Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Laila Anita Bertheussens dramatiske nødsamtale med politiet

Flammene stod fra søppelbøtten:

Fremstod stresset og preget da hun varslet politiet om brann i søppelbøtte ved boligen. PST mener det er hun selv som står bak brannen.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag var Laila Anita Bertheussen på nytt i vitneboksen i Oslo tingrett, tiltalt for en rekke forhold, deriblant brudd på den svært alvorlige lovbestemmelsen som går på angrep mot demokratiet.

I perioden 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble daværende Frp-justisminister Tor Mikkel Wara, som er samboer med Bertheussen, utsatt for en rekke ubehagelige trusselhendelser. Enkelte av dem karakteriserte han selv som «ille og alvorlig og et angrep på demokratiet».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener Bertheussen står bak alle hendelsene.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle anklagene mot seg.

17. januar 2019 mottok hun et trusselbrev i posten som var adressert «Bertheussen/Wara». I konvolutten var det også hyssing innpakket i plast.

Her kan du lese mer om straffesaken mot Bertheussen.

- Det røyker, toppen er smeltet av

Samme dag ble søppelbøtten til familien påtent. PST mener det er Bertheussen som står bak, og i tiltalen heter det:

«Torsdag 17. januar 2019 ca. kl. 13 .45, etter at hun hadde hentet brevet nevnt i punkt 2 i postkassen, startet hun brann i en søppeldunk med papiravfall tilhørende Vækerøveien 164c ved bruk av rødsprit og åpen ild. Tor Mikkel Wara ble varslet om brannen samme dag under et politisk møte på Gardermoen.»

Les også: PST var interessert i disse Facebook-søkene Bertheussen gjorde på sin iPad

I retten ble det spilt av en dramatisk nødsamtale etter at Bertheussen selv ringte 112 for å varsle politiet om brannen. Like etter klokken 13.45 ringte hun politiet. I samtalen fremstår hun som stresset og puster innimellom tungt.

Les også: Laila Anita Bertheussen om hærverk på bilen og boligen: - Det var et sjokk

Nødsamtalen på ett minutt og 46 sekunder forløp slik:

Operatør: Politiet i Oslo det er sentralbordet.

Bertheussen: Det er Laila Bertheussen som ringer, samboeren til Tor Mikkel Wara, justisministeren. Noen har tent på søpla vår.

Operatør: Noen har tent på søpla? Brenner det nå?

Bertheussen: Det er en unge som er ute og slukker (puster tungt), det kom et vaktmesterselskap og ringte på for ti minutter siden eller noe sånt. Han sa det brant i søpla, så hadde han tatt søppelboksen og dratt den bortover og lagt det i snøen. Jeg har løpt ut med vannbøtter og snø.

Operatør: OK. Så det brenner ikke nå?

Bertheussen: Nei, det røyker, men toppen er smeltet av. Det er papirsøpla vår.

Operatør: Så det er noen som har tent på?

Bertheussen: Ja.

(Bertheussen roper anstrengt ut at de (som står ute) må passe på at flammene ikke blusser opp).

Operatør: Du må ringe 02800.

Operatør: Brenner det eller brenner det ikke?

Bertheussen: Du sa jeg skulle ringe … 02?

Operatør: 02800 (det vanlige nummeret til politiet).

Bertheussen: 02800.

Operatør: Ja, gjør det.

Bertheussen: Det røyker fortsatt nå, og det (søppelbøtten) er begravd i masse snø.

Operatør: OK, det er greit. Ta å (uklart), så får dere ringe 112 hvis det begynner å brenne, men det høres ut som det ikke er til fare for noen nå.

Bertheussen: Nei, nei.

Operatør: Gjør det, fordi det er en del som skjer skjønner du. Ring 02800 så hjelper de deg.

Bertheussen: Den er grei, takk. Hei.

Operatør: Hei.

Bertheussen: - Tydeligvis påtent

Etter nødsamtalen ringte hun det ordinære nummeret til politiet som bekreftet at de ville sende en patrulje til boligen.

Påtalemyndigheten er ikke overbevist om at Bertheussen er uskyldig selv om hun ringte politiet og varslet om brannen. Tirsdag sa Bertheussen også i retten at hærverkene familien var blitt utsatt for var et sjokk.

Under onsdagens utspørring grillet statsadvokat Marit Formo Bertheussen som ble spurt om hun selv hadde vært ute i søppelspannet dagen det brant.

- Jeg kan ikke huske å ha lagt noe der.

- Hvordan mener du brannen har oppstått?

- Det er tydeligvis påtent. Det kan ha vært noen som prøvde å tenne på om natten. Så har det ligget og ulmet, men det vet jeg ikke.

I retten ble det også lest opp fra et tidligere avhør, etter at Bertheussen ble pågrepet og siktet i saken. Her kommer det frem at Bertheussen har forklart at hun var redd for at det skulle brenne om natten.

