RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er livet ditt i 2035

Sist oppdatert:
Se hva du jobber med, hvordan du bor og hvordan du forflytter deg 27 år frem i tid.

(SIDE2): I 2035 konsumerer vi mer, vi eier flere biler og har større boliger enn noensinne. Teknologien gjør at verden krymper samtidig som det skapes nye kløfter.

Tiden da forskere så for seg flygende tallerkener i stedet for biler, er forbi. Bybildet vil likevel by på en del overraskelser i 2035, ifølge forskerne og politikere som har bidratt til forsikringsselskapet Ifs rapport «Byen 2035».

LES OGSÅ: Forsikringsselskapenes skrekk

UTFORDRING 1 - Hvordan skal vi bo?
I dag har Oslo-regionen 800.000 innbyggere. Tallet vi stige til 1.000 000 i 2030. Rundt 635.000 av disse kommer til å bo i Oslo kommune.
Økt urbanisering stiller store krav til byenes bomiljøer og infrastruktur. Utfordringen er å bo smartere, tilpasset både klimaet og nye livsstiler.

Nøkkelord: Fleksible boliger med flyttbare vegger. Intelligente hus med fjernstyring av varme og belysning. Flere høyhus på grunn av urbanisering. Flere parker og elver i byene som kan minske varmeeffekten.

UTFORDRING 2 - Hvordan skal vi jobbe?
Morgendagens arbeidstaker er en høyt utdannet, kresen og mobil byborger med et globalt arbeidsmarked for sine føtter. Med åpne grenser, ny teknologi og med en stadig eldre befolkning, er arbeidsmarkedet allerede i ferd med å støpes om fra grunnen av. Fleksibilitet er viktig for en attraktiv arbeidsgiver.

Nøkkelord: Global tenkning, som et resultat av lett tilgjengelig informasjon og kommunikasjon. Aldringsboom. En stor gruppe mennesker i middelalderen gir høy produktivitet. De nordiske landene trenger utenlandsk arbeidskraft for å opprettholde sin levestandard. Men høyt utdannede nordboere kommer også til å søke seg utenlands for å arbeide.

FEM NYE YRKER I 2035:
Personlighetskoordinator: Jobber med å ivareta hver enkelt medarbeiders unike personlighet i organisasjoner.

Migrasjonsrådgiver: Den økte mengden arbeidskraft fra utlandet som kreves i fremtiden, stiller krav til en smidig support. Disse personene trenger hjelp med å skreddersy språkkurs, kulturutdanning, boliger samt hjelp i kontakten med myndigheter og i samfunnet som helhet.

Aldersrådgiver: I 2035 fortsetter personer å jobbe opp til 70- 80- og til og med 90-års alderen. Hvordan kan generasjonsforskjeller håndteres? Det er denne yrkesgruppen eksperter på.

IT-spesialist for bil: Biler ligner stadig mer på datamaskiner. Det er ikke reservedeler som skal byttes ut, men snarere programvaren som trenger en oppdatering.

Erfaringsstrateg: Behovet for å gjøre erfaringer lett tilgjengelig øker når medarbeiderne jobber stadig mer spredt, det vil si atskilt geografisk, tidsmessig og i mindre prosjekter. Når nye problemer dukker opp, kan erfaringsstrategen finne kryssreferanser i databaser og yte support, finne løsninger og utarbeide strategiforslag.

UTFORDRING 3 - Hvordan skal vi forflytte oss?
Ingen fantasifulle farkoster. Det meste vil være som i dag - det handler i stedet om små, men viktige forandringer.

Nøkkelord: Gågater - Det vil komme flere bilfrie soner. Kollektivtrafikken sjekkes via mobiltelefonen, der har du rutetabell og ved holdeplassen sjekker du når neste buss kommer via mobilen. Turbopropellfly erstatter jetfly ved flyginger innenfor Norden. Biltog - For å minske utslippene og skape flyt i trafikken kommer bilene inn og ut fra byene til å bli koblet sammen som togvogner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK REISER DU I 2035 FOR OG MOT:

Fly
FOR: Vi ønsker å reise langt på kort tid.
MOT: Dyrere billetter på grunn av dyrere drivstoff.

Toget
FOR: Hurtigtog halverer reisetiden
MOT: Kommer infrastrukturen til å være tilstrekkelig utbygd?

Bilen
FOR: Et drivstoff med null miljøpåvirkning kan bli virkelighet.
MOT: Miljøpåvirkning. Det er vanskelig å bygge seg helt bort fra trafikktetthet og lange bilkøer.

Sykkelen
FOR: Økt fokus på helse
MOT: Økende avstand mellom bosted og arbeidssted. Og vi er enda mer bekvemme i 2035.

T-banen
FOR: Satses på bytunneler. Miljøvennlig.
MOT: Dyrt for samfunnet å øke antall linjer under jorden.

UTFORDRING 4 - Hvordan påvirkes vi av den teknologiske utviklingen?
Digitaliseringen gir et mer komfortabelt liv, men også fare for den personlige integriteten. Alt kan overvåkes og man legger igjen elektroniske fotspor overalt.

Nøkkelord: Avanserte overvåkingskameraer blir et stadig vanligere innslag i bybildet. Ny veier for markedsføring, via telefoni. Butikker og restauranter registrerer når kundene deres er i nærheten og når dem med tilbud. Sensorer og annet teknisk utstyr samler inn mengder av informasjon om vår atferd og helse. det forandrer forutsetningene innenfor for eksempel pleie og eldreomsorg. Nye trusler kommer i form av at den økonomiske kriminaliteten forflyttes til den digitale verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTFORDRING 5 - Hvem faller utenfor?
To grupper som vil falle utenfor. De som lever i høyhastighet og de som mangler utdanning. Den fysiske helsen kommer til å være et sentralt element for fremtidens vinnere.

Nøkkelord: Nettverksbyggere - Sosial kompetanse og evne til å bygge relasjoner blir avgjørende på fremtidens arbeidsmarked. Utdanning og evne til å navigere i store informasjonsmengder blir avgjørende for fremgang og velvære. God helse! Livsstilssykdommer som følge av stress og dårlige vaner blir et stadig større problem. Det blir stadig viktigere å ta vare på seg selv, både fysisk og psykisk.

Fem egenskaper som gir fremgang i 2035:
1. Oppdagerevne - Hvorfor er ting som det er eller hvordan kan det bli annerledes.
2. Kreativitet - Å kunne skape nye bilder og ideer i andres hoder.
3. Entreprenørånd - Å gjennomføre det du planlegger ved hjelp av organisering, handle og å være utholdende.
4. Påvirkningsevne - Å være en dyktig kommunikator og relasjonsbygger.
5. Bevissthet - Å være bevisst på hvordan man samhandler med gjenstander, mennesker og kroppen.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Dagens premie i Side2-quiz: Jean Paul Gaultier Eau de Toilette parfymesett


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere