Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Rødts nye stortingsgruppe

Rødt går fra én til åtte representanter på Stortinget. Den nye gruppa blir en av de yngste i Stortingets historie, og inneholder både kjente og ukjente navn.

Rødts 39 år gamle leder, Bjørnar Moxnes, er den eneste av de åtte som har sittet på Stortinget før. Han blir også en av de eldste i partiets nye stortingsgruppe etter brakvalget mandag. Rødt endte på 4,7 prosent av stemmene.

Med seg på direktemandat fra Oslo får Moxnes tidligere leder i Rød Ungdom (RU) Seher Aydar. I tillegg ble partiets ene nestleder, Marie Sneve Martinussen, valgt inn direkte fra Akershus. 2. nestleder Silje Jostein Kjosbakken blir dermed Martinussens vara.

Alt om valget her.

Partiet får også et direktemandat fra Hordaland, der Sofie Marhaug står på topp. Hun har fram til nå vært partiets gruppeleder i Bergen bystyre.

Mimir Kristjansson skal på Stortinget

De fire øvrige mandatene til Rødt er utjevningsmandater, som nå er relativt sikre, men der man fortsatt må ta noen små forbehold om at endringer kan skje.

Slik valgresultatet er nå, går utjevningsmandatene til blant andre Mimir Kristjansson, som kommer inn fra Rogaland. Han er tidligere RU-leder, forfatter og journalist, og har tilbrakt de siste to årene som lokalpolitiker i Stavanger.

En annen tidligere leder for ungdomsorganisasjonen som ser ut til å komme inn, er Tobias Drevland Lund fra Telemark. 25-åringen var leder for Rød Ungdom fra 2018 til 2020 og har også vært aktiv i lokalpolitikken i Kragerø.

47-åring eldst

De to siste utjevningsmandatene ser ut til å tilfalle Rødts toppkandidater i Trøndelag: Hege Bae Nyholt i Sør-Trøndelag og Hanne Lise Fahsing i Nord-Trøndelag. Begge er lokalpolitikere og sentrale i fagbevegelsen i Trøndelag.

Fahsing på 47 er den eldste i gruppa, som har en gjennomsnittsalder på 36. Den inneholder fem kvinner og tre menn.

(©NTB)