President Barack Obamas budsjettforslag er på omtrent 31.000 milliarder kroner og inneholder blant annet omstridte skattejusteringer og miljøsatsinger.

Til sammenligning er Norges statsbudsjett på rundt 1.700 milliarder kroner neste år.

Norsk USA-ekspert sier middelklasseøkonomi og misunnelsesøkonomi er nøkkelordene for Obamas budsjettforslag.

Obama vil selvsagt slite med å få vedtatt budsjettet i Kongressen, hvor Republikanerne har kontroll i begge kamre.

- Du kan se på dette som en slags agenda for hva Demokratene står for, og hva de mener er viktig. Det er en forlengelse av State of the Union-talen (talen om rikets tilstand) 20. januar hvor Obama nevnte noen av tingene. Og så er det detaljene som kommer i budsjettforslaget, sier statsviter og redaktør for AmerikanskPolitikk.no, Are Tågvold Flaten, til Nettavisen.

- Vil øke skatter
- Kort sagt går forslaget ut på å øke skatter for de aller rikeste, mens man gir noen skattefradrag til middelklassen og familier. Også er det forslått å innføre nye skatter på fortjeneste til amerikanske selskaper i utlandet på 14 prosent som en engangsavgift, sier Flaten.

Han sier Obama ønsker å bruke skattepengene fra engangsavgiften til å styrke infrastrukturen i USA.

Misunnelsesøkonomi
- Republikanerne for sin del har så klart kritisert forslaget, og omtaler det som misunnelsesøkonomi når det gjelder heving av skatter for de aller rikeste. De mener dette vil hemme investeringer og jobbmuligheter, sier Flaten.

Budsjettforslaget, på om lag 4000 milliarder dollar, ble lagt fram mandag, og det inneholder blant annet en prognose om et budsjettunderskudd på omtrent 474 milliarder dollar. Det tilsvarer 2,5 prosent av USAs brutto nasjonalprodukt.

Det er en reduksjon i underskuddet på omtrent 1,8 milliarder dollar, opplyser Obama-administrasjonen.

Budsjett for valgåret
Det er lite sannsynlig at budsjettforslaget blir vedtatt i sin opprinnelige form. Obamas forslag forutsetter blant annet at Kongressen sier ja til omfattende skatteendringer, en innvandringsreform, økt satsing på fornybar energi og reduksjon i klimagassutslippene.

- Dette er et buskjettforslag for 2016 som jo er et presidentvalgår, så det ligger i bakgrunnen. Selv om Kongressen ikke vil vedta budsjettet, så er det et innspill i debatten som viser hva Obama og Demokratene mene er viktig, sier Flaten.

Obamas budsjettforslag gjelder bare for de føderale myndighetene, ikke for landets 50 delstater. Dermed er de reelle offentlige utgiftene i USA langt høyere.

Republikanerne vil trolig ikke godta at Obama foreslår å øke de føderale myndighetenes ikke-militære utgifter. De vil trolig også reagere på at presidenten vil tette en rekke populære smutthull i skattelovgivningen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Grønnere budsjett
Obamas budsjettforslag inneholder 7,4 milliarder dollar til fornybar energi og 4 milliarder som skal oppmuntre landets delstater til raskere og dypere kutt i klimagassutslippene.

Det inneholder også en permanent videreføring av skattefordeler som særlig sol- og vindenergiindustrien nyter godt av.

Obama har gjort miljø til en fanesak i det han går inn i sine siste to år i Det hvite hus, og presidenten vurderer klimapolitikken for å være svært viktig for hans ettermæle, skriver nyhetsbyrået Reuters.