RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Norges rikdom

Sist oppdatert:
Pengebingen vår er større enn bare Oljefondet. Se hvor store verdier Norge sitter på.
Oljefondet er bare en liten del av statens formue.

I løpet av året vil Statens pensjonsfond - Utland etter all sannsynlighet tippe 2000 milliarder kroner. Pengene som skal finansiere vår velferd vokser med en fart som ingen hadde trodd for få år siden.

Men oljefondet er på langt nær den eneste delen av vår felles formue. AS Norge er mye rikere enn som så.

Oljefondet er størst

Beregninger Nærings- og handelsdepartementet har foretatt viser at statens samlede formue, og dermed mine og dine penger, er på 3.431 milliarder kroner. Dette er litt under det dobbelte av verdien av det hyppig omtalte oljefondet, som nå er på over 1.800 milliarder kroner. Totalt har hver nordmann dermed verdier for godt over 740.000 kroner, og det blir mer.

Til neste år skal fondet, ifølge Finansdepartementets beregninger, vokse til 2000 milliarer kroner. Innen 2010 vil fondet nå 3000 milliarder kroner. Selv om anslagene er heftet med usikkerhet, er det liten tvil om at verdiene i fremtiden vil bli enorme.

Finansminister Kristin Halvorsen sa da hun presenterte regjeringens visjoner for fondet før helgen at vi har en veldig stor økonomisk frihet i forhold til veldig mange land, som ikke har denne typen naturressurser og inntekter fra dem.

Ti prosent av statsbudsjettet

- Vi har en stor fordel ved å ha en så stor formue i Norge. Hver 10. krone omtrent kommer nå fra avkastningen av inntektene fra olje- og gasssektoren. Det er betydelige beløp som er med på å sikre vår velferdsstat, mener hun.

I tillegg til fondet, som investerer i rundt 2400 selskaper verden over, eier staten Statens pensjonsfond - Norge. Det tidligere Folketrygdfondet, forvalter 107 milliarder kroner. Pengene er plassert i nordiske aksjer, i all hovedsak på Oslo Børs, og skal bidra til å finansiere fremtidige pensjonsutgifter.

I likhet med oljefondet er Folketrygdfondet basert på oljepenger. Det er også SDØE, Statens direkte økonomiske engasjement, som er en portefølje av bestående av statens egne andeler av oljefelt på norsk sokkel.

Størst på børsen

Siden 2001 har forvaltningen av SDØE blitt ivaretatt av Petoro, og ble for over ett år siden konservativt verdsatt 875 milliarder kroner. Ny verdsettelse kommer først ved nyttår. Petoro er rettighetshaver i 93 utvinningstillatelser, og 36 felt.

Men verdiene stopper ikke der.

Staten er den største eieren på Oslo Børs. Fire av de fem største selskapene på børsen er deleid av staten, hvor den største eierandelen er i Statoil, med 70,9 prosent. Da departementet foretok sine beregninger, 13 april, var verdien av statens aksjer i selskapet på 253 milliarder kroner. Legges verdien av de syv andre selskapene til i regnestykket, blir verdien 525 milliarder kroner. Rundt 25 prosent av totalverdien av Oslo Børs.

Arvesølvet

- 288 milliarder kroner er verdien av en blanding av børsnoterte og verdifastsetting av unoterte selskaper, forklarer næringsminister Dag Terje Andersen.

Han gikk torsdag morgen hardt ut mot Fremskrittspartiet og Høyre som ønsker å selge seg ned, eller helt ut av, flere av disse selskapene.

- Dette er arvesølvet vårt. Vi kan ikke vitte oss med det, sier han og viser til milliardutbytter utbetalt fra disse slekspane årlig.

Unoterte vedier

I tillegg til de åtte børsnoterte selskapene kommer 20 unoterte selskaper. De aller fleste av disse, som Statkraft, Entra Eiendom, Avinor, Posten og NSB, eier staten alene. Fire eies sammen med andre. Ved årsskiftet var verdien av disse selskapene 80 milliarder kroner.

Statkraft er den desidert største andelen av dette, med en vedi på over 36 milliarder kroner, Entra Eiendom er verdt ni milliarder, mens Avinor er verdsatt til drøyt syv milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere