*Nettavisen* Nyheter.

Dette er siste nytt om Veslemannen etter kjemperaset

Store deler av Veslemannen raste ut torsdag kveld og fredag ble farenivået nedgradert til grønt. Alle de evakuerte kan flytte hjem umiddelbart.

06.09.19 14:29

Geologer startet like etter klokken 12 fredag arbeidet med å undersøke fjellområdet ved Veslemannen i Rauma og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) sa klokken 14 fredag at alle kunne flytte hjem.

Det etterlengtede raset startet torsdag med en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftigste skredet gikk ved 21-tiden. Mellom klokken 23 torsdag kveld til klokken 4.45 fredag morgen ble det registrert ytterligere 24 ras, ifølge en rapport fra Sivilforsvaret.

Bilder fra helikopteret viser at det fremdeles går ras fra fjellpartiet, melder NRK.

– Vi ser det at Spiret og en stor del av Veslemannen gikk ut i går kveld. Det er fremdeles noe bevegelser og masser igjen i fjellpartiet, men det er naturlig etter et sånt skred, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Lettet statsminister

I flere år har det 50 meter høye Spiret holdt det rasfarlige fjellpartiet på plass.

Statsminister Erna Solberg (H) berømmer den lokale beredskapen.

– Jeg tror vi alle er lettet over at hovedskredet Veslemannen i Romsdal endelig gikk uten at folk eller hus kom til skade. Jeg håper at fjellet roer seg slik at livet kommer tilbake til en vanlig rytme, sier Solberg til NTB.

Se det enorme raset:

Olje- og energiministeren på besøk

Klokken 14 vil det bli holdt et pressemøte der NVEs seksjonssjef, Lars Harald Blikra, og ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (H), orienterer om situasjonen. Politiet vil også være til stede.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) vil også besøke Rauma fredag i forbindelse med torsdagens skred. Freiberg vil møte ordfører Hustad, representanter fra NVE og lokale beredskapsmyndigheter.

Farenivået for fjellpartiet er fremdeles rødt, opplyser Majala. Dermed får ikke beboere flytte hjem enn så lenge.

– Det vil bli gjort fortløpende vurderinger av farenivået, sier Majala.

Les også: Veslemannen har kostet flere millioner kroner

Slo ut på jordskjelvmålere

Forskningsinstituttet NORSARs seismiske stasjoner registrerte signaler fra det største raset torsdag kveld.

Signaler ble registrert på alle stasjonene i Hedmark, og raset tilsvarte en jordskjelvstyrke på 1,6. Stasjonene ligger fra 200 til 280 kilometer fra rasområdet.

Signaler ble også registrert på flere NORSAR stasjoner på Østlandet, rundt Oslo/Kongsberg-området.

Flere ras

Torsdag gikk det en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftigste skredet gikk ved 21-tiden.

Bare fra klokken 23 torsdag kveld til klokken 4.45 tidlig fredag morgen ble det registrert hele 24 ras, ifølge en rapport fra Sivilforsvaret.

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Nedbør er årsaken til at bevegelsene har økt i dagene etter. Siden 2009 har fjellet blitt overvåket kontinuerlig i et forsøk på å forutsi når det kom til å rase. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.