NEW YORK (Nettavisen): «Det er 20. januar 2025 og president Donald Trump holder tordentale i sin andre innsettelsestale på en plattform utenfor Capitol, med et publikum av variabel størrelse som fyller National Mall. Melania Trump, som nå er førstedame for andre gang, står i nærheten med en steinansikt, mens avtroppende president Joe Biden bøyer sitt hode i vantro».

Les også: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

Slik starter Insider i en artikkel der de har snakket med flere jurister om hva deres marerittscenario er om Donald Trump skulle erklære comeback og kjempe seg til å bli president på nytt.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Frykter totalt kaos

USA-eksperten Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at også han er bekymret for demokratiets fremtid i USA.

- Vi er forskere og andre som er veldig bekymret for 2024-valget. Vi frykter totalt kaos uten en akseptert vinner, sier Mjelde til Nettavisen.

Bakteppet for den omfattende artikkelen i Insider er Demokratene som nå jobber med forslag som skal begrense presidentens makt i USA, etter alt de opplevde etter fire år med Trump i presidentstolen.

- Dette er åpningsscenen i marerittet for noen av medlemmene i Kongressen og eksperter på grunnloven, som frykter at en oppmuntret Trump på sin andre periode skal strutte tilbake i Det ovale kontor om noen få år, med enda mindre hensyn til lover og presidentlignende normer enn det han hadde i sin første termin, skriver Insider.

Les også: Donald Trump er rasende: Slik reagerer Erna Solberg på de sjokkerende bildene

Demokratene vil innskrenke presidentens makt

Ekspertene Insider har snakket med fremhever hvordan Trump blant annet ignorerte og gjorde narr av alle stevningene som kom fra Kongressen, hvordan han motarbeidet den såkalte Hatch Act og antikorrupsjon, hvordan han nektet å kvitte seg med og selge unna sine forretninger mens han var president, og hvordan han til stadighet omgikk Kongressen når det kom til utgifter.

Demokraten som nå leder arbeidet med å presse gjennom endringer for å gi Kongressen mer makt og presidenten mindre makt, er Adam Schiff, som også ledet den første riksrettsprosessen mot Trump.

Sammen med toppdemokraten Nancy Pelosi ønsker de to å legge fram lovforslaget, som bærer navnet «beskyttelsen av demokratiet», som har til hensikt å gi kongressen mer makt når det blant annet kommer til det å benåde personer, håndhevelse av godtgjørelsesklausulene, og det å håndheve stevninger som kommer i Kongressen.

De ønsker også å innskrenke presidentens mulighet til å gi benådninger og styrke beskyttelsen mot utenlandsk innblanding i valg. Lovforslaget inneholder også beskyttelse av varslere og generalinspektørers uavhengighet, i tillegg til å gi Kongressen mer innsyn i bruken av nødbestemmelser fra Det hvite hus.

- Vil ikke skje i nærmeste fremtid

Men selv om man nå er ni måneder inn i Bidens periode, og Demokratene kontrollerer begge kamrene i Kongressen, har ingen av lovforslagene som skal forhindre en Trump 2.0 blitt vedtatt - «og det virker ikke som om at det kommer til å skje i nærmeste fremtid», skriver Insider.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

De vises blant annet til at både Det hvite hus og Kongressen for tiden er mer opptatt av pandemien og Bidens innenrikspolitiske prioriteringer.

I tillegg må lovforslagene ha støtte av Senatet for å komme gjennom, og til det kreves det støtte av flere republikanere. For selv om Demokratene her har 50 stemmer, trengs det 60 stemmer for å bryte gjennom en såkalt filibuster, evigvarende taler som brukes som uthalingstaktikk for å hindre at en sak kommer til avstemning.

- Deprimerende

Juseksperter Insider har snakket med sier at om ikke Demokratene får innskrenket presidentens autoritet, har man all grunn til å tro at en president i fremtiden igjen vil prøve å dytte på grensene for den utøvende makten i landet.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

- Hvis ikke Kongressen snart tar tilbake noe av sin makt for å kunne kontrollere den utøvende makten, så er oddsene for at demokratiet vårt vil overleve noe særlig mer enn et tiår, deprimerende små, spør du meg, sier jusprofessoren Laurence Tribe ved Harvard til Insider, som mener de nye lovforslagene vil kunne gjenopprette maktbalansen i landet.

Jusprofessor Frank Bowman ved University of Missouri, sier at det er veldig sannsynlig at en ny president, det være seg Trump eller en annen, vil prøve utvide autoriteten til Det hvite hus.

