*Nettavisen* Nyheter.

Dette er vegetarisme

Foto: (Crestock)

Er du egentlig vegetarianer hvis du spiser fisk?

(SIDE2:) Felles for alle vegetarianere er at de ikke spiser kjøtt, fugl eller fisk.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forskjeller
Alle de som ikke spiser noen form for kjøtt eller fisk er vegetarianere. Men man kan også dele opp vegetarkosten i tre hovedtyper etter matvarer:

Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse - inkludert meieriprodukter, egg og honning.

Lakto-vegetarisk kost: Disse spiser vegetabilske matvarer og bruker melk og meieriprodukter, men ikke kjøtt, fugl, fisk eller egg.

Lakto-ovovegetarisk kost: Her inngår også egg i tillegg til melk og melkeprodukter.

Veganisme
I hovedsak er altså skillet mellom veganere og andre vegetarianere at førstnevnte unngår meieriprodukter og egg. Veganisme sees ofte på som en mer strengere form for vegetarisme. De har et kosthold helt fritt for animalske produkter og ikke bare selve det døde dyret. Mange veganere er også svært opptatt av det etiske aspektet ved dyreforhold.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Ikke fisk
Mange hevder de er vegetarianere selv om de spiser fisk, men ifølge nettstedet www.vegetar.com er ikke dette vegetarkost. Definisjonen av vegetarisme både i ordbøker, oppslagsverk og i vegetarmiljøet er entydig på dette området. Det finnes derimot titusenvis av mennesker som spiser lite eller svært lite kjøtt og fisk, og disse kan for eksempel kalles delvis vegetarianere eller halvveis vegetarianere. Det finnes også de som kaller seg semi-vegetarianer. Disse velger vegetabilske matvarer og spiser også noen animalske produkter (egg, fisk, melk eller ost), men utelater gjerne rødt kjøtt.

Bare salat og gulrøtter?
Nei, vegetarisme betyr ikke bare grøntfôr og gryteretter der hovedingrediensen er linser. For eksempel så er både potetgull og sjokolade vegetarisk. Derimot så er vegetarisme et godt utgangspunkt for å ha et sunnere kosthold, men en sunn livsstil dreier seg både om ernæring, fysisk aktivitet og god helse. Et sunt vegetarkosthold inneholder helkorn, belgvekster, poteter, grønnsaker, frukt, planteoljer, frø og nøtter. Det er lettest å få vegetarkosten fullverdig hvis den også inneholder melk, ost og egg. Velger du et kosthold uten kjøtt og fisk bør du være bevisst på hva du spiser slik at kroppen får de nødvendige næringsstoffene.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Kilder: www.vegetar.com, www.vegetar.no, www.melk.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.