Fire norske restauranter kan smykke seg med en stjerne* i årets Micelin-utgave, mens to restauranter har fått utmerkelsen Bib Gourmand - som betyr vellaget mat til gunstig pris.

De fire stjernerestaurantene er:

Le Canard- sjef Jonathan Howell.
Restaurant Oscars gate - sjef Björn Svensson.
Spisestedet Feinschmecker - sjef Lars Erik Underthun.

Statholdergaarden- sjef Bent Stiansen.

Bib Gourmand-utmerkelsen gikk til:

Restaurant Eik
Oro Bar & Grill

Nådde ikke opp
Det var knyttet stor spenning til om restaurantene Grefsenkollen og/eller Ylajali i år får plass i den gjeve guiden og om Oscarsgate klarer å kapre en ny stjerne, skrev Aften tirsdag.

Den årlige prestisjetunge kåringen betyr mye for verdens stjernekokker, og skal du være med i konkurransen, må du ha hatt besøk av Michelin-inspektørene, noe både Grefsenkollen og Ylajali hadde i høst.

Stjernetydning
Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant er «verdt en reise i seg selv», to stjerner betyr at restauranten er «verdt en omvei» - mens én stjerne betyr at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori».

Stjernene deles kun ut basert på maten som serveres, ut fra fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarene
  2. «Håndverket» – dvs. smaken og tilberedningen
  3. «Personligheten» – dvs. hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk
  4. Valuta for pengene
  5. Kvalitet over tid – det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten.

Historikk
Den første guiden kom allerede i år 1900 etter initiativ fra dekkprodusenten Michelin - og ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil, cirka 3000. Siden 95 prosent av bilene fantes i Paris, var målet med guiden å få folk til å reise på landet for å slite dekkene og spre entusiasme for bilkjøring.

I Norge er det kun restaurant Bagatelle, anført av Eivind Hellstrøm, som har hatt to stjerner. Den andre stjernen kom i 1992, glapp i 2008 og var på plass igjen året etter.

Etter 27 år innenfor de samme dører, sa Hellstrøm opp sin stilling 31. desember 2009 på grunn av en langvarig konflikt med eier Christen Sveaas. Restauranten gjenåpnet 18. januar 2011 etter å ha vært stengt i over ett år.