OSLO (Nettavisen): Ukraina ruster seg for en russisk storoffensiv i Donbas i øst. Den nye store forsendelsen med våpen fra USA skal ikke være langt unna. Onsdag sa Pentagon at det kan være snakk om fire til fem dager før forsendelsene er på vei og ytterligere et par dager før ukrainerne har dem og at hele leveransen skal være avsluttet til midten av måneden. Forsendelsen inkluderer blant annet 155 millimeter Howitzer artillerisystemer, Mi-17-helikoptre, kamikaze-droner og store mengder ammunisjon.

Få de siste oppdateringene i Nettavisens Ukraina-studio

Våpenpakken fra USA har en verdi på rundt 800 millioner dollar, mens EU har godkjent en pakke til en verdi av 500 millioner euro. Fra Storbritannia kommer det Mastiff pansrede personellvogner, som regnes som avgjørende for å sikre mobilitet i Donbas samt Starstreak luftvernmissilsystemer.

- Formelen er enkel. Desto verre og mer brutalt russerne farer fram, jo mer langtrekkende og avanserte våpen vil ukrainerne få, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer ved Forsvaret høgskole, til Nettavisen.

Han sier våpenleveransene som nå er på vei er viktige med tanke på en forventet russisk offensiv i Øst-Ukraina.

Les også: - Frykter at Russland vil kunne bombe Kyiv mer massivt

Det amerikanske forsvarsdepartementets egen oversikt lister opp 18 stk. Howitzers artillerisystemer, ammunisjon, AN/TPQ motbatteriradar, AN/MPQ-64 Sentinel radar, 100 pansrede Humvee-kjøretøy, 200 M113 pansret personellkjøretøy (APC) og 11 Mi-17-helikoptre.

Avisa The Telegraph lister også opp inntil 300 Switchblade kamikaze-droner.

Fra Storbritannia kommer det Starstreak luftvernmissilsystemer, og fra allierte på kontinentet kommer det blant annet stridsvogner, de tidligere sovjetproduserte T-72. Et tilbud om MiG 29-jagerfly er også oppe til vurdering.

Karlsen sier det ukrainske forsvaret allerede har god kjennskap til flere av våpnene de nå får.

- Mi-17 er opprinnelig sovjetisk og et av verdens mest produserte helikoptertyper. Noen av de østeuropeiske landene har dem. Ukraina har operert dem lenge, sier han.

I pakken fra USA kommer det artillerilokaliseringsradarer, som Karlsen anser vil være svært viktige for det ukrainske forsvaret.

- Disse er ikke helt enkle og krever en del opplæring, sier han.

- Hva kan vi vente å se på slagmarken i ukene og månedene framover?

- Russerne vil sannsynligvis sette inn styrkene etter hvert som de blir klare i Donbas, men det er usikkert hvor stridsklare og motiverte de er. Det tar tid å sette sammen nye avdelinger, og jeg er veldig usikker på om de klarer å mobilisere nok av reservestyrker og frivillige. Så spørs det også om ukrainerne klarer å omgruppere fra Kyiv. Vi skal heller ikke undervurdere tapene det ukrainske forsvaret har hatt, men hvis de stadig får nye våpen og ammunisjon vil de kunne holde det gående.

Frykter langvarig krig

Det har nå gått 52 dager siden Russland innledet sin "spesialoperasjon" og invaderte Ukraina 24. februar. Forsøkene på å forhandle fram en våpenhvile har så langt ikke gitt resultater. Karlsen frykter at kamphandlingene i Ukraina kan komme til å vare i lang tid:

- Dette kan vare i uker og måneder, i verste fall enda lenger, sier han.

Norge har sendt våpen til Ukraina, blant annet panservernvåpen av typen M72. Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte i Stortinget 30. mars, ba han norske myndigheter om flere våpen, konkret våpen som kan bidra til å senke skip og ødelegge militære kjøretøy. Han trakk blant annet fram Nasams (Norway Advanced Surface-to-Air Missile System), som er et norskutviklet luftvernsystem.

Les også: Han har festet russiske medier i et jerngrep

Russland: Skjøt ned våpentransport

Lørdag melder det statlig eide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at Russland har skutt ned et ukrainsk militærtransportfly i luften over Odesa-regionen. En talsmann for det russiske forsvarsdepartementet sier flyet var lastet med store mengder vestlige våpen. Opplysningene er ikke bekreftet.

NIA Novosti fortsetter å omtale invasjonen av Ukraina som en "militær spesialoperasjon" der målet er å "demilitarisere og avnazifisere" Ukraina. Nyhetsbyrået gjentar budskapet fra det russiske forsvarsdepartementet om at kun militær infrastruktur og ukrainske styrker angripes. Frigjøringen av Donbas omtales som hovedmålet for operasjonen.

De foreløpig siste tallene (15. april) fra FNs høykommissær for menneskerettigheter forteller at 1982 sivile er bekreftet drept i Ukraina siden 24. februar, blant dem 162 barn, men at det reelle tallet vil være mye høyere. Det ukrainske innenriksdepartementet oppgir at det er minst 2700 sivile drept.

(Artikkelen er oppdatert 17. april med en mer detaljert oversikt over våpenleveransene som inngår i pakken fra USA).