RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er utsikten til Jens Bugge

Foto: Martin Lundsvoll (Romerikes Blad (RB))
Sist oppdatert:
Hvor mye kan et hus forfalle før kommunen griper inn? Denne eneboligen i Lillestrøm har irritert både naboer og kommuner i flere år – og nå er tålmodigheten slutt.

(Romerikes Blad): Herre over eget hus, er det noe som heter. Men hvor mye kan man la huset forfalle før kommunen ser seg nødt til å gripe inn? Svaret er rimelig mye. Og stort sett må det gå på sikkerheten løs før det offentlige blander seg inn.

I Bjørnsonsgate i Lillestrøm står en gammel enebolig og råtner. Både naboer og kommunen irriterer seg over det nesten falleferdige huset. Men det har ikke vært lett å få huseieren til å gjøre noe med boligen.

Kommunen fikk bekymringsmelding
- Vi fikk bekymringsmeldinger fra naboene, og tok kontakt med huseier første gang i 2007, sier Johnny Ekse, overingeniør ved teknisk avdeling i Skedsmo kommune, til Romerikes Blad.

Den gang fikk eieren klar beskjed om at eneboligen ikke kunne forbli i så dårlig stand, men siden 2007 har ingenting skjedd med det ubebodde huset.

Terskelen for at kommunen kan gi pålegg om riving av estetiske grunner er høy.

- Det er hovedsakelig av sikkerhetsmessige årsaker vi kan pålegge riving. Men om et hus med sentral beliggenhet er sterkt skjemmende, er mulighetene til stede. Så er jo det store spørsmålet hva som er sterkt skjemmende, sier Ekse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

La skylden på naboen
Det har gått ti år siden Jens Bugge flyttet inn i huset sitt i Bjørnsonsgate. Han er nærmeste nabo, med utsikt rett mot det falleferdige huset

- Praktisk sett gjør det meg ingen ting, men det er ikke akkurat noe å hvile øya på, sier Bugge.

Flere ganger har han opplevd diverse smell fra treverket i nabohuset, og Bugge frykter hele inngangspartiet snart vil rase ut.

- Inngangspartiet har allerede løsnet fra huset. Takstein detter ned, og vinduskarmer har falt ut, forklarer han.

Huseieren har ikke svart på gjentatte henvendelser fra Romerikes Blad, men svarte kommunen i en mail 11. mai 2009 at inngangspartiet skulle rives, og at huset skulle tømmes for innbo. Deretter skulle huset rives, og bygges på nytt. Arbeidet kunne ikke starte omgående ettersom det sto en container på hans tomt som var i veien.

Containeren tilhørte nabo Jens Bugge, og sto på gården etter avtale naboene seg imellom.

Ønsket flermannsbolig
Skedsmo kommune har i dag, fire år senere, ikke pålagt eieren å rive huset, men har gjort det klart for vedkommende flere ganger hvilket ansvar han har som huseier.

- Vi har påpekt at han er ansvarlig for det som står der, også i forhold til sikkerheten rundt huset. Samtidig har vi fortalt han at inngangspartiet bør rives, sier Ekse.

Etter at Romerikes Blad tok kontakt med Skedsmo kommune, har Ekse gjort nye befaringer av huset.

- Vi kommer til å sende huseier et tilskriv, så får vi se om det blir aktuelt med et pålegg om å rive huset, sier Ekse.

Lover endringer
Huseieren skal i løpet av de siste årene ha uttrykt et ønske om å bygge en flermannsbolig på eiendommen. Tomta på 595 kvadratmeter har kun vært regulert til enebolig, fram til ny kommuneplan ble vedtatt i juni i år. Nå er tomta avsatt til sentrumsformål. Dermed åpnes det for flere arealformål, som forretning, kontorer, bevertning og bolig.

- Vi har hatt forståelse for at huseier har jobbet med diverse planer, og at har dette har drøyd ut. Men det er grenser for hvor lang tid vi skal gi han, med tanke på beliggenheten av boligen, sier Ekse.Om huseier ikke følger eventuelle pålegg om riving kan kommunen gi eieren bøter.

Lover å rydde opp
Til sine naboer har huseieren også fortalt at han ikke har fått tillatelse til å rive eneboligen. Noe Skedsmo kommune hevder er helt feil.

- Han vil selvfølgelig få tillatelse til å rive huset, sier Ekse.

Huseieren har nå igjen lovet kommunen å rydde opp i løpet av få uker.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere