*Nettavisen* Nyheter.

Dette er kanskje årets julegave

Vi har testet en skikkelig genial nettradio.

12.12.08 15:32

For ikke mange ukene siden testet vi den geniale multifunksjonelle kjøkkenradioen Pinell Supersound. Kort fortalt er det en liten radio som både er i stand til å ta imot FM-sendinger, DAB-sendinger, kan streame musikk du har liggende på PC-en din – og kanskje viktigst av alt: Den har et enormt integrert bibliotek av nettradioer. Og som alle vet: Nettradio er genialt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det eneste vi egentlig ikke likte med spilleren var at den hadde en dårlig skjerm, og at den hadde litt få direkteknapper for favoritter.

En real konkurrent
Nå har vi tatt en titt på et direkte konkurrerende produkt som nylig har blitt introdusert i Norge. Pure Evoke Flow er en nettradio som langt på vei kan gjøre nøyaktig de samme tingene som Pinell Supersound: Den tar imot FM-sendinger, DAB-sendinger, den streamer musikk fra PC-en din og viktigst av alt tar den imot en like imponerende mengde nettradiokanaler over trådløst nettverk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men i motsetning til Supersound har Evoke Flow en del klare fordeler, i alle fall hvis du er villig til å betale litt ekstra. Du kan nemlig få med en ekstra høyttaler for å få stereolyd, en docking til iPod-en, fjernkontroll og en batteripakke som gir deg 15 timers avspillingstid.

Bedre skjerm og brukervennlighet
Viktigst av alt er likevel det faktum at Evoke Flow har en vesentlig bedre skjerm enn sin konkurrent, og det merkes umiddelbart under bruken av radioen.

Primært styrer du radioen med et «valghjul» som du også velger menyelementer med. I tillegg har skjermen tre trykkfølsomme knapper under skjermen som ekstra valgtaster, i tillegg til en trykkfølsom tilbakeknapp.

Det å bruke Evoke Flow fremstår raskt som en drøm, og alt er så selvfølgelig.

Mangler favorittknapper
Riktignok har ikke Evoke Flow de fire samme favorittknappene for kanaler som Supersound har, noe som en umiddelbart skulle tro skal være en ulempe. I praksis er det derimot ikke noe problem fordi favoritter og andre kanaler er så umiddelbart enkelt tilgjengelig i brukergrensesnittet.

FM- og DAB-delen av radioen fungerer nøyaktig slik du forventer av en vanlig stueradio, mens ting blir hakket mer komplisert når du skal bruke nettradio. Radioen kommuniserer med en database av mange tusen nettradiokanaler, inkludert alle de jeg personlig har som favoritter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meget god søkefunksjon
Å sitte å bla gjennom tusenvis av kanaler er en drøy jobb, men heldigvis er det integrert en meget god søkefunksjon. Du kan velge å sortere ut kanaler basert på sjanger, språk (kinesisk nettradio er kjempespennende), senderland, navn og bitrate.

Klikk på bildet for å forstørre.

Søkeresultatene kommer umiddelbart opp, og finner du en kanal du liker kan du bare trykke på en knapp for å gjøre den om til en favoritt. Det er ingen begrensning på hvor mange nettradioer du kan lagre som favoritter.

Vi ble også svært positivt overrasket over at et par kanaler som vi slet litt med lydkvaliteten på med Supersound hadde betydelig bedre lydkvalitet på Evoke Flow.

Du har også mulighet til å registrere radioen din på nettsiden The Lounge, der du gjennom nettleseren din kan registere nye favorittkanaler.

Meningsløse musikkstreaming
Alt er dog ikke bare fryd og glede. Musikkstreamingsfunksjonen, som vi i bunn og grunn anså som overflødig på Supersound, er enda dårligere på Evoke Flow. Radioen støtter bare streaming av musikk over såkalte UPnP AV medieservere, mens Supersound i det minste i tillegg hadde mulighet til å spille av musikk fra delte mapper.

For å få funksjonen til å fungere må du dermed sette opp en egen medieserver på maskinen din, som for eksempel Windows Media Connect eller MusicMatch Jukebox. Vanlig Windows Media Player, iTunes, MediaMonkey eller Winamp fungerer ikke.

Men samtidig klarer vi ikke helt å bry oss, for dette er et produkt du kjøper for å ha enkelt tilgang til nettradio, ikke knote etter å finne den ene sangen du ønsker å høre på. Da kan du heller skru på datamaskinen din.

Helt grei lyd
Når det kommer til lydkvaliteten på radioen er vi ikke verken veldig fornøyd eller misfornøyde. Du får omtrent den lyden du kan forvente ut av en såpass liten enhet, og i en side-ved-side-sammenligning med Pinell Supersound fremstår sistnevnte som hakket klarere i lydbildet. Hvordan lyden blir med en ekstra høyttaler som du kan kjøpe som tilleggsutstyr vet vi ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det skal for øvrig nevnes at begge spillerne kan kobles til et eget stereoanlegg gjennom en minijackkabel.

Er også en klokkeradio
For øvrig kan radioen gjøre seg like godt på soverommet som en veldig avansert klokkeradio. Bærehåndtaket er befølelsessensitivt, noe som fungerer som en snooze-knapp når du er litt groggy om morgenen.

Bedre og dyrere
Alt i alt fremstår Evoke Flow som et bedre produkt enn Pinell Supersound, men så er også prisen betydelig høyere. Supersound koster rundt 1500 kroner, mens Evoke Flow koster rundt 2000 kroner. I tillegg må du ut med et betydelig ekstra beløp hvis du skal ha tilbehør som fjernkontroll og en ekstra høyttaler som den strengt tatt har behov for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du tråkker neppe feil om dette er noe du velger som julegave til noen du bryr deg om i år.

Les også: Her er årets julegavetips

Fordeler

Ulemper

- Støtte for både FM, DAB, DAB+, nettradio og streaming fra PC
- WLAN-støtte
- Akseptabel lyd
- God skjerm og brukervennlighet
- Mulig å koble til stereoanlegg
- Du kan legge inn favorittkanaler gjennom internett

- Ikke ethernet-støtte
- Fjernkontroll ikke standard
- Litt dyr
- Kan ikke streame filer fra delte maper

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.