*Nettavisen* Nyheter.

Dette er Tyrkias «Frankenstein»

Foto: Afp

Risikerer 171 års fengselsstraff for organsmugling.

10.10.11 22:59

Kirurgen Yusuf Sönmez, som har fått tilnavnet Frankenstein, står tiltalt for å ha gjennomført elleve ulovlige organtransplantasjoner ved klinikken Medicus i Pristina i Kosovo.

Påtalemyndigheten i Tyrkia har bedt om en fengselsstraff på 171 år for Sönmez. Ytterligere to tyrkere og én israeler står tiltalt for organsmugling sammen med Sönmez.

Den tyrkiske «Frankenstein» kobles til et antatt organnettverk i Kosovo, hvor syv mennesker står tiltalt i en EU-domstol for ulovlig organsalg. Seks av de tiltalte er leger som anklages for å ha gjennomført ulovlige organtransplantasjoner ved klinikken. Alle nekter straffskyld.

- Forsøkte å redde liv
Blant de tiltalte er Lutfi Dervishi, som er en professor i medisin ved Universitetet i Pristina.

- Han mener oppriktig at han forsøkte å redde liv ved å bistå med medisinsk behandling til mennesker, sier professorens advokat, Linn Slattengren, skriver The Times.

Det første vitnet i den såkalte Medicus-saken har allerede fortalt domstolen at han reiste fra Hviterussland til klinikken i Kosovo for å selge en nyre. Da operasjonen var gjennomført, fikk han bare deler av den opprinnelige summen han hadde blitt lovet.

Kollapset på flyplassen
Den såkalte Medicus-saken startet i 2008 da en ung tyrker kollapset på flyplassen i Pristina. Mannen fortalte FN-politiet at han nettopp hadde solgt en nyre på Medicus-klinikken. Politiet ankom klinikken og møtte på en kanadier som nettopp hadde fått transplantert en nyre, som viste seg å tilhøre tyrkeren.

Klinikken ble stengt og politiet startet en omfattende etterforskning. Denne uken skal flere personer, som skal ha solgt sine organer, vitne i rettssaken.

Påtalemyndigheten sier at mer enn 30 fattige mennesker fra Tyrkia og de tidligere sovjetrepublikkene har solgt nyere til et illegalt nettverk av organselgere.

Ny granskning
Donorene ble tilbudt 20.000 dollar for én nyre (120.000 kroner), men fikk ofte bare en brøkdel av den avtale prisen da operasjonen var fullført. Klinikken skal ha solgt organene videre til en stykkpris på 100.000 dollar, noe som tilsvarer 600.000 kroner.

EU har også innledet en annen granskning hvor tidligere militærsjefer i opprørshæren i Kosovo anklages for å ha forsynt seg med nyrene til serbiske fanger under og etter Kosovo-krigen på 1990-tallet.

Europarådet har antydet i en rapport fra i fjor at «fremstående kosovoalbanere og internasjonale personligheter» var involvert i organsmuglingen på 1990-tallet og i Medicus-saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.