*Nettavisen* Nyheter.

Dette er Valentin

Mandag 14. februar er dagen da du bør ta motet til deg og sende en oppmerksomhet til noen du har hatt lyst til å gå ut med lenge. Les om hvorfor vi feirer Valentinsdagen.

01.02.05 10:56

Den hellige Valentin var prest i Roma og døde martyrdøden for sin tro, ca. 270 i Roma. Dette var da keiser Klaudius regjerte.

Keiseren gav på denne tiden ordre om at alle giftemål skulle forbys og at alle forlovelser skulle annulleres. Valentin trosset keiserens ordre og fortsatte med å gjennomføre vielser for kristne par i hemmelighet. Da keiseren oppdaget dette ble Valentin fengslet. Senere ble han torturert og dømt til døden. Valentin ble halshugget 14. februar.

Mens han satt i fengsel ble Valentin forelsket i fangevokterens datter, Julia. Hun var blind, og ifølge legenden fikk hun synet tilbake da hun lot seg omvende til den kristne tro av Valentin.

Da han skulle halshugges 14. februar sendte han et kort til henne som han signerte med «Fra din Valentin». Den hellige Valentin regnes i dag som birøkternes vernehelgen, og vernehelgen for forlovede par og som stifter av gode ekteskap. 14. februar har blitt et symbol på forelskelse og kjærlighet.

Mer kjærlighet
14. februar er også festdagen til Juno, gudinnen for kvinner, kjærlighet og giftemål. I februar hadde man også Lupercalia-festivalen, hvor unge gutter og jenter trakk hverandres navn opp av krukker, og feiret sammen.

I år 496 ble Valentin gjort til helgen av paven og 14. februar ble utpekt som dagen hvor man skulle minnes ham. Dermed var St. Valentins dag et faktum.

Populær markering
I Storbritannia ble det populært å feire St. Valenins dag på 1600-tallet. Etter hvert ble det vanlig for både kjærester og venner å utveksle små oppmerksomheter- gaver, konfekt og kort. På 1800-tallet begynte den kommersielle Valentinstradisjonen å dukke opp. Da begynte butikkene å selge kort med fint papir, romantiske dikt og vakre dekorasjoner.

St. Valentins dag er i dag den neste største «postkortfeiringen» i verden etter jul. I tillegg til kort velger mange å markere dagen med å gi små gaver, blomster eller spandere en middag på noen de liker.

Økende popularitet
Mange regner i dag feiringen av Valentin som en amerikansk skikk, men den har altså sine røtter i Europa. Det er likevel i USA at dagen har blitt sterkest markert. Men skikken er nå i ferd med å spre seg til stadig nye deler av verden.

Ikke minst i Norge er dette en feiring som blir stadig mer populær. Hvert år sendes det over en million Valentinskort her i landet. I tillegg markerer butikker, restauranter og andre Valentinsdagen

Send et romantisk kort
Dersom du ønsker å delta i feiringen bør du sette deg ned å skrive et kort eller et kjærlighetsbrev allerede nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.