RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er lov i «din verden»

Sist oppdatert:
Mannens angivelig forvridde virkelighetsoppfatning gjorde at han ble frifunnet for trusler.

(iBergen.no) 41-åringen var i Bergen tingrett tiltalt for å ha truet en psykolog dagen før en barnefordelingssak mellom ham og eks-kona skulle opp for retten.

Men fordi mannen hadde en sterk tro på at psykologen forsøkte å sabotere saken hans, ble han blankt frifunnet - selv om retten mente han tok feil.

Dømt for voldtekt og kidnapping
Bergenseren er tidligere dømt for voldtekt av eks-kona og kidnapping av deres to barn. Paret skiltes i 2003 og kona fikk omsorgen for barna, mens 41-åringen hadde samværstid han ikke var tilfreds med. Det resulterte i endeløse konflikter mellom de to og saken verserte lenge i rettssystemet.

Våren 2006 engasjerte 41-åringen en psykolog for å behandle barna. Men da behandlingen startet, mente mannen at psykologen viste negative holdninger overfor ham. Han ønsket da at barna ikke lenger skulle være hans pasienter. Behandlingen fortsatte til tross for dette.

Ringte før rettssak
Under en av de mange rettssakene, uttalte psykologen at det burde være minst mulig kontakt mellom tiltalte og barna. Dessuten burde alt samvær skje under tilsyn. Det ga ny næring til 41-åringens overbevisning om at psykologen både var imot ham, og plantet uheldige oppfatninger om ham hos barna.

Etter flere harmdirrende e-poster til psykologen, ringte han ham dagen før han skulle vitne i barnefordelingssaken med følgende beskjed:

- Fra nå av får du og alle disse som lyver og lyver og lyver og lyver om hva som skjer med NN og NN (barna, journ. anm.)... For nå ser jeg hva dere har gjort med dem. Hvis ikke sannheten kommer fram i morgen i retten og alle påfølgende rettssaker så få dere bære det hele og fulle ansvar.

Samtalen tok 41-åringen selv opp på bånd.

- Hun slår barna
I retten hevdet han at barnas mor var en voldelig kvinne som lot både ham og barna unngjelde. Dette var opplysninger han mente ble underslått både av psykologen, staten, barnevernet og politiadvokaten og han aktet å saksøke de tre sistnevnte.

Det var denne virkelighetsoppfatningen som fikk mannen frikjent.

«Slik retten vurderer det, har tiltalte en klar oppfatning av at "alle andre" har skylden for de konfliktene han står i - med stort engasjement over lang tid. Retten finner det på sin plass å presisere at tiltalte selv må bære hovedansvaret for at han lever i en så ekstremt konfliktfylt tilværelse. (...) Retten må imidlertid ta utgangspunkt i tiltaltes virkelighetsoppfatning. (...)» skriver tingretten før den konkluderer med:

«En oppfordring til en aktør i rettsvesenet om å formidle en korrekt gjengivelse av virkeligheten slik aktøren kjenner den, kan etter rettens vurdering vanskelig være uberettiget [eller lovstridig].»

41-åringen ble derfor frifunnet og løslatt fra varetekt.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere