Flyet tok av fra Kabul lørdag ettermiddag norsk tid og har ifølge NRK med seg blant andre Anas Haqqani. Haqqani var inntil nylig svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet og er broren til Sirajuddin Haqqani som er lederen for Haqqani-nettverket.

Omtrent 19.09 lørdag kveld entret flyet norsk luftrom. Omtrent 19.25 landet flyet på Oslo Lufthavn.

I et lydklipp publisert på Twitter sier den afghanske utenriksministeren Amir Khan Muttaqi at han etter flere gode samtaler med norske myndigheter har blitt invitert til kongeriket Norge. Her skal det diskuteres temaer som blant annet handler om nødhjelp til de trengende i Afghanistan, noe han ønsker at skal løses.

Videre kommer han med en beskjed om at han også har et mål om at Norge og andre nasjoner skal anerkjenne den Islamske Emirat Afghanistan som en ny stat, etter maktovertakelsen. Lydklippet er på pashtu. I tillegg er resten av forhandlingsteamet, som skal ha møter i Oslo, også om bord privatflyet.

De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp starter søndag i Oslo. Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til å gjøre om krigsatmosfæren til en fredssituasjon, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

– Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

Dette var planen

Etter det Nettavisen erfarer var planen tidligere denne uken at Taliban-delegasjonen skulle mellomlande i København på vei til Norge. Deretter skulle de fly videre til Oslo Lufthavn.

Ved halv sju-tiden lørdag kveld ble det klart at planene om mellomlanding i København er endret. Omtrent 19.09 lørdag kveld entret flyet norsk luftrom.

Omtrent 19.25 landet flyet på Oslo Lufthavn.

Etter at flyet har landet var planen at delegasjonen fraktes til fjernparkeringen på flyplassen der de vil eskorteres i politikortesje til oppholdet sitt i Oslo. Hvis det av en eller annen grunn ikke er mulig å kjøre delegasjonen trygt frem til oppholdsstedet står to helikoptre klare til å bistå med transport. Hvor de skal oppholde seg mens de er i Norge er foreløpig ikke kjent, men selve samtalene skal foregå på Hotell Soria Moria i Oslo.

Sikkerhetshensyn gjør at Taliban-planene kan endres, eksempelvis hvis det kommer bombetrusler eller et oppstår andre sikkerhetsmessige utfordringer, får Nettavisen opplyst.

Endre krigsatmosfæren

Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til å endre krigsatmosfæren til en fredelig situasjon, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

– Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

I intervjuet i Kabul sier han at Taliban ønsker «å forvandle krigsatmosfæren til en fredelig situasjon».

Ingen land har ennå offisielt anerkjent Taliban-styret, som var notorisk for grove brudd på menneskerettighetene da de siste hadde makten i Afghanistan.

De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp finner sted i Oslo fra søndag.

Ikke en legitimering

– Afghanistan står overfor en enorm humanitær katastrofe, og kvinners fremtid er truet. Derfor snakker vi direkte med Taliban, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kronikk lørdag.

– Disse møtene innebærer ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban, understreket hun i en annen uttalelse fredag og forklarte at det ikke kan tillates at den politiske situasjonen i landet fører til en enda verre humanitær katastrofe.

I kronikken skriver Huitfeldt at det nå er en reell fare for at det afghanske samfunnet kollapser helt, med enorme konsekvenser for befolkningen i landet. Derfor haster det med å få ut livsnødvendig hjelp.

Ingen kvinner

Delegasjonen som består av 15 menn og ledes av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, reiste lørdag fra Kabul på et fly som norske myndigheter sendte for å hente dem, ifølge en Taliban-talsmann.

I Oslo skal de møte representanter for Norge og flere andre land, blant dem USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia.

Det er ventet at delegasjonen også skal møte afghanere fra sivilsamfunnet, inkludert kvinneledere og journalister.

To amerikanske spesialutsendinger

I spissen for delegasjonen fra det amerikanske finansdepartementet og USAs statlige nødhjelpsorganisasjon USAID er spesialrepresentant for Afghanistan Tom West samt spesialutsending Rana Amiri for afghanske kvinner, jenter og menneskerettigheter.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sier til NTB lørdag at USA er takknemlige over at den norske regjeringen tar jobben med å organisere samtalene mellom det afghanske talibanregimet og flere europeiske land og USA.

– Sammen med våre europeiske kollegaer har vi til hensikt å ta opp en rekke temaer, blant annet et representativt politisk system, en plan for å møte den akutte humanitære og økonomiske krisen i landet, spørsmål om sikkerhet- og kontraterror, samt menneskerettigheter – særlig utdanning for jenter og kvinner, sier talspersonen.

Fordømmer Norge

Ali Maisam Nazary, utenlandssjef for Den nasjonale motstandsfronten som kaller seg den siste gjenværende bastionen mot Taliban i Afghanistan, fordømmer Norge for å ha arrangert møtet med Taliban.

– Vi må alle heve røsten og hindre alle land i å normalisere en terrorgruppe som representanter for Afghanistan, tvitret han fredag.

Bakgrunnen for samtalene er blant annet at den humanitære situasjonen i Afghanistan går fra vondt til verre etter Talibans overtakelse i august. 23 millioner afghanere trues nå av sult, og FN sier det trengs 5 milliarder dollar i internasjonal bistand for å håndtere krisen i landet.