Studier og statistikk viser at det er en enorm overvekt av eldre som først og fremst rammes med dødsfall som følge av covid-19, sykdommen som forårsakes av koronaviruset. Folkehelseinstituttet anslår at 90 prosent av dødsfallene vil være blant aldersgruppen over 70 år. En studie fra Italia viser også at de eldre er overrepresentert blant de døde. Snittalderen for de seks døde i Norge er 89 år.

Men førstehåndserfaring viser likevel at tilsynelatende friske og relativt unge mennesker kan bli alvorlig syke av koronaviruset.

Torsdag er det elleve personer under 50 år i Norge som mottar intensivbehandling, hvor av to er under 24 år, ifølge VG.

Les også: Undersøkelse: 99,2 prosent av koronaofrene i Italia hadde andre sykdommer

Den belgiske akuttlegen Ignace Demeyer kom mandag med urovekkende opplysninger i et intervju med den belgiske allmennkringkasteren VRT, som er gjengitt av Belgias største engelskspråklige avis The Brussels Times, samt britiske og amerikanske tabloidaviser.

Demeyer jobber på sykehuset Onze Lieve Vrouw i Aalst i Belgia, og har opplevd koronakrisen på nært hold.

«Intet annet enn skremmende»

Han beskriver røntgenbilder av lunger til unge koronapasienter på akuttmottaket som «intet annet enn skremmende». Nyhetsbyrået Reuters har frigitt bilder som viser røntgenbildene Demeyer viser til, men nøyaktig alder på pasienten er ikke oppgitt.

Demeyer sier sykehuset får stadig flere innleggelser av unge mennesker i alderen 30 til 50 år, som blir alvorlig syke til tross for ingen underliggende sykdommer.

Røntgenbildet viser luftsekker i lungene som er fylt med væske og verk. Når lungevevet blir betent, transporteres oksygen dårligere.

- Dette er personer som fortsatt kan bli helt friske, men det er en livstruende situasjon. Dette er folk som ikke røyker. De har ingen andre tilstander som diabetes eller hjertesykdommer, sier han i intervjuet.

- Alle sier de er plaget av de samme tingene. De har alle vært syke i en uke og har vært hjemme med influensa. Og så opplyser de om plager som tør hoste og kortpusthet, sier Demeyer.

Han sier flere av pasientene har lav oksygenmetning i forhold til det alderen skulle tilsi.

Strenge tiltak og restriksjoner

Belgia har i skrivende stund i overkant av 1800 bekreftede smittetilfeller og 21 dødsfall. Onsdag ettermiddag iverksatte Belgia særdeles strenge tiltak og restriksjoner for å bekjempe koronaviruset. Tiltakene gjelder i tre uker framover, og innebærer stengte butikker og delvis forbud mot å ferdes ute. Unntaket er hvis en har viktige ærend eller skal på jobb.

Matbutikker, apotek, legekontorer og banker holdes fortsatt åpent. Politiet skal håndheve brudd på forbudet, og kan ilegge bøter, skriver The Brussels Times. Alle utenlandsreiser er forbudt så lenge de ikke anses som strengt nødvendig.

Les også: Snittalder på 89 år for døde av koronaviruset i Norge

- Unge mennesker er ikke immune

Direktør for USAs Nasjonale institutt for sykdomskontroll, Anthony Fauci, gikk også ut og advarte unge amerikanere mot å stille seg likegyldig til sykdommen.

- Dere er ikke immune eller sikret mot å bli alvorlig syk, sa Fauci på CNNs «State of the Union» på søndag, ifølge Politico.

- Selv om det er de eldre og dem med underliggende sykdommer som er overrepresentert i totalsummen, er ikke viruset en matematisk formel. Det vil skje at unge mennesker ender opp med alvorlig sykdom, sa han.

Fauci er en anerkjent immunolog som har bidratt mye i hiv- og aids-forskningen.

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.

Les også: Når det blir lov å klemme igjen - klem en lærer!

WHO: - Unge folk døde i Kina

Bruce Aylwar ledet Verdens helseorganisasjons (WHO) operasjon med å vurdere koronaepidemien i Kina. Han forteller at WHO fant ut at det hadde vært mange dødsfall blant folk som ikke hadde underliggende sykdommer, og som var flere tiår yngre enn dem i den mest utsatte aldersgruppen, skriver australske ABC News.

- I enkelte områder var det mindre enn 50, mindre enn 20 prosent som lokalt helsepersonell kunne identifisere med forekomster av flere ulike sykdommer. Folk som hadde underliggende sykdommer hadde absolutt en høyere risiko for å dø av sykdommen, men i de fleste tilfeller var det ingen andre forvarsler, bortsett fra alder, på at de kunne dø, sa Aylwar i et nettbasert seminar for australsk helsepersonell tidligere denne måneden.

- Jeg vil også understreke at det var mange personer i 30-, 40- og 50-årene som også døde, sa Aylwar.

Italia verst rammet etter Kina

Kina og Italia er de landene som er verst rammet av koronaviruset. Kina har 80.000 påviste smittetilfeller og 3245 dødsfall. Mens Italia har over 41.000 påviste smittetilfeller og over 3400 dødsfall torsdag kveld.

Flere av smittetilfellene i Norge stammer fra Nord-Italia. Jörn Klein er førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han utelukker ikke at Norge kan havne i tilsvarende situasjon som Italia.

- I den nåværende situasjonen der covid-19 raskt sprer seg over hele verden og antall tilfeller i Europa og Norge øker med økende tempo i flere berørte områder, er det behov for øyeblikkelig målrettet handling. Dagens informasjon, indikerer en sannsynlighet at det i løpet av noen uker eller til og med dager at lignende situasjoner som vi kjenner fra Italia kan sees i andre EU-land og Norge, sier Jörn Klein til Nettavisen.