RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er julebyen

Sist oppdatert:
Den har sitt eget nisseløp og er opprinnelsen til juletrepynting.

(SIDE2): Du visste kanskje at Riga er den største byen i Baltikum med sine ca. 750.000 innbyggere og at den er hovedstad i Latvia? Men visste du at den vanligste og mest utbredte juletradisjonen, pynting av juletreet, har sin opprinnelse herfra? Så når Norge (eller var det Finland?) har nissen, og tyskere og østerrikere julemarkedene, så kan Baltikums Paris ta til seg tittelen som juletrebyen.

Blackheads og juletrepynting
Tradisjonen med pynting av juletre har sine aner tilbake til tidlig 1500-tall og en gruppe mennesker som kalte seg for Blackheads. Navnet Blackheads fikk de fordi de var kjent for å gå med store sorte hatter. Blackheads var ugifte kjøpmenn og deres hus finner du forstatt i gaten Ratlaukums 7. En gang var Blackheads-huset det flotteste huset i hele Riga. Praktbygningen ble ødelagt under krigen, men ble bygd opp igjen på 1990-tallet.

Se fotogalleri fra Riga hos Reiseplaneten.

Skikken med juletrepynting er en blanding av hedensk tradisjon og kristen tro. Opprinnelig hedret de lokale hedningene solverv, kjent som Yule, og sin solgud, Mithras. Tradisjonen tro tente man lys til ære for Mithras og solen. Treet har dessuten gjennom tidene blitt benyttet av lokale trollmenn som sitt symbol, ikke minst fordi enkelte trær er grønne året rundt og at benyttes til båltenning. Blackheads

Rigas koselige middelaldersentrum
Riga ligger mindre enn 2 timers flytur fra Norge og dens kompakte middelaldersentrum er godt bevart og meget koselig å rusle rundt i. Riga har også sentrumsbydeler i utpreget art nouveau-stil. Riga-by er oversiktlig og atmosfæren er en fin blanding av noe ukjent samtidig som den ikke virker skremmende på noen som helst måte. Du kan gjerne besøke Riga året rundt, men husk at de har samme årstider som oss, med det klimaet det innebærer.

Se klimatabeller, videofilmer og mye annet fra Riga hos Reiseplaneten.

6 ting du må gjøre i Riga

  • Besøke house of Blackheads i Ratlukum nr 7. Denne litt underlige og festglade gjengen hadde (og har?) Rigas vakreste bygning.
  • Bli opplyst på okkupasjonsmuseet. Dette museet blir dessverre ofte forbigått. Det ligger i et mindre vakkert bygg fra kommunisttiden i Riga. Åpningstider er kl. 1100–1700 hver dag med unntak av januar og februar, da museet er stengt. Okkupasjonsmuseet viser Latvia fra nazistokkupasjonen under 2. verdenskrig og Sovjetokkupasjonen fra krigens slutt frem til uavhengigheten i 1991. Du finner museet i Strelnieku Laukums 1. rett ved siden av The Blackheads House i nærheten av St. Peters-kirken.
  • Ta turen til toppen av St. Peters-kirken (Petera Baznica). Denne kirken er laget for byens helgen. Murstenen, som er benyttet, er typisk for Baltikum, og kirken kan dateres tilbake til 1408. Kirkens spir var en gang Europas høyeste. Under andre verdenskrig ble kirken bombet. En kopi (ca. 130 meter høy) ble bygd i 1973, og det er anledning å ta heisen til toppen i kirketårnet. Du finner kirken ved Skarnu Leia 19, og åpningstiden er kl. 1000–1715. Kirken er ikke åpen på mandager.
  • Spis og drikk deg mett på en Lido-restaurant. Vi foreslår først som sist den største Lidorestauranten Lido Atputas Centrs. Du finner den ved adressen Krasta Iela 76. Hit må du nok ta taxi, beregn ca 60–70 kroner fra sentrum. Lidorestaurantene er veldig typisk for Riga. De byr på store buffétbord av høy kvalitet og flott atmosfære, hvor både lokalbefolkning og tilreisende spiser og ikke minst drikker godt!
  • Shop klær, rav og godterier. Bruk dine shoppingevner i en av de mange store kjøpesenterne, enten det er Alfa Centrs i Brivibas gatve 372, eller det storslåtte senteret Spice som har etablert seg i Lielirbes Iela. Husk også å kjøpe noe rav som suvenir fra Riga. Og du må naturligvis ha med deg noen søtsaker fra produsenten Laima.
  • Slapp av på en av byens mange koselige te-hus. Besøker du Riga om vinteren er det godt å kunne varme seg på en god kopp te. Det finnes utallige varianter av te å å få kjøpt Rigas mange koselige te-hus. Et tips kan være å besøke Tea Club Goija ved gaten 1a Strelnieku Iela.

Ta en reisequiz om Riga eller mer enn hundre andre reisemål hos Reiseplaneten

Billig å reise til Riga
Du flyr til Riga enklest med Norwegian eller Air Baltic. Disse har direkte fly fra Oslo. Du kan også fly SAS eller Finnair med mellomlanding. Prisene er lave, og det er ikke sjelden billetter til under 1000 kroner tur og retur. Flyplassen Lidosta ligger kun 10 kilometer fra Riga by og det er rimelig med taxi og svært rimelig med buss. Hotellene i Riga holder høyt nivå og du finner flere gode tre- og firestjerners hoteller som nå også begynner å gi god service. Den tidligere misbilligheten mot å yte kundepleie har hengt ved enkelte hoteller siden Sovjettiden, men er nå i ferd med å bli borte for godt.

Hent reiseguide om Riga hos Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere