Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er litt skamfullt

Åpnet opp landet for kapitalistisk virksomhet i 2004. Nå stenger de adgangen.

Onsdag ble det kjent at konfliktnivået på Korea-halvøye er blitt ytterligere trappet opp etter at Nord-Korea stengte adgangen til industrikomplekset Kaesong, som nord og sør driver i fellesskap.

- Dette er et uttrykk for at konflikten er ytterligere strammet. Så lenge industrikomplekset Kaesong blir holdt åpen, så kan man på tross av all krigsretorikken si at det er en faktisk relasjon mellom sør og nord med en viss normalitet, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, til Nettavisen.

Kapitalistisk virksomhet
Over 50.000 nordkoreanere arbeider i Kaesong hvor 123 sørkoreanske bedrifter har etablert seg, og flere hundre sørkoreanere pendler fram og tilbake til komplekset som ligger ti kilometer fra grensen på nordkoreansk side.

- Industrikomplekset Kaesong er veldig viktig for Nord-Korea. Kaesong er en av de få stedene hvor de får tilgang til utenlandsk valuta, som de er avhengig av for handel. Prosjektet ble forhandlet fram av Kim Jong-il i 2004. Hele ideen er at sør og nord skal jobbe sammen under rimelige vilkår, og på lang sikt gjenforenes, så prosjektet har symbolsk betydning også. For Nord-Korea er det litt skamfullt at de har åpnet landet for kapitalistisk virksomhet, sier Helgesen.

- Straffer seg selv
Nord-Korea henter årlig inn to milliarder dollar fra komplekset. Sør-Korea benytter på sin side den billige nordkoreanske arbeidskraften til å produsere lavteknologiske varer som gryter, sko og ur, ifølge Ritzau.

- Det er først og fremst dem selv de straffer når de stenger av Kaesong. For Sør-Korea har det ikke noe økonomisk betydning bortsett fra for bedriftene som har etablert seg i området, sier Helgesen.

Sender et signal
Det har lenge vært spekulert på om den forholdsvis unge lederen Kim Jong-un har hatt et langsiktig mål om å innføre markedsøkonomiske reformer i Nord-Korea. Stengningen av Kaesong kan imidlertid føre til at utenlandske bedrifter vil tenke seg om mer enn to ganger før de eventuelt vil etablere seg i Nord-Korea i framtiden.

- Dette er et signal som Nord-Korea sender ikke bare til Sør-Korea, men også til internasjonale virksomheter, om at man ikke kan stole på Nord-Korea. Hvis de foretar seg den slags ting, kan man da også risikere at de også beslaglegger privat eiendom og nasjonaliserer det? sier Helgesen.

Dette er ikke første gangen at det nordkoreanske regimet blokkerer adgangen til industrikomplekset for sørkoreanske arbeidere. Sist gang det skjedde var i 2009 som en protest mot en felles militærøvelse mellom USA og Sør-Korea.

Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.
* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet. Dagen etter varslet nordkoreanske myndigheter at de ville si opp en ikkeangrepsavtale fra 1991 og våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953.
* Våpenhvileavtalen ble ifølge Nord-Korea opphevet 11. mars. Samme dag begynte Sør-Korea og USA en omfattende felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske bombefly som kan frakte atombomber, over den koreanske halvøya.
* Nord-Korea kom i løpet av mars med gjentatte trusler om angrep både mot Sør-Korea og USA.
* Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha beordret klargjøring av landets strategiske raketter, og 29. mars ble det meldt om økt aktivitet ved nordkoreanske rakettbaser.
* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det nå hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.
* 1. april svarte Sør-Koreas president Park Geun-hye med å advare om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

(Kilde: NTB) (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken