Dette er pakkemåten som kan være smittefarlig

Foto: Annemarte Gasmann Norevik (Mediehuset Nettavisen)

Produsenten vurderer tydeligere merking for å unngå E. coli-smitte.

31.08.13 17:30

(SIDE2:) Matkjedene Spar og Meny har begynt å selge kjøttdeig som er pakket på en måte som hittill ikke har vært vanlig i Norge. Mens pakningen før var fylt av vakuum, eller oksygenfri gass, har kjedene gått over til å bruke såkalt høyoksygen. Det var VG som først omtalte den nye innpakkingen.

Å pakke kjøtt i høyoksygen er vanlig i mange andre land, og er godkjent i EU og EØS-området. Likevel er forskere bekymret for at den nye pakkemåten kan føre til spredning av den farlige E. coli-bakterien. Høyoksygen gjør at kjøttet blir gråaktig og ser stekt ut før det gjennomstekt. Det er i stekeprosessen at bakteriene i kjøttet drepes. Matforskningsinstituttet Nofima frykter at forbrukeren lures til å steke kjøttet for lite.

Merker hvordan kjøttet skal stekes
Det er NorgesGruppen som eier Meny og Spar. Kjøttdeigen produseres av bondesamvirket Norturas kjøttpakkesenter Norfersk. Nortura opplyser til Side2 at kjøttdeigen det er snakk om er den som selges med butikkens eget merke.

- Nå merker vi jo produktene med tilberedningsanvisning. For eksempel står det hvor lenge hamburgere skal steke på hver side før de er gjennomstekte, sier Kjell S. Rakkenes, konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Annemarte G. Norevik

- Må se på tydeligere merking
En spørreundersøkelse matforskerne i Nofima utførte, viste at nesten fire av ti nordmenn bedømmer om kjøttet er ordentlig stekt ut fra farge.

- Det er klart at når man går ut fra det visuelle, så må man følge tilberedningsanvisningene nøye, sier han, og legger til at selskapet vil se hva de kan gjøre for å sikre at folk behandler kjøttet riktig.

- Vi er jo den største kjøttprodusenten i Norge, og etter at vi ble klar over disse funnene vil vi se nærmere på hvordan vi merker produktene når det gjelder tilberedningsanvisning.

- Det er jo klart at vi er opptatt av mattryggheten hele veien. Ikke bare i næringskjeden, men også når den havner på kjøkkenbordet hos folk. Da må vi se på hvordan vi tydeligere kan gjøre oppmerksom på at det er viktig å følge anvisningene som står på innpakningen, sier Rakkenes.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gjøres for å ivareta kvalitet
Han vil samtidig understreke at det ikke er farlig å bruke høyoksygen i kjøttinnpakningen. Gassen brukes også i pakker med biff, fileter og hamburgere.

- Jeg vil understreke at kjøttprodukter i hele verden blir pakket i høyoksygengass. Dette er ikke et tilsetningsstoff, men det som kalles beskyttende atmosfære på pakken. Dette gjøres for å ivareta kjøttets kvaliteter. Høyoksygen betyr bare at det er mer oksygen enn i andre typer naturlige gasser som brukes, forklarer han.

Pakker med høyoksygen har andre egenskaper enn pakker med mer nitrogen, som er mye brukt i Norge.

- Mye oksygen har den egenskapen at kjøttet beholder sin naturlige farge litt lenger, sier Rakkenes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.