Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er uvanlig store utslag

Høyre stuper på ny meningsmåling. Valgforsker er forundret.

- Dette er uvanlig store utslag. Jeg synes det er rart, sier valgforsker Frank Aarebrot om Høyres kraftige fall.

Høyre går tilbake med hele 7 prosentpoeng i Vårt Lands siste meningsmåling, til en oppslutning på 27 prosent. Samtidig går Arbeiderpartiet fram omtrent det tilsvarende, med 6,3 prosentpoeng til 31,8 prosent.

Arbeiderpartiet er dermed igjen landets største parti.

- Ingen skandaler
Aarebrot er forundret, og kan ikke helt forstå hvorfor Høyre - som har tronet på toppen av meningsmålingene i lang tid - går så mye tilbake.

- Det som forundrer meg er at det skjer akkurat nå. Det er flere grunner til det, sier valgforskeren.

Han mener det ikke har skjedd noe, verken på rødgrønn eller borgerlig side, som skulle tilsi tilbakegangen.

- For det første så er vi midt i en nominasjonsprosess i fylkene, og det avslører ofte strid innad i partiene. Slik indre strid bidrar ikke akkurat til å mobilisere usikre velgere, sier Aarebrot, og fortsetter:

- Det andre som forundrer meg er at det ikke har skjedd så veldig mye. Jeg kan ikke se at det har skjedd noe større fra Arbeiderpartiet eller de rødgrønnes side, eller at det har skjedd noe som skader Høyre, skandaler eller lignende, sier han.

- Barth-Eide æren?
Han vet ikke svaret, men spekulerer likevel i hva som kan være årsaken.

- Når det er så store utslag, så må det jo være en årsak et sted. Men jeg aner ikke hva som er årsaken, tvert imot er det mange grunner til at det ikke skulle være et slikt utslag, sier Aarebrot til Nettavisen.

En mulig årsak, ifølge ham, kan være USA-valget.

- Det er mulig det kan være en smitteeffekt fra Obamas valgkamp, og at den kan ha gjort venstresiden litt mer relevant, sier Aarebrot.

- Det andre som kan tenkes er krisen i Midtøsten, og den nye utenriksministerens veldig stø håndtering av den. Arbeiderpartiet tjener jo alltid på en veldig fast og stø styring. Så dette kan ha hatt en effekt, sier han, og viser samtidig til Gjørv-kommisjonens rapport, som hadde motsatt effekt på Ap.

Den tredje mulige årsaken, mener Aarebrot kan være at velgere kan ha fått inntrykk av at Høyre «overspiller».

- Det kan jo tenkes at Høyre er i ferd med å overspille. Høringen mot Trond Giske kommer på toppen av kontrollhøringene etter 22. juli. Her er komiteen delt, og det blir mer en partipolitisk høring. Det kan tenkes at Ap-velgere mener Høyre går for langt, og velgerne mobiliseres, sier han.

- Høyre har minst å hente
Valgforskeren påpeker at Høyre har en mye mindre stemmereserve enn Arbeiderpartiet.

- Siden forrige stortingsvalg har Høyre-velgere vært topp mobilisert. Høyre har veldig få velgere som er usikre på om de vil stemme på Høyre igjen, sier han.

Han forteller at over 80 prosent av Høyre-velgerne sier at de vil stemme på Høyre igjen. Mens det samme tallet for Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, er 60-70 prosent. Dermed har de to sistnevnte partiene mer å hente dersom de gjør en god valgkamp.

- De som er lettest å overtale er de velgerne som faktisk stemte på partiet ved forrige valg, men som er blitt usikre. Da må man regne med at partiene vil lykkes med å mobilisere noen av de usikre, og flere partier vil øke, mens Høyre ikke kan øke fordi de er toppmobilisert, sier han.

Høyre vil dermed relativt sett gå tilbake, selv om de ikke går tilbake i antall stemmer.

- Avhengig av KrF og Venstre
I målingen får SV 4 prosent og Senterpartiet 4,2. Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville de rødgrønne fått 71 representanter på Stortinget. De borgerlige ville fått 79, siden KrF får 5,8 prosent - og Venstre 5,4 prosents oppslutning.

- Det betyr jo at det borgerlige regjeringsalternativet er avhengig av Venstre og KrF, konstaterer Aarebrot, og legger til:

- Jeg tror det er et mer sannsynlig valgresultat enn en blå-blå-regjering.

- Er målingen grunn til bekymring for Erna Solberg?

- Høyre har sannsynligvis ikke mistet noen velgere, men det betyr at hun ikke bare er avhengig av egen fortreffelighet, men også av de rødgrønnes elendighet for å vinne, sier han.

Han tviler imidlertid på at hun får søvnløse netter på grunn av nedgangen.

- Hun har nok is i magen til å vente på neste måling om en måned. Det er først da vi ser om dette kan være en målefeil, eller er en trend som fortsetter, sier han.

Kommentarer til denne saken