RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er USAs yngste «terrorist»

Foto: Wikipedia Commons
Sist oppdatert:
Omar Khadr var bare 15 da han ble tatt til fange av USA. Amnesty mener bevisene i rettssaken kan ha fremkommet under tvang.

Det har gått åtte år siden Omar Khadr ble fanget av amerikanske styrker på slagmarken i Afghanistan. Da var han bare 15 år gammel.

Denne uken startet rettssaken mot ham i en amerikansk militærdomstol. Han er den yngste fangen som noensinne er blitt plassert i den omstridte fangeleiren Guantánamo Bay.

Han er den første innsatte som blir rettsforfulgt på Guantánamo etter at Barack Obama overtok som president i januar 2009.

Hans unge alder har ført til at menneskerettighetsgrupper følger rettssaken med argusøyne, og FN advarer mot at saken vil sette en presedens for behandlingen av barnesoldater.

- Standarden for ungdomsforbryteres rettspleie er helt tydelig: barn bør ikke stilles i en militærdomstol, sier Radhika Coomaraswamy, som er FNs spesialutsending for barn i væpnede konflikter.

- Fremkommet under tortur
Amnesty International stiller seg kritisk til rettssaken mot Khadr.

- Tross Obamas reformer som blant annet innebærer at informasjon fremkommet under tortur ikke skal kunne benyttes som bevisbyrde, mener Amnesty at mye av informasjonen som blir brukt, senest aktuelt i Omar Khadrs tilfelle, er fremkommet før dette forbudet trådte i kraft. Mye informasjon er da mest sannsynlig fremkommet under tvang eller som en «senskade» av flere tilfeller av tortur, opplyser kommunikasjonssjef i Amnesty International, Ina Tin, i en uttalelse til Nettavisen.

- Amnesty er prinsipielt imot domstoler som ikke følger internasjonale standarder for rettferdig rettergang, det være seg både for voksne og barn, men den siste gruppen er selvfølgelig spesielt sårbar, fortsetter Tin.

Risikerer livstid
Omar (23) risikerer livstid i fengsel dersom han blir funnet skyldig for angivelig å ha kastet en granat som krevde livet til en amerikansk soldat i Afghanistan.

I tillegg er han tiltalt for å lage eksplosiver som skal brukes mot amerikanske soldater, spionere på amerikanske konvoier, bistått med materiale som skal brukes til terroraktivitet, samt planlagt med Al-Qaida å gjennomføre terrorhandlinger mot sivile.

Forsvareren mener Omar, som er opprinnelig en kanadisk statsborger, ikke kan holdes rettslig ansvarlig for at han ble fraktet av faren sin til Afghanistan som niåring.

- Han hadde ikke noe annet valg enn å reise, sier advokat og oberstløytnant Jon Jackson, skriver The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere