Riktig bruk er viktig for å få korrekt svar på koronahurtigtest. Det er særlig tre ting man bør unngå å gjøre når man tester seg hjemme, forteller farmasøyt Maren Hoff i Apotek 1.
- Selvtester kan gi en rask indikasjon på om man har covid-19 eller ikke. Men det fordrer at man følger bruksanvisningen og bruker de riktig, sier farmasøyten til Nettavisen.
Det er tre ting man bør unngå:
- Ikke drypp for mye væske i teststrimmelen.
- Det står i pakningsvedlegget hvor mange dråper som skal til. Dersom det kommer for mye væske i testbrønnen vil det kunne flyte over i testkassetten, og testen kan bli vanskelig å lese av, forteller Hoff.
Les også: EMA: Omikron skyver pandemien i retning av å bli en endemisk sykdom
- Ikke utsett selvtesten for minusgrader.
- Selvtestene tåler ikke minusgrader. Det er ulike komponenter i testen som ikke tåler frost, sier farmasøyten, som oppfordrer folk til å pakke testen inn dersom den skal fraktes utendørs i minusgrader.
Ifølge Hoff står det som regel på pakningen at laveste temperatur produktet tåler er to grader.
- Ikke vent for lenge med å lese av testen.
- Dersom testen blir liggende i flere timer før den leses av, kan testresultatet påvirkes og man bør ta en ny test, sier Hoff.
Farmasøyten forteller at en selvtest er en hurtigtest som gir en rask indikasjon på om man har covid-19. Den skal leses av mellom 15-30 minutter, dette står spesifisert i bruksanvisningen til den enkelte test.
Les også: Gode nyheter om omikron og senfølger etter covid-19
Og til slutt: Les bruksanvisningen. Dette trekker farmasøyten frem som en vanlig feil i folkets selvtest-rutiner.
- En av de aller viktigste anbefalingene, som folk ofte glemmer, er å lese av brukermanualen. Det finnes forskjellige tester og de benytter seg ofte av litt forskjellige metoder i testingen, legger Hoff til.

Bør du si ja til 3. vaksinedose hvis du er under 45 år?
Covid-19 selvtester som kjøpes på apotek går gjennom en kvalitetssikring for å sørge for at produktet kan godkjennes for salg. Likevel er riktig bruk avgjørende for om resultatet av testen skal være korrekt.
- Dersom selvtesten er tilsatt for mye væske, utsatt for minusgrader over tid eller man har ventet i flere timer før man sjekker testresultatet vil ikke selvtesten være gyldig. Da kan det lønne seg å ta en ny selvtest for å sikre et riktig resultat, sier Hoff.