Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er «Obamunism»

Rasende folkemasser protesterte mot Barack Obamas helsereform i Washington.

Anslagsvis to millioner demonstranter tok til gatene i Washington lørdag for å demonstrere mot Barack Obamas planlagte helsereform.

Demonstrantene mener at den omfattende helseplanen samt krisepakkene til bank- og bilindustrien er altfor dyre.

- Født fri
Protestantene mener at bruk av skattepenger på et statlig helseforsikringsalternativ vil øke inflasjonen og føre USA ut på kanten av økonomisk ruin.

«Født fri, skattet i hjel», stod det på en plakat

«Change (vekslepenger/forandring red.anm.)? I’d like mine back», stod det på en annen.

- Jeg fikk nok sosialisme i Sovjet, sier en ukrainsk immigrant, ifølge BBC.

Andre demonstranter mener at reformplanen rett og slette er kommunistisk - og kaller politikken for «Obamunism».

Demonstrasjonene i Washington skjedde samtidig med at president Obama talte til en langt mer vennlig innstilt folkemengde i Minneapolis. Obama forsikret han ikke ville la særinteressene «bruke den samme gamle taktikken for å beholde ting slik de er».

- Jeg vil ikke akseptere status quo. Ikke denne gangen. Ikke nå, sa Obama.

Dyrt helsevesen
Helsereformen har vært sentral i Obamas «change»-agenda, slagordet han gikk til valg på, men saken er et sårt tema for amerikanere flest, og har splittet opinionen og det politiske miljøet. Det er dypt inngrodd i amerikansk mentalitet at helse er noe man får ta seg av selv – uten at staten skal blande seg inn.

I USA kreves helseforsikring dersom man ikke skal bli ruinert ved alvorlig sykdom. Rundt 46 millioner amerikanere har ingen slik forsikring, mens 25 millioner er underforsikret. Obamas reform vil gjøre helseforsikringen obligatorisk.

Samtidig er kostnaden ved det amerikanske helsevesenet, privat og offentlig, skyhøyt. USA bruker 16,2 prosent av bruttonasjonalinntekten på helse, noe som er det dobbelte av gjennomsnittet i OECD-landene.

Kommentarer til denne saken