RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er påskens sunneste

(Foto: Shutterstock)
Du spiser åtte kilo appelsiner i året. Sjekk hva den inneholder.

(SIDE2): Den tredje mest spiste frukten i Norge er appelsin. I påsken slår den derimot både epler og bananer og er en soleklar vinner!

At appelsiner har blitt en tradisjon, kan kanskje være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode, skriver frukt.no på sine sider.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hva inneholder appelsinen?
En appelsin dekker dagsbehovet for vitamin C. Appelsiner inneholder også mye fiber, verdifulle mengder med fosfor, jern, kalsium og A-vitaminer. I tillegg er appelsinen en av fruktene som har høyest innhold av folat. Som de aller fleste andre frukt og grønnsaker inneholder appelsiner antioksidanter som er viktig for å ivareta et godt immunforsvar.

Hvor kommer den fra?
Opprinnelig kommer den fra Kina, og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner, da som en frukt som hadde høy status og var svært dyr i pris. De første store appelsinplantasjene i Europa ble anlagt på 1790-tallet i Spania, som fortsatt i dag er en av de største leverandør av appelsiner.

Åtte kilo appelsiner i året
Allerede i 1890 hadde vi import av appelsiner til Norge. Da importerte vi 3.58 tonn. Først i 1956 fikk vi fri import av sitrusfrukter, og appelsinen ble tilgjengelig for folk flest. Totalt spiser vi ca. 40 000 tonn appelsiner i året, noe som tilsvarer litt i overkant av 8 kg per nordmann (tall fra 2008).

Bruksområder
Naturell, som ferskpresset juice, i smoothies, i salater, i fruktsalater, i sauser, som garnityr, som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, som pynt på smørbrød, i is, i kaker, som konfekt og som marmelade.

Oppskrift appelsinmarmelade
Lag din egen, hjemmelagede appelsinmarmelade og hell den over på glass. Og vil du dele, blir det en koselig og velsmakende gave.

Ingredienser: 2 kg appelsin 2 stk. sitron 1 l vann 1 stk. vaniljestang 1 ¾ kg sukker

Fremgangsmåte: Om du ønsker kan du bytte ut vaniljestang med kanelstang.

Børst og vask appelsinene og sitronene veldig godt. Får du tak i bitre appelsiner, så er det fint. Skjær appelsinene og sitronene i to på langs og så i to på langs en gang til. Skjær frukten i tynne skiver på tvers. Ta vare på steinene og legg dem i en gaspose.

Ha alt i en stor kjele og hell på vann. Legg i snittet vaniljestang. La alt koke under lokk ca. 1 time. Ta marmeladen over på rengjorte glass eller krukker. Oppbevar mørkt og kjølig.

(Kilde: Frukt.no)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere