Fredag skrev Nettavisen om Aspøy skole i Ålesund, som har søkt 17. mai-komiteen om å få bruke andre flagg enn det norske i 17. mai-toget.

En av dem som har engasjert seg i debatten er Oslo Frps femtekandidat til Stortinget, Aina Stenersen.

- Vi er imot at dette skal være lov i Oslo, og mener det er helt vannvittig at folk skal gå med andre flagg enn det norske når vi feirer vår nasjonaldag. Vi gjør alt vi kan for å forby dette i Oslo, og er lei oss for at Høyre har en annen tilnærming, sier hun til Nettavisen.

Les hele saken her.

Den uttalelsen har skapt voldsom motbør i det politiske Norge.

Får kritikk
Julianne Ferskaug (V) satt i 17. mai-komitéen i Oslo i 2012, og hun reagerer sterkt på Aina Stenersens (Frp) kommentarer.

- Dette er sutrete og sneversynte ytringer fra Aina Stenersen i Frp. Å si at det å flagge med et annet flagg på 17. mai er det samme som å ikke respektere norsk kultur, er helt absurd, sier Ferskaug til Nettavisen.

Venstre-politikeren, som sitter i Oslo bystyre, mener Stenersen har misforstått totalt.

- Jeg foreslår at Stenersen setter seg ned og leser grunnloven vi feirer. Et av de viktigste punktene der er ytringsfriheten vi har i Norge. Å ville forby et flagg når vi feirer ytringsfriheten blir helt bak mål, sier Ferskaug.

- Barna er stolte
Hun støtter derfor 100 prosent Aspøy skole i Ålesund, som har søkt 17. mai-komiteen om å få bruke andre flagg enn det norske i 17. mai-toget.

- Her er det snakk om barn som er stolte av å få være en del av Norge, og glade for å bli tatt i mot for den de er. De vil feire at Norge er et land med plass til alle. Det syns jeg så absolutt at skal være lov! Dette er mye bedre norske verdier enn den intoleransen og forbudskåtskapen som Frp viser her, sier Ferskaug.

Eskild Gausemel Berge, leder i Akershus Sosialistisk Ungdom, retter også en strak høyre mot Stenersens utspill.

- Det er heller Aina Stenersen som burde skamme seg over å ha meninger om at det ikke skal være lov å bruke andre flagg enn norske i et 17.mai-tog. Det handler om at vi er et multikulturellt samfunn med rom for alle. Hvis noen vil gå med andre flagg enn norske på det vi kaller barnas dag, er det helt fint. Jeg har selv gått i tog hvor det veives med andre flagg enn det norske, det har aldri vært et problem. Jeg tror heller ikke dette er fremtidens største krise, i alle fall ikke når partier som Frp vil inn i regjering, sier Berge til Nettavisen.

Juni Solbrække, nestleder AUF i Oslo, reagerer også sterkt på Aina Stenersens utspill.

- Hun sier dagen hennes er ødelagt på grunn av andre flagg i barnetoget. Min dag blir ødelagt av sånne uspiselig kommentarer, sier Solbrække.

- At noen har lyst til å gå med andre flagg ser jeg på som uproblematisk og heller som en mulighet for oss å se det flotte multikulturelle samfunnet vi lever i. Det vakre er at disse barna viser sin respekt og tilhørighet til Norge ved å ville feire nasjonaldagen og gå i toget. Da er de med på feiringen og det kan vel ikke Aina nekte for at kan kalles vellykket integrering, spør Solbrække.

Saken har skapt stor debatt, og leserne deler og kommenterer saken på Nettavisens Facebook-side.

Har du tips eller innspill? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no!

Oslo-ordfører Fabian Stang mener at det skal være lov å bære det flagget man ønsker på 17. mai.

- Et forbud kan virke mot sin hensikt og åpne for å politisere 17. mai, barnas dag. Da kan vi risikere at noen bevisst bryter forbudet utelukkende for å provosere, og får å få oppmerksomhet om sin sak. Det ville også tatt seg dårlig ut om politiet skulle konfiskere flagg på nasjonaldagen, sier ordførerens politiske rådgiver Rune Dahl til Nettavisen.

Nettavisen-blogger Torbjørn Sølnsnæs, Høyre-mann og rådgiver i First House, har også hengt seg på debatten.

- Forbud mot andre lands flagg er løsningen på et problem som ikke eksisterer, skriver han. Les hele bloggen her.