Les også: Sammenligner Biden med Donald Trump: - En fornærmelse

Han viser blant annet til at man har sett eksempel på dette ved at Republikanerne ikke turte å kvitte seg med Trump når han gikk gjennom riksrettsprosessene.

Bowman er overbevist om at hvis Trump vinner i 2024, så er man «inne på den korte veien mot tapet av det amerikanske demokratiet.»

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

- Trump vil bli uforskammet i sin misbruk

Michael Gerhardt, professor ved University of North Carolina School of Law, er heller ikke i tvil om at Trump, om han blir gjenvalgt «vil bli enda mer uforskammet i sin misbruk av makt, spesielt overfor de som han påstår stjal valget fra ham i 2020», sier Gerhardt.

Han har derimot ikke noe tro på at Kongressen vil få gjennomslag for sine lovforslag.

- Det vil i beste tilfelle bli vanskelig å forestille seg at Kongressen vil få gjennomslag for en lov som innskrenker presidenten makt, sier Gerhard.

Les også: – Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump

Og selv om det skulle skje, «så vil en president som ikke ønsker å følge det, bare ignorere det og jobbe seg rundt det», sier jusprofessoren.

- Dette kan Trump gjenta

Insider trekker frem følgende hendelser som kritikerne hevder Trump, eller andre kommende presidenter, kan gjenta uten å bli stoppet av Kongressen:

  1. Trump nektet å selge sine forretninger mens han var president, noe kritikerne mente var et brudd på grunnlovens punkt om antikorrupsjon, som forby en president i å profittere på presidentjobben.
  2. Flere representanter, inkludert republikanere, reagerte sterkt da Trump erklærte unntakstilstand for å omgå Kongressen og få tilgang til midler fra forsvarsbudsjettet for bygge en mur langs grensa til Mexico.
  3. Trump jobbet også for å holde sine skattepapirer hemmelige, og hevdet samtidig at grunnloven ga ham “absolutt immunitet” når det gjaldt kriminaletterforskning så lenge han oppholdt seg i Det hvite hus.
  4. Etter at demokratene tok kontroll over Representantenes hus i 2019, sverget Trump at han ville motkjempe “alle stevningene” de kom med. På føringer fra Det hvite hus ignorerte flere i den administrative ledelsen til Trump stevningene som kom fra Huset i forbindelse med riksrettsprosessen.
  5. I 2020 holdt Republikanerne deler av den årlige konferansen for Republikanernes nasjonalkomité (RNC) i Det hvite hus, noe mange kritikere mente var en brudd med den såkalte Hatch Act, en lov som forbyr det å bruke offentlige bygg til politiske samlinger.
  6. Trump fjernet også generalsinspektører fra føderale byrå i det flere demokrater mente var hevn mot det varslerne som skulle holde kontroll over den utøvende makten i landet.

«Et politisk drevet angrep på Trump»

Republikaneren Jim Jordan i Ohio, har også uttalt til Insider tidligere at en av grunnen til at Demokratene ikke har jobbet mer aggressivt for å begrense makten til presidenten, er fordi de nå har «sin person i stillingen».

Republikanerne har ellers avvist Demokratene lovforslag som «et politisk drevet angrep på Trump».

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

- En stor trussel mot vårt demokrati

De siste dagene og ukene har det vært president Bidens store infrastrukturprogram og programmer for sosiale reformer som har tatt det meste av fokuset for Demokratene. Men Det hvite hus har også vært ute med sin støtte til reformene som foreslås.

- Den tidligere administrasjonens rutinemessige misbruk av makt og brudd på langvarige normer utgjorde en stor trussel mot vårt demokrati, skriver Chris Meagher, talsmann for Det hvite hus i en mail til Insider.

Han legger til at de støtter det pågående arbeidet og at de vil jobbe sammen med Kongressen i saken fremover.

Det begynner derimot å haste, i og med at det går mot mellomvalg i 2022 der republikanerne kan ta tilbake både Senatet og Representantenes hus.

- Vi er nødt til å ha denne beskyttelsen

Den demokratiske representanten Sean Casten, fra Illinois sier at det er viktig at de nå får det på plass.

- Hvis vi ikke kan forsikre oss om at vi velger personer med en god karakter, så er vi nødt til å ha denne beskyttelsen på plass.

