NEW YORK (Nettavisen): Det er en litt uvirkelig følelse at jeg på fredag kunne ta med min 14 år gamle sønn for å ta vaksinen på massevaksinasjon senteret Javits Center her på Manhattan.

Min sønns vaksineavtale er både et godt eksempel på hvor fort det går med vaksineringen i USA, men er også eksempel på hvor ulikt vaksiner er fordelt rundt om i verden akkurat nå.

- Han slo mora mi på 78 med to dager!

Tidligere denne uken fikk også vår eldste sønn på 16 år satt sin sprøyte nummer to og er nå ferdig vaksinert.

- Han slo mora mi på 78 med to dager! fikk jeg da som en melding fra en kollega i Norge.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

Med dette skuddet armen er trolig yngstesønnen min blant de første 14-åringene fra Norge, om ikke verden, som har fått den potensielt livreddende sprøyten.

Da kan jeg heller ikke annet enn å føle på hvor ekstremt privilegert vi er, men også hvor skjevfordelt dette har blitt.

For mens land som står mye verre stilt enn USA akkurat nå skriker etter både vaksiner og medisinsk hjelp, har USA det som virker som en overflod. I USA vaksineres det nå rundt to millioner mennesker daglig, og 59 prosent av amerikanere har nå fått minst en dose.

Det står i grell kontrast til India, som er det hardest rammede landet i verden akkurat nå, der bare rundt 10 prosent av befolkningen vaksinert.

Åpner for å vaksinere 17 millioner barn

Og selv om flere helseeksperter er enige om at vaksinering av barn er nøkkelen til å få slutt på pandemien, er det også uenighet om hvorvidt det riktig å vaksinere barn her i USA før man har vaksinert den eldre og mer sårbare befolkningen mange andre steder i verden.

Å vaksinere barna blir sett på som helt avgjørende for å få slutt på pandemien, og flere eksperter i USA mener det er helt usannsynlig at nasjonen oppnår flokkimmunitet før barna er vaksinert.

For å oppnå flokkimmunitet regner man med at mellom 70 og 85 prosent av befolkningen her i USA må vaksineres. I USA utgjør barn rundt 20 prosent av befolkningen, eller i overkant av 60 millioner. Når det gjelder barn mellom 12 og 15 år, så er det snakk om til sammen 17 millioner.

Her i New York har vært snakk om at vaksinen ville bli tilbudt den yngre aldersgruppen i flere uker nå, og derfor har jeg bare ventet på muligheten til også å få vaksinert 14-åringen.

Kunne få vaksinetime på dagen

Mulighetene kom nå på torsdag da jeg gjennom en foreldregruppe vi har på WhatsApp ble varslet om at man nå kan få avtale for barn ned til 12 år.

Jeg var overbevist om at det ville være lang venteliste fordi hundretusener av New Yorkere nå skulle kaste seg over mulighetene og bestille time på nett.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Men, neida, bare noen minutter etter at jeg hadde logget meg på, hadde jeg sikret meg en time på Javits Center dagen etterpå. Jeg kunne sågar fått time samme dag om jeg ville, på flere steder rundt om i New York.

Så enten var jeg sykt tidlig ute, eller så sier det også litt om tilgangen til vaksiner her i USA.

Les også: Video sjokkerer: Kort tid senere dør den kjente 35-åringen av koronaviruset

Inne på Javits merket jeg meg også med en gang den militære presisjonen i prosessen. Det er ikke uten grunn at Biden satte soldater og forsvaret inn i arbeidet med å få fortgang i vaksineringen i USA.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Her registreres, geleides og vaksineres man uhyre raskt, og vi er ute 25 minutter etter at vi kom inn, og da er de 15 minuttene man må sitte og vente etter å ha fått sprøyten inkludert.

Rekorden på Javits, der man i slutten av mars hadde satt over 250.000 vaksinedoser, er på litt over 14.000 på et døgn. Dagen vi var der, vaksinerte de litt over 4000.

Tilbudet er nå større enn etterspørselen

For mens man i USA totalt vaksinerte over 3,7 millioner mennesker daglig på det meste 13. april i år, har antall amerikanere som nå vaksinerer seg sunket jevnlig til ca. to millioner.

Så når 12 til 15-åringene nå står for tur her i USA, så er årsaken til det ganske åpenbar. Over halvparten av amerikanerne fått minst en vaksinedose og tilbudet er nå større enn etterspørselen, noe som forøvrig også delvis skyldes de millioner av amerikanere som er skeptiske til å la seg vaksinere.

Og så er man selvsagt, som jeg var inne på tidligere, også overbevist om at nøkkelen til dette ligger i barna.

- Barna er nøkkelen

- Barna er nøkkelen til å få en slutt på pandemien, sier David Celentano lederen for epidemiologi ved Johns Hopkins University.

Han er en av 723 epidemiologer som nylig har deltatt i en undersøkelse i New York Times.

Selv om antall daglige dødsfall og smittetallene nå raser i USA er disse epidemiologene overbevist om at pandemien ikke er over, og at man således kan oppnå flokkimmunitet, før barna også er vaksinert.

Men de ser også for seg at det vil ta tid. I dag har rundt 59 prosent av amerikanerne, over 156 millioner mennesker, fått minst en vaksinedose.

Halvparten av epidemiologene som svarte i undersøkelsen mener at minst 80 prosent av befolkningen, inkludert barna, må være vaksinert før man oppnår flokkimmunitet.

Tror Covid-19 vil bli som influensa

De ser også for seg at Covid-19 om fem år vil være mer som influensa, som spres i mindre grad og som tar liv hvert år, men at den ikke lenger skaper en helsekrise som krever nedstengning, skriver avisen.

- Jeg tror at Covid-19 en dag vil være mer som meslinger, nesten eliminert, men ikke utryddet, med sporadiske utbrudd og klynger hovedsakelig blant de som ikke er immune, sier Scott Bartell, en epidemiolog ved University of California.

Men fremover står fortsatt utfordringene i kø.

- Mangelen på muligheten til å effektivt kunne vaksinere globalt, vil trolig fortsette å hjemsøke oss, sier Cynthia Morris, epidemiolog ved Oregon Health & Science University til avisen.

En fjerdedel vegrer seg for vaksine

USA står også foran sine egne utfordringer, ikke minst også med tanke på hvor mange amerikanere som fortsatt nekter å vaksinere seg.

Les også: Latinos i USA nøler med å la seg vaksinere

Hele 22 prosent av de spurte epidemiologene svarer at de bekymrer seg for at politiseringen rundt helseutfordringene i USA kan stå i veien for kampen mot viruset. Undersøkelser har vist at så mange som en fjerdedel av USAs befolkning ikke ønsker å vaksinere seg.

- Jo flere mennesker som nekter å vaksinere seg, dess lengre kommer koronaviruset til å være blant oss, sier Ethan S. Walker, en epidemiolog at ved University of Montana.

Plan i Norge: - Konkluderer i juni

Om det fortsatt er et godt stykke frem før man oppnår flokkimmunitet i USA, er veien dit enda lengre i Norge.

Mens man på sensommeren og i høst regner med å ha fullvaksinert de voksne i Norge, finnes det foreløpig ingen plan om hvordan man skal håndtere vaksine for opp mot 1,1 millioner norske barn.

– Vi konkluderer kanskje i juni, har FHI-overlege Preben Aavitsland tidligere uttalt til Aftenposten.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Svært oppløftende testresultat blant barna

Det at amerikanerne nå får vaksinert barna, er ikke bare viktig med tanke på å få ned smitten. Det er også et svært viktig steg mot å få barna tilbake på skolen igjen fra høsten av. I USA har millioner av barn vært forhindret fra å gå på skolen helt siden mars i fjor.

Les også: Disse tallene vekker stor begeistring hos FHI

Det var på tirsdag denne uken at CDC kom med avgjørelsen om at man kunne vaksinere barn ned til 12 år her i USA.

- Avgjørelsen bringer oss nærmere en form for normalitet med tanke på å få en slutt på pandemien, sa fungerende FDA Commissioner Dr. Janet Woodcock da de tillot vaksinering av barna.

Hun fortalte også at de gikk svært nøye gjennom all data før de åpnet for vaksine av barna. Og tallene virker svært så oppløftende, fordi testene av Pfizer på barn har vist seg å være svært effektive. Selskapet var allerede i mars ute og hevdet at vaksinen var 100 prosent effektiv, basert på test utført blant 2000 barn.

Les også: - Fra nå av kommer det bare til å dreie seg om sex

Gir 100 prosent beskyttelse mot smitte

Pfizer-vaksinen ble testet på 2260 barn i alderen tolv til 15 år, og studien viste at den gir 100 prosent beskyttelse mot smitte. Barna i den kliniske testen ble delt inn i to grupper, der den ene gruppe ble gitt to Pfizer-vaksiner med en intervall på tre uker (samme dosestørrelse som for voksne), mens den andre gruppen fikk saltvann.

Forskerne påviste 18 smittetilfeller i placebo-gruppen, og null tilfeller i den vaksinerte gruppen.

- De sa også at vaksinen fremkalte en «robust» antistoffrespons hos barna, som var høyere enn i en tidligere studie av eldre tenåringer og unge voksne. Bivirkninger var generelt i samsvar med de som er sett hos voksne, la de til, ifølge CNBC.

- Barna har lidd mye

Og det er slettes ikke slik at barn ikke har lidd eller lider under denne pandemien.

- Barna har lidd mye av denne sykdommen, og i mange tilfeller uforholdsmessig, spesielt psykologisk, sier barnelegen Paul Offit, en ekspert på infeksjonssykdommer ved Children’s Hospital of Philadelphia til CNBC denne uken.

Les også: Indisk virusvariant bekymrer Høie

Han viser til at pandemien har ødelagt barnas rutiner, blant annet på grunn av stengte skoler og muligheter til å kunne sosialisere seg, og at dette igjen har ført til utbredt isolasjon, som igjen har forårsaket mentale problemer hos mange barn.

- Dette er vår billett ut av disse problemene, sier han om vaksineringsprosessen som nå starter i USA.

Tester på barn fra seks måneder til 11 år

Sent i mars startet både Pfizer og BioNTech med kliniske tester av vaksinen på friske barn i alderen seks måneder til 11 år. Mon tro om ikke amerikanske barn da står først i rekken på nytt, når også dette blir godkjent.

Legen Craig Spencer, som er direktør for global helse og nødmedisin ved Columbia University Medical Center, mener det må la seg kunne kombinere å både vaksinere barn og samtidig sende vaksiner ut til resten av verdens befolkning.

- Hvis jeg spør om hvem som burde ha fått vaksine om valget sto mellom å gi det til en 12-åring uten helseproblemer og en 57 år gammel helsearbeider som hver dag tar hånd om koronapasienter, så er svaret ganske innlysende, ikke sant?

- Hvorfor er dette regnestykket så annerledes når denne helsearbeiderne bor i et annet land? spør han.

- Biden har satt millioner av liv i fare

Kritikere av president Joe Biden har også hevdet av han har satt millioner av liv i fare, ved å prioritere alle amerikanere foran resten av verden.

Mange har også hevdet at Biden i sin vaksine kamp har bygd videre på Trumps blant mange forhatte valgkampløfte, «America First».

- Biden brukers Trumps «America First» for å ta kontroll over vaksinemarkedet, skrev Bloomberg tidligere i år.

Les også: Nytt dramatisk Trump-oppgjør: - Dette viser at Trump får lov til å bryte alle regler

Allerede i januar i år var WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus ute og advarte mot at verden var på randen av en katastrofal moralsk kollaps ved ikke å i flere vaksiner til fattigere land.

- Det er ikke riktig at unge, friske voksne i rike land er vaksinert før helsearbeidere og eldre mennesker i fattigere land, sa Ghebreyesus.

Biden har svart på presset

Presiden Biden har svart på presset ved å støtte oppfordringer om å gi patentfritak for koronavaksiner, og på denne måten kunne hjelpe fattigere land med å produsere billigere generiske versjoner av koronavaksinene.

Biden har også gitt klarsignal til å eksportere opptil 60 millioner doser av AstraZenecas koronavaksine til andre land straks føderale tilsynsmyndigheter gir grønt lys.

Men samtidig står han fast på målet om å at 181 millioner amerikanere, eller 70 prosent av befolkningen, skal være vaksinert med første dose innen 4. juli. Innen samme dato ønsker Biden også at 160 millioner amerikanere er fullvaksinert.

Og også dette illustrerer litt hvor ekstremt store forskjeller det er rundt om i verden.

Tall publisert for bare noen dager siden viser nemlig at bare 0,3 prosent av alle vaksinedosene som er satt i verden er satt i verdens fattigste land.