*Nettavisen* Nyheter.

Dette er modellkravene

Foto: Paul Weaver (Side2)

- Minst 177 centimeter, et symmetrisk ansikt og unikt utseendet.

ROYAL CHRISTIANIA (Side2): Mange drømmer om å bli modell, men det er få som kommer gjennom nåløyet og kan leve av utseendet sitt. Emily Shanks ved det London-baserte modellbyrået Storm er usikker på hvorfor ikke flere nordmenn er på toppmodellnivå, for selv har byrået hennes gode erfaringer med de nordiske modellene.

- Skandinaviske modeller gjør det bta i utlandet.

Modellbyrået Storm er godt fornøyd med sine modeller fra nord.

- Kanskje fordi de ikke kommer over til London eller New York. Norge er jo absolutt fantastisk, men motemenneskene i «high end»-markedet har man en tendens til å finne i Milano, Paris, New York og London. Så er man ikke villig til å flytte selv, er det vanskelig å komme inn på radaren til de menneskene som betyr noe i motebransjen, sier Shanks til Side2.

- Fantastisk blondt hår
Vi møter henne i Oslo i forbindelse med optikerkjeden Specsavers' kåring av årets brillemodell, hvor Shanks er en av jurymedlemmene. Vinneren av den internasjonale finalen, som vil finne sted i London, kan smykke seg med en kontrakt med hennes modellbyrået, og det var derfor essensielt at en med god erfaring var med å kåre den norske vinneren.

- Ved Storm så har vi Skandinaviske modeller, og de gjør det veldig, veldig bra. De er veldig høflige og har et bra utseende, og de har ofte et fantastisk blondt hår. De har kanskje et litt mer kommersielt utseendet, men dette betyr ikke at de ikke er suksessfulle, for det er de. De tjener mest sannsynlig mer penger enn det London-jentene gjør, sier Shanks.

- Alltid på utkikk
Men det er mye som skal klaffe for at man skal lykkes som modell, og det er ikke bare utseendet som skal være på plass for at man skal kunne lande modelloppdrag.

- Høyde er veldig viktig, og du må være minst 177 centimeter. Det er det designerne vil ha. Ellers så er et symmetrisk ansikt viktig, og et unikt utseende er i tiden. Man er alltid på utkikk etter den neste looken. Man prøver å finne noe nytt. Det er også veldig viktig å ha en bra personlighet, fordi kundene må like deg, og booke deg. Det er slik man tjener penger, opplyser Shanks.

- Vi vil se hvem du er
Storm er et av Storbritannias ledene modellbyråer, og har toppmodeller som Kate Moss, Cindy Crawford og Eva Herzigova under vingene. Byrået er kjent for å oppdage nye ansikt, og Shanks har flere tips å komme med til de som ønsker å prøve lykken som modell.

- Mitt beste tips er å gå til et anerkjent byrå. Det er ikke noe vits i å betale mange penger for en photoshoot. Ved Storm så møter vi alle som ønsker å komme inn, og det handler om å ha et normalt bilde, og å vise hvem du er, tipser hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Ikke så glamorøst
Men før man følger modelldrømmen, må man være klar over hva man begir seg ut på. Det er hard jobbing om man vil leve av utseende sitt, og det er få som tjener store penger av å stille opp på photoshoots og på catwalken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har aldri jobbet som modell selv, men jeg tror det er ganske tøft. Det er mange castinger, og det er ikke så glamorøst som mange tror. Vi sender våre modeller på «go-sees» (kundemøter red. anm.), som vi kaller det, slik at de får møte fotografer og kunder. De kan ha seks slike møter om dagen, og vi sender de over hele London. Man må møte folk og vise ansiktet sitt hele tiden, forklarer hun.

Hun fortsetter:

- Og når man får en jobb, så begynner man tidlig, og man er ferdig sent, og det er mye venting. Men det er mange fordeler, og det er en morsom jobb å ha. For modeller som har suksess, så er det fantastisk, men jeg tror ikke det er så glamorøst som mange skal ha det til.

- Former etterspurt
For de som har fulgt motebransjen noen år, husker oppstyret rundt Kate Moss da hun ble oppdaget. Hun hadde et annerledes utseende, og tross sin lave høyde, og gutteaktige silhuett ble hun en av de mest etterspurte modellene i verden. Men moteindustrien er i konstant forandring, og det som var «in» i går, kan være gammelt nytt i dag.

- Jeg vet det har vært mye i nyhetene om den formfull figuren, men jeg vet ikke om dette nødvendigvis er looken som er «in». Jeg vet faktisk ikke hva som er det for øyeblikket. Alt forandrer seg kontinuerlig, og ulike designere etterspør forskjellige ting. Det er kanskje ikke én spesiell look som er «in», men det handler mer om å skille seg ut. Rosie Huntington-Whiteley har gjort det bra i det siste, og hun her jo en formfull kropp, reflekterer Shanks.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Flere jobber i motebransjen
Men selv om man ikke skulle ha det som trengs for å bli modell, er det ingen grunn til at man ikke skal få en jobb i motebransjen.

- Mange har satt det for seg at det er modell de skal være, men noen ganger så fungerer ikke det. Da bør man se etter andre jobber i moteindustrien, for selv om man kanskje ikke er den riktige personen til å stå foran et kamera, så er motebransjen en diger industri med mange forskjellige jobber. Får man seg et slag i tryne når man prøver seg som modell, så tro ikke at det er over for deg i motebransjen. For det er mange jobber der ute, opplyser Shanks.

- Norge har gode sjanser
Som nevnt tidligere var Shanks med å kåre årets brillemodell, og Storm-representanten hadde dette å si om vinneren, Anette Wiborg.

- Hun er en veldig selvsikker modell, med et godt utseende som passer London-markedet. Hun er glad, og ser bra ut. Jeg har ikke sett alle finalistene enda, men for å være ærlig så jeg tror hun har en veldig god sjanse. Hun har utseende og personligheten, og jeg ser fram til å se henne i flere fotoshoots.

Les hele saken her:- Endelig ble det seier

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.