Les også: Kommer med avslørende Melania-bombe: - Dette kommer fra en som har sett og hørt alt

- Og det kommer til fortsette å være partisk så lenge det republikanske partiet ikke kan komme sammen og engang være enige om at angrepet på Capitol var ille, sier Casten, som sier de har en stor forpliktelse i å begrense presidentens makt.

Les også: Trump rasende etter oppsiktsvekkende Kina-lekkasje: - De er syke og demente

Demokraten viser til reformene etter Watergate-skandalen og sier at det også tok litt tid å få gjennom etter at Nixon hadde vært president.

- Det vil ta litt tid å få dette på plass. Jeg tror det kommer til å bli tøft, men om ikke vi gjør det, hvem skal gjøre det da, sier Casten til Insider.

- Demokratiet er truet av Trump

USA-ekspert Hilmar Mjelde er heller ikke i tvil om at demokratiet i USA nå er under et kraftig press.

- Ja, det amerikanske demokratiet er truet av Trump og et radikalisert republikansk parti. De angriper og tukler med valginstitusjonene på delstatsplan for å øke sjansen for valgseier i 2024.

Mjelde sier samtidig at det er er viktig å forstå at moderne demokratier «ikke kollapser over natten».

- De smuldrer opp over tid ved at politikere tukler med og angriper det liberale demokratiets institusjoner, og rigger dem til å tjene dem selv.

- Dette pågår mange steder i verden, og har begynt å skje i USA i Trumps tid. I forskningen kalles det «democratic backsliding» og «autokratisering». Altså at systemet sklir vekk fra demokrati og i retning av autokrati, altså et regime der en «sterkmann» har fristilt seg fra demokratiske kontrollmekanismer.

- Trump setter ut en giftig løgn

Ifølge Mjelde er det store problemet i USA nå en manglende tilbakeholdenhet og systemlojalitet blant de republikanske partielitene.

Les også: «Skrekktall» for Biden: - Bare to presidenter har scoret lavere

- Det republikanske partiet har ikke holdt Trump igjen, men latt seg dominere av ham. Dels fordi de også misliker Demokratene og media, og dels fordi de frykter sine egne, radikaliserte velgere, sier Mjelde.

- Et kjernepunkt her er at prosessen skjer på en teknisk sett lovlig måte. Republikanerne på delstatsplan justerer valglover, og fjerner partifeller som stod imot hans kuppforsøk i 2020. Slik gir republikanerne seg selv økt innflytelse over valgavviklingen i forkant av neste presidentvalg, poengterer USA-eksperten.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

- Dette skjer også ut fra en sirkulær logikk: Trump setter ut en giftig løgn om massiv valgjuks. Og så får velgerne hans mistillit til valget. Så sier republikanerne at man må fikse valglovene slik at folk ikke mister tillit til det, sier Mjelde.

- Men jeg tror også flere republikanske partiledere også bare ikke overskuer rekkevidden av valglovene de endrer. Jeg tror ikke alle republikanere går rundt med en masterplan om 2024-kupp, sier USA-eksperten.

Som også legger til følgende:

- Den sedvanlige responsen fra Trump-apologistene er «ja men hva med Antifa!». Jeg er enig i at illiberale aktører må det reageres på. Men voldelige Antifa- og BLM-aktivister kan rettsvesenet ta seg av. Alvoret i opptøyene sommeren 2020 kan på ingen som helst måte sammenlignes med en sittende presidents selvkupp-forsøk, sier Mjelde.

- Det verste Trump gjorde var kuppforsøket

På hvilken måte mener du Donald Trump misbrukte makten?

- Det verste Trump gjorde var kuppforsøket. Først nektet han å godta valgnederlaget. Deretter forsøkte han å omgjøre det – han forsøkte å stjele valget, enkelt og greit, sier Mjelde.

Som legger til:

- Vi er forskere og andre som er veldig bekymret for 2024-valget. Vi frykter totalt kaos uten en akseptert vinner, massedemontrasjoner, vold og opptøyer og mobilisering av militæret for å slå ned uro. Men jeg understreker at det trenger ikke bli så ille. Kanskje stiller ikke Trump. Kanskje taper (eller vinner) en annen republikaner uten noe om og men. Men verste case-scenarioet er dessverre også godt tenkelig. Demokratiet forutsetter nettopp at kandidatene utviser god sportsmann-ånd, sier Mjelde til Nettavisen.

Selv om veien ligger åpen for Trump for å stille til presidentvalget i 2024, så har han fortsatt ikke bekreftet at han gjør det. Men han har ved flere anledninger flørtet med at han kommer til å stille.

Les også: - Systemet er rigget i Trumps favør