*Nettavisen* Nyheter.

Dette er verdens kuleste

Vi hopper fra timeteren med øynene igjen og kårer verdens kuleste ting. Hvilket land er verdens kuleste, og hvilken film er kulere enn alle andre?. Her er listen du kan diskutere i dagevis. Kjør debatt.

08.12.03 10:17

Verdens kuleste artist noensinne: Elvis Presley

Si hva du vil om kongen, men han var kulere enn de aller fleste. Den eneste som muligens er oppe og krangler om førsteplassen er Frank Sinatra. Frank var mafia, men Elvis fikk lov av Richard Nixon å være FBI-agent og fikk lov til å ha med seg våpen på fly. Dessuten trekker vi Frank for hans negative kommentarer om Elvis, det er ikke kult å snakke stygt om andre, om du ikke er rapper fra en eller annen kyst i USA.

Verdens kuleste band: The Rolling Stones

Beatles var ikke spesielt kule. De startet som fire streite karer som etter hvert tok for mye syre. Rolling Stones var rock’n roll fra dag 1. Dessuten har de Keith Richards, det levende medisinskapet med på laget. Band som Sex Pistols, White Stripes og Ramones er selvfølgelig også svært kule, men ingen er som Stones.

Verdens kuleste bok: Catcher in the Rye av J.D. Salinger

En bok du ikke krangler med. Boken om Holden Caulfield kom for første gang i 1951 og har blitt synonymt med tenåringsopprør og det amerikanerne kaller "cynical adolescent." Forfatteren selv ga ikke ut ekstremt mange bøker, men denne står igjen som en påle. Andre kule bøker er selvfølgelig The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald, 1984 av George Orwell, Fluenes Herre av William Golding, Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, Slakterhus 5 av Kurt Vonnegut JR og A Clockwork Orange med Anthony Burgess.

Verdens kuleste film: The Big Lebowski

Nei, det er nok ikke verdens beste film men den er kulere enn det aller meste. Utvilsomt var det kamp med Reservoir Dogs, Fear and Loathing in Las Vegas, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Fight Club, Fargo, Rebel Without a Cause, On the Waterfront, Easy Rider og en haug andre filmer du så absolutt bør se. Likevel, med utsagn som dette i filmen er det ingen tvil: I'm sorry your stepmother is a nympho.

Verdens kuleste TV-program: Pompel og Pilt

Glem MASH, glem Valen TV, glem Lille Lørdag, glem til og med Romlingane. Noe verre, eller bedre, eller kulere enn Pompel og Pilt har aldri vært vist på TV i noe land. Et dukketeater laget av syretrippende overkreative sjeler en gang litt for langt oppe i blomsterårene har egenhendig gjort en hel generasjon til halvveis psykotiske når det gjelder vaktmestere eller å reparere ting. Jada, det finnes show som Simpsons og South Park også¿ men de rekker verken Pompel eller Pilt til knærne.

Verdens kuleste bil: Lamborghini Countach

Hva slags tabletter designerne bak Lamborghini Countach spiste før de laget denne bilen vites ikke, men dette er bilen som definerer kulhet på veien. Dessuten skjønte de noe viktig – dører kan gå oppover, og ikke bare til siden. Selvfølgelig finnes det andre kule biler, slik som Morris Mini eller gamle Volkswagen-bobler (de aller eldste)¿ men Countachen parkerer de ganske så enkelt. Både bokstavelig og i billedlig betydning.

Verdens kuleste oppfinnelse: Datamaskinen

Hvor overraskende var den? Vi mennesker har laget mye gøy, alt fra ostehøvler til oppskjært loff. Likevel er det ingen tvil om at det er datamaskinen som har gitt oss mest gøy, og når Al Gore bevilget midler til at vi skulle få Internett (det var faktisk det han gjorde, og sa han gjorde) så har det blitt enda gøyere.

Verdens kuleste by: San Francisco

En by som midt under Irak-krigen har 76% som er i mot krigen fortjener cred. I tillegg er det en by hvor du finner like mange gode klesbutikker for gutter som for jenter. Hvorfor? Det gis ikke poeng for å gjette. På plassene etter SF kommer Amsterdam, Cape Town og London¿. New York ble ikke engang vurdert.

Verdens kuleste land: Island

Uff, den var kanskje litt bløt¿. Men, faktum er at Island er et land som er kulere enn de aller fleste andre. Dette er landet hvor regjeringen kjøper abonnement på Britannica online til hele landet, og som har Nord-Europas dyreste halvliter, varme kilder og et heidundrende uteliv. Land som ikke er langt unna er selvfølgelig Katalania (vel, teknisk sett ikke et land foreløpig¿), Frankrike (landet som gjorde at USA eksisterte kan snakke djevelen rett i trynet om de ønsker også) og Palestina (sånn, nå kan vi få en debatt).

Verdens kuleste politiker: Ghandi

Sørget for at Storbritannia trakk seg ut av India, og som Einstein sa: Sjelden ser man en så liten mann utrette så mye. Andre folk på listen var ikke George W. Bush og Kjell Magne Bondevik, men folk som Winston Churchill, John F. Kennedy og Dag Hammarskjold.

Verdens kuleste journalist: Hunter S. Thompson

Journalisten som stod bak en helt ny form for journalistikk. Gonzojournalisten Hunter S. Thompson er udødeliggjort i filmen ”Fear and Loathing in Las Vegas,” men det er bøkene og artiklene hans du virkelig bør få med deg.

Verdens kuleste vitenskapsmann: Richard P. Feynman

I 1964 fikk han nobelprisen i fysikk for kvantumfysikk, som rocker i seg selv. Etter det har han rocket verden med svært så kreative forsøk. Han var med å lage den første atombomben (en stor jobb, men kanskje litt kjip ting). Les boken ” Surely You're Joking, Mr Feynman” og les om hans noe skrudde syn på vitenskapelig tenkning.

Verdens kuleste tegneserie: V for Vendetta av Alan Moore

Alan Moore har laget verdens klart kuleste tegneserie i ”V for Vendetta.” Når han også står bak nummer to på listen: ”From Hell” så ligger mannen godt an. Den norske Nemi og svenske Rocky er selvfølgelig ikke utrolig langt unna, men litt i annen klasse – noe sannsynligvis fr. Myhre og hr. Kellermann vil være enig i. Unntatt på fylla, kanskje.

Verdens kuleste sitat: Oscar Wilde

Always forgive your enemies; nothing annoys them so much.

- Oscar Wilde

Selvfølgelig en ganske vanskelig pris å kåre. Mye bra er sagt opp igjennom årene¿ her var noen som ikke nådde opp:

Science may have found a cure for most evils; but it has found no remedy for the worst of them all -- the apathy of human beings.

- Helen Keller

When you get to the end of your rope, tie a knot and hang on

- Franklin D. Roosevelt

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

-John Lennon

Og selvfølgelig en lang rekke andre.

Verdens kuleste nålevende mann: Keith Richards

Verdens kuleste nålevende kvinne: Aung San Suu Kyi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.