. Han vil bli statsminister i Norge, men endte som selfiekonge på Bar Vulkan».

Alstadheim sier til Nettavisen at Hadia Tadjik for ham er en «politiker jeg snakker med på lik linje med andre politikere».

- Jeg gjør mitt beste for å analysere og kommentere saker i både Ap og andre partier fra en fri og uavhengig posisjon i DN.

- Ser du noen utfordringer med for nær kontakt mellom politikere og journalister?

- Ja. Det er nødvendig for reportere og kommentatorer å ha nær kontakt med kilder i det politiske miljøet. Men det er viktig – som det heter i Vær varsom-plakaten – å «verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet».

- Du skrev kommentaren «To menn som ikke burde gå på bar». Ønsker du å moderere utsagnene etter at omstendighetene rundt videoen nå er bedre kjent?

- Nei. Omstendighetene var godt kjent da jeg skrev kommentaren fredag, sier han.

Giske-videoen

Marie Melgård, Lars Joakim Skarvøy og Bjørn Haugan var alle til stede. De er alle politiske journalister i VG.

Melgård og Skarvøy hadde begge byline på denne første artikkelen om Giske-videoen som VG nå har beklaget. Skarvøy var også blant journalistene som fulgte opp med reaksjoner fra Ap-ledelsen på videoen som nå viser seg å ha vært feil fremstilt av VG.

Melgård og Skarvøy var også journalistene som skrev boka «Alle skal ned» om maktkampen i Arbeiderpartiet.

Med på festen var også Klassekampens Kjetil Magne Sørenes, som er samboer med VGs Melgård. Han har blant annet skrevet denne saken om kritikk av Giskes forsøk på comeback i Trøndelag, der det blant annet står: «Ut mot Giske-comeback - Kari Elisabeth Kaski (SV) har fått nok av «cowboyer og bajaser» i norsk politikk. Hun mener metoo bør få varige konsekvenser».

Kommentatorene

Dagbladets Marie Simonsen og Dagsavisens Hege Ulstein var også på festen. Begge har skrevet svært kritisk om Giske de siste dagene.

Simonsen skrev blant andre denne som Dagbladet måtte beklage:

«I det virkelige liv er Trond Giske ferdig. Det er bare Ap som ikke innser det». I samme kommentar spurte hun om ikke noen bare kunne «kalle Giske en kødd».

Dagsavisens Hege Ulstein skrev etter Giske-videoen: «Det som trengs, er at det settes et punktum for Giske, sånn at Arbeiderpartiet kan komme seg videre».

- Jeg har det samme forholdet til Tajik som jeg har til en lang rekke andre politikere i alle partier. Jeg har bare profesjonelle, og ingen personlige, relasjoner til verken henne eller noen andre politiske aktører, sier hun til Nettavisen onsdag og poengterer at hun bare kjenner Skard personlig, som tidligere kollega.

Hun mener hun klarer å ha et objektivt syn i dekningen av striden mellom Hadia og Giske, og at hun ikke har en for tett binding til den ene siden.

- Ser du noen utfordringer med for nær kontakt mellom politikere og journalister?

- Dersom det er snakk om skjulte bindinger, kan det være et problem. Åpenhet er viktig.

- Du skrev kommentaren «P-U-N-K-T-U-M» etter at VG skrev om Giske-videoen. Ønsker du å moderere utsagnene som at «Det som trengs, er at det settes et punktum for Giske, sånn at Arbeiderpartiet kan komme seg videre» etter at omstendighetene rundt videoen nå er bedre kjent?

- Var skrevet ferdig

- Dagsavisen har veldig tidlig deadline for sitt leder- og kommentarstoff. Det innebærer at lørdagskommentarene jeg skriver svært ofte i hovedsak skrives på torsdagen. Det var også tilfelle denne gangen. Mesteparten av teksten og de sentrale poengene var således ferdig skrevet før videoen dukket opp torsdag kveld. Jeg så den første gang i 22-tiden torsdag. Debatten rundt Giskes kandidatur var i full gang allerede fra mandagen av.

- Det var mange oppslag både i Dagsavisen og andre medier, både med Giskes støttespillere og kritikere, hele uka. Saken var så kontroversiell at man allerede hadde gitt opp forslaget om Giske som nestleder, og heller innstilte han som AU-medlem. Min kommentar, som jeg selvfølgelig står inne for, og som ikke på noe punkt hevder at den omtalte videoen viser en metoo-hendelse, var en del av denne løpende debatten, som hadde som utgangspunkt varslene mot Giske som førte til at han måtte gå av som nestleder, sentralstyremedlem og finanspolitisk talsmann, og Giskes posisjonering i etterkant av denne saken.

VG/Ap-par

VG skriver onsdag at tidligere VG-kommentator Frithjof Jacobsen og Ap-politiker Jette Christensen var på festen.

Paret sa til Nettavisen tirsdag kveld at de var på vei til et annet sted da vi møtte dem i pyntede antrekk i nærheten av festlokalene.

Jacobsen vil onsdag hverken bekrefte eller avkrefte til Nettavisen om han var på festen.

Kommentarer til denne saken