En 19 år gammel kvinne og to menn på 28 og 49 år er ofrene som mistet livet under trikkeskytingen i Utrecht i Nederland mandag, melder politiet tirsdag.

Tre personer - to kvinner på henholdsvis 20 og 21 år og en 74 år gammel mann er kritisk skadd.

- Vi er ennå ikke sikker på om det er en relasjon mellom gjerningsmann og offer. Vi holder alle muligheter åpne, uttalte politisjef Rob van Bree på TV-programmet Pauw & Jinek på TV-kanalen Kro NCRV mandag kveld.

Tirsdag melder avisa De Telegraaf at det ikke er bevist at det finnes noen relasjon mellom offer og gjerningsperson.

Politiet pågrep mandag ettermiddag den hovedmistenkte, 37 år gamle Gökmen Tanis, i en politiaksjon i Oudenoord i Utrecht. Tanis er tyrkisk. Han har et kriminelt rulleblad. Han er mistenkt for voldtekt og har tidligere vært i retten tiltalt for vold, hærverk, tyveri og innbrudd, melder den nederlandske kringkasteren NOS.

Avhørene av 37-åringen fortsatte tirsdag.

Politiet har også pågrepet to andre personer, to menn fra Utrecht på henholdsvis 23 og 27 år. Politiet undersøker om de på en eller annen måte er involvert i skytingen på 24 Oktoberplein. Det er ennå uklart hvilken rolle politiet mener disse to skal ha hatt, ifølge avisa Telegraaf.

I en melding tirsdag morgen opplyser politiet at de tre fortsatt er mistenkt. Det skal ha kommet fram ting under etterforskningen som styrker mistanken om terrormotiv, skriver De Telegraaf.

Forsøkte å hjelpe skadd kvinne

Et øyenvitne som var på trikken har fortalt til De Telegraaf og andre medier hvordan han hjalp til med å få en skadd kvinne bort fra trikken.

- Jeg begynte å trekke henne bort da jeg så en væpnet mann løpe mot oss, med våpenet hevet, forteller øyenvitnet. Han fryktet da at det skulle være flere gjerningspersoner og løp bort fra stedet, skriver De Telegraaf.

Slektninger: Familiekrangel

Ikke-navngitte slektninger har ifølge NTB uttalt til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at skytingen var en familiekrangel, og at Gökmen Tanis var i slekt med en kvinne som var blant dem som ble skutt, men dette er opplysninger politiet ikke har kunnet bekrefte.

Også naboer av Gökmen Tanis har uttrykt tvil om han hadde et terrormotiv:

- Han hadde perioder der han levde som en religiøs muslim, lot skjegget gro og hadde på seg lange kjortler. Men andre ganger drakk han igjen. Han var veldig ustabil og ofte i kontakt med politiet, sier en av dem til den nederlandske kringkasteren NOS.

Lokalvalg går som planlagt

Beredskapsnivået ble hevet til høyeste nivå i Utrecht-provinsen mandag, men ble senket til 4 igjen etter pågripelsen av den hovedmistenkte. Statsminister Mark Rutte sier landet er rystet etter angrepene, men at det er uklart hva som var motivet bak. Rutte sier lokalvalget vil gå som planlagt onsdag, men at det skal flagges på halv stang fra offentlige bygg.