OSLO (Nettavisen): Lørenskog, Haugesund, Stad, Drammen og Sarpsborg er kommunene med høyest smittetrykk nå (se lista under).

Helse sør-øst: Pasientrekord

Samtidig melder Helse sør-øst om 248 koronapasienter innlagt. Det er det høyeste antallet under pandemien.

Ifølge prognoser Helse sør-øst har utarbeidet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, kan det om fire uker være innlagt så mange som rundt 1000 personer, 200 av dem intensivpasienter, om smitteverntiltakene ikke virker.

En rekke sykehus på Østlandet opererer allerede med gul beredskap, som medfører økt behov for bemanning. Det er varslet at ansatte fra Helse vest og Helse Midt-Norge vil bistå der presset er størst, nemlig Oslo universitetssykehus, Akershus universitetssykehus og Vestre Viken.

Mandag viser tallene fra Helsedirektoratet 285 koronasmittede pasienter på norske sykehus. 52 får respiratorbehandling. På det meste i fjor (30. mars) var tallet 321.

Lørenskog: Forsinket med prøvesvar

Forsinkelser på Ahus med analyser av koronaprøver gjør at det tar lenger tid å få oppdaterte smittetall fra Lørenskog. Andelen positive tester i Lørenskog har vært fallende siden uke 9 og utgjorde 4,60 prosent per 21. mars. 2121 personer i Lørenskog var fullvaksinert per 26. mars.

De siste tallene på kommunens egne nettsider viser 154 nye smittetilfeller i uke 12 og 168 i uke 11, tilsammen 322. Insidenstallet for Lørenskog - antallet nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i perioden, oppgis til 890 på kommuneoversikten laget av Beredskapsetaten i Oslo kommune.

Haugesund: - Litt overrasket

I Haugesund melder kommunen mandag om fire nye smittetilfeller, 24 færre enn forrige mandag.

- Jeg ble litt overrasket over tallet selv, faktisk. Men jeg forventer at tallet kommer til å gå litt opp igjen til uka, sier kommuneoverlege Jostein Helgeland til Haugesunds Avis.

Insidenstallet for Haugesund er per nå 859,3 etter 321 nye smittetilfeller siste 14 dager.

Stad: - Lav terskel for å teste seg

I Stad kommune ble 20 personer testet i Selje søndag. Prøvesvar er ventet mandag. Lørdag ble det ikke tatt prøver. Kommunen oppfordrer alle innbyggere til å ha svært lav terskel for å teste seg ved symptom på sykdom.

Lørdag meldte kommunen at det de siste dagene bare er påvist smite hos personer som har vært i karantene.

Sarpsborg: 43 nye smittetilfeller

Sarpsborg kommune melder mandag om 43 nye smittetilfeller siste døgn etter at 427 personer har testet seg. 20 er smittet i husstand, seks i privat sammenkomst, fire på arbeidsplass mens 13 har ukjente smitteveier. Sarpsborg hadde en foreløpig smittetopp i uke 11 med 267 smittetilfeller.

Drammen: - Fortsatt krevende uker

I Drammen er det mandag registrert 37 nye smittetilfeller det siste døgnet, seks av dem med ukjent smittevei.

Det er de siste to ukene registrert 645 smittetilfeller i kommunen. Antall smittede over den foregående toukersperioden har nå minket tre dager på rad.

– Det er positivt at antallet smittede de siste 14 dagene har gått ned tre dager på rad, men vi kan foreløpig ikke konkludere med at smittetallet nå er på vei ned. Fra gårsdagens 19 smittetilfeller viser dagens antall smittede at det fortsatt varierer mye fra dag til dag. 37 smittede er et høyt tall, så vi må fortsatt regne med at vi har noen krevende uker foran oss, sier smittevernoverlege Einar Sagberg ifølge NTB.

Det var mandag satt til sammen 14.842 vaksinedoser i Drammen. 1.632 av disse ble satt i løpet av forrige uke.

Bergen: Spenning knyttet til påskeutfarten

- Det er knyttet stor spenning til påskeutfarten og hjemkomsten til Bergen. Vi må være forberedt på økt smitte blan de som har vært i områder med høy smitte eller som har hatt kontakt med personer som kommer fra slike områder, skriver Bergen kommune i sin ukerapport for uke 11 og understreker at det må være lav terskel for å la seg teste.

I Bergen er det mandag meldt om 17 nye smittetilfeller siste døgn, ni av dem i alderen 20-29 år. En er importsmitte, to har usikker smittevei og 14 er nærkontakter.

R-tallet for Bergen ble 21. mars beregnet til 1,2. Uke 11 var en ny uke med relativt lave smittetall, tross høyt smittetrykk i flere av kommunene rundt. Andelen positive tester i Bergen steg fra 0,6 prosent i uke 10 til 0,8 prosent i uke 11. Det nasjonale tallet er 2,8 prosent.

Bedehusmiljø står sentralt

Over 50 studenter er smittet i Bergen. Ifølge NRK er utbruddet knyttet til bedehusmiljøet i nabokommunene Askøy og Øygarden.

Mer enn 100 personer i ulike bedehusmiljø på Askøy og Øygarden er smittet siden midten av mars. Felles sang med lite avstand mellom folk kan ha bidratt til smittespredning.

- Vi har vært altfor lite obs på det med sang, sier Agnar Våge ledergruppen til Saron Pinsemenighet på Straume i Øygarden kommune til nyhetskanalen.