- Når jeg vurderer denne saken som krimforfatter, slår det meg at alt passer inn i en thriller av en kriminalroman eller Hollywood-film av klassisk merke, der helten er utsatt for et komplott, og hvor alle kollegene sluker beskyldninger med søkke og snøre, sier forfatter Tom Egeland til Nettavisen.

Han snakker om mediedekningen av siktelsen mot politimann Eirik Jensen. Tirsdag ble han varetektsfengslet siktet for grov korrupsjon.


- Sujettet til en kriminalroman
Egeland har selv skrevet flere bestselgere i thriller-sjangeren. Boken «Ulvenatten» ble også til spillefilm og TV-serie.

På Facebook la Egeland ut følgende kommentar.

«Jeg synes hele denne historien om en utradisjonell politimann som er siktet for korrupsjon høres ut som sujettet til en kriminalroman - en "Harry Hole"-type som utsettes for en intrikat hevnaksjon fra underverdenen og som ukritiske og mer regelbundne politikolleger sluker med søkke og snøre. Jeg aner ingen verdens ting om saken, lo and behold, men sant å si håper jeg det hele er en set-up eller en gedigen misforståelse. Har alltid hatt sans for fyren.»

- En viktig påminnelse
Flere hundre har likt kommentaren. Blant dem er krimforfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst.

- Det er en viktig påminnelse om å ikke forhåndsdømme. Nå jager pressen nærmest i flokk. De graver fram, og snur og vender på all historikk. Det gjenstår å se hva som er fakta i saken. Det er slik at ingen er skyldig til det motsatte er bevist, og det er lenge til noe er bevist i denne saken, sier Horst til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- En Harry Hole
- Den siktede politimannen er jo veldig utradisjonell både i utseende og i bruk av arbeidsmetoder. Han minner meg umiddelbart om Harry Hole, og denne situasjonen kunne Hole veldig lett havnet i, sier Egeland.

Han poengterer at han uttaler seg ut fra det han de siste dagene har lest, sett og hørt gjennom mediene om den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at Jensen ble pågrepet mandag, har medier presentert stadig sterkere beskyldninger om politispanerens tilknytning til narkotikasmugling.

Tirsdag ble det kjent at Jensen var arrestert i tilknytning til en narkotikasak der hovedmannen hadde erkjent befatning med fem millioner kroner og 80 kilo hasj.

- Nærmer seg fiksjon
Torsdag fortalte hovedmannens advokat, Benedict de Vibe, at hans klient, Gjermund Cappelen (47), har erkjent smugling av flere tusen kilo hasj fordelt over flere år, og at Eirik Jensen har hatt en rolle i denne smuglingen.

Politimannens ekskone: - Som å leve på en vulkan

- Kontakten dreide seg om hasj og penger

- Om dette virkelig stemmer vet jeg like lite som alle andre som følger saken gjennom mediene, men virkeligheten nærmer seg fiksjon på en måte som gjør at dette er nesten for utrolig til å være sant, sier Egeland.

- I romanen ville han rømt
- Jeg har alltid hatt stor sans og respekt for politimannen, så hvis beskyldningene viser seg å være sanne, blir jeg skuffet. Politimannen har for meg stått som en skikkelig bauta i kampen mot Oslo-gjenger og organisert kriminalitet. Innerst inne håper jeg av hele mitt hjerte at han er utsatt for en hevnaksjon fra underverdenen og at beviser kan være plantet, sier Egeland og fortsetter.

- I romanen ville han rømt fra fengsel, ryddet opp selv, og bevist at han var uskyldig, men det skjer jo ikke her, sier Egeland.