- Vi (Bertheussen og samboer Tor Mikkel Wara, red. anm.) diskuterte om det var mulig å antenne ulike ting i ettertid.

Av tiltalen går det frem at brannårsaken var rødsprit som er tent på eller tilført varme.

Lekket bilder og informasjon

Få timer etter at hun hadde mottatt trusselbrevet og søppeldunken hadde brent lekket hun opplysninger og bilder til det høyreorienterte nettstedet Rights.no.

I retten ble det gjort et poeng av lekkasjene. Nyheten om brannen ble omtalt samme dag som den skjedde. Det samme gjelder trusselbrevet, og Bertheussen ble skikkelig grillet om lekkasjene, også fordi det kunne skade politiets etterforskning.

- Jeg kjenner ikke dette igjen, men det kan være jeg har tatt bildet. Det kan virke slik, sa Bertheussen i retten, da artikkelen fra nettstedet ble vist.

Les også: Frp-topper: - Trusselbrevet var skremmende

Opplysningene ble også delt i en Messenger-gruppe som hun hadde sammen med journalist i Rights.no Rita Karlsen, tidligere statssekretær og ekssamboeren til Per Sandberg, Line Miriam Haugan (Frp) og tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), som også er fornærmet i saken.

I Messenger-gruppen gir Bertheussen detaljer som at søppelbøtten er påtent og brent og at hun har mottatt et trusselbrev. Karlsen gjør det klart at hun ønsker å omtale saken. Bertheussen sender også bilder av papiravfall som ligger på bakken med uniformert politi i bakgrunnen.

Bertheussen ga så tillatelse til å bruke bildet.

- Jeg har ingen kommentar til dette, sa hun om lekkasjene.

Les også: Dramatisk forklaring fra Bertheussen: - Jeg ble veldig skjelven og tårene begynte å renne

Forrige uke erkjente Bertheussen at hun tidligere hadde bidratt til lekkasjer i pressen. Dokumentasjonen på at hun også hadde lekket etter brannen kan bidra til å svekke hennes troverdighet.

Under utspørring fra statsadvokat Formo ble det trukket frem at Bertheussen hadde forklart at hun hadde fått panikkanfall da hun åpnet trusselbrevet.

- Men du er raskt ute med å dele opplysningene i Messenger-gruppen og du gir Karlsen mulighet til å publisere dette?

- Panikkanfallene kan gå fort over. Dette er noen timer etter brannen. Jeg brukte gruppen som ventil. Jeg ønsket å ha det ut, men ikke å ha søkelyset på meg selv.

Et politiavhør fra april i fjor, etter at hun var blitt pågrepet og siktet av PST 14. mars, ble spilt av i retten. Her sier Bertheussen at hun aldri snakker med media.

- Jeg snakker aldri med media og svarer ikke engang på henvendelser. Jeg kommenterer ikke noe, sa hun i avhøret.

I retten er det kommet frem flere oppsiktsvekkende opplysninger. Blant annet at Bertheussen opprettet en falsk Facebook-profil for å kunne slenge med leppen mot tidligere Frp-profil og statsråd Per Sandberg.

Det første av mange punkter hun er anklaget for gjelder hærverk ved tagging av hakekors og ordet «rasist» på familiebilen til Wara. Dette var tema i retten tirsdag. Ifølge PST tagget hun også flere husvegger (se faktaboks med tidslinje for alle hendelsene under).

Tiltalt for trusler Frp-topper

Bertheussen er tiltalt for en rekke forhold, deriblant trusler mot Frp-toppene ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde, i tillegg til truslene mot Wara.

Les også: Aktor: - Fant urin i trusselbrevene til Tor Mikkel Wara og Frp-topper

Øvre strafferamme i saken mot Bertheussen er 16 års fengsel. Etter at Bertheussen ble pågrepet utførte politiet også en grundig ransaking av hjemmet til Wara over to dager.

Les også: Bertheussen om hærverket på boligen og bilen: - Det var et sjokk

Les også: PST ville ha skjult kamera - hevder Laila Anita Bertheussen sa nei

Politiet mener at motivet for å begå de straffbare handlingene er at teateroppsetningen «Ways of seeing» på Black Box-teateret filmet fasaden av hjemmet deres og brukte det i stykket høsten 2018.

I sitt innledende foredrag sa aktor, statsadvokat Marit Formo, at Bertheussens hensikt var å få handlingene til å se ut som om at det var personer bak «Ways of seeing», eller noen som sympatiserte med teaterstykket, som stod bak.

Bertheussen har også tidligere skrevet en kritisk kronikk om «Ways of seeing» i VG.

Les også: Frp-topper reagerte sterkt på trusselbrev fra Bertheussen

Nettavisen har tidligere omtalt noen av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

Kommentarer til denne saken