*Nettavisen* Nyheter.

Dette er værvinnerne i helga

Sommarøy i Tromsø kan fort bli en godt besøkt strand i helga. Foto: C.H (Visit Norway)

Sommeren er på hell, men her kan gradestokken nå 20 grader.

De som bor i vår nordligste landsdel stikker nok en gang av med det beste været. I Finnmark og Troms blir det meldt tørt og fint sommervær de nærmeste dagene.

- Dagtemperaturen vil her ligge på mellom 15 og 20 grader. Nordlendingene nord for Nordland er nok de store værvinnerne de nærmeste dagene og inn i helga, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Haakon Melhuus, til Nettavisen.

Temperaturene ligger over normalen for årstiden i denne landsdelen og ifølge Nordlys har det blitt hele 658,6 timer sol tilsammen i Tromsø i juli, juni og august.

Sjekk været der du bor her!

- Ganske fuktig
Flommen kom som julekvelden på kjerringa på Norges Vassdrags- og Energidirektorat i store deler av Sørøst-Norge denne uken. Flomfaren er ifølge meteorologen over i Sør-Trøndelag, men det vil fortsatt komme noe nedbør i de nordlige delene av Trøndelag og de sørlige delene av Nordland.

- Det blir nok ganske fuktig fremdeles, men utover torsdagen vil den tyngste nedbøren gi seg, fortsetter Melhuus.

Han understreker at selv om han melder byger i indre strøk av Sør-Norge og Nordland, og mer oppholdsvær langs kysten, er det ingen grunn til å pakke sammen badetøy og solkrem riktig ennå. Vanntemperaturen er tradisjonelt sett på sitt høyeste i august.

- Temperaturen for hele landet de nærmeste dagene vil ligge mellom 15 og 20 grader, men været er ustabilt og det er bygevær i vente. Så lenge det holder seg varmt i lufta, vil også vanntemperaturen holde seg varm, forklarer Melhuus.

Varslet 20-årsflom
Obs-varselet som Meteorologisk institutt gikk ut med tirsdag, gjelder fremdeles onsdag ettermiddag.

Økt nedbør i Nord-Trøndelag og i Nordland sør for sørlige deler av Helgeland vil føre til vannføringsøkning i flere vassdrag. Særlig utsatte vassdrag er Stjørdalselva, Verdalselva og Snåsavassdraget. Her ventes vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom, skrev NVE i sitt foreløpig siste varsel tirsdag.

I Nordland ventes ikke vannføringer over 5-årsflom. Kraftig nedbør på allerede vannmettet jord fører til økt fare for løsmasseskred, spesielt i indre strøk av Trøndelag. Prognosene er følsomme for endringer i nedbørmengdene.

Disse varslene gjaldt for tirsdag og onsdag.

Fint til søndag
Det fine været i Troms og Finnmark skal holde seg helt til søndag.

Fredag er Vestlandet og østlige fjelltrakter mest utsatt for nedbør, men det er også fare for byger i Trøndelag og Nordland. Bygeværet vil fortsette for disse områdene inn i helga, men det kan også bli perioder med sol.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.