RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Jarle Aabø/Montasje)

Dette er verdens skumleste graf

Sist oppdatert:
I verste fall kan det føre til krig.

NÅ: Nett-treff med Seher Aydar

Når et land befinner seg i en økonomisk krise er det alltid noen grupper som blir rammet hardere enn andre. En gruppe som får det ekstra tøft på arbeidsmarkedet er ungdom.

Det er skummelt, ikke bare på kort sikt. For mange av ungdommene får ikke bare et velferdstap nå, men også i framtiden.

Sett i lys av EU-krisen er denne oversikten den skumleste.

Halvparten ledige
Kollapsen til den amerikanske finansinstitusjonen Lehman Brothers var raketten som fyrte den globale finanskrisen. Etter at konkursen var et faktum har ledigheten i Europa kun gått en vei - til himmels.

Land som Spania og Hellas er verst i klassen med en ungdomsledighet på nesten 60 prosent. Italia, Irland og Portugal følger etter med nesten 40 prosent.

For alle de kriserammede landene i periferien, men også for de største økonomiene er situasjonen verre nå enn hva den var før euroen ble innført.

- Det finnes ingen apparat som sikrer ungdom en trygg framtid i Europa. Framtiden i Europa er ute i ledighet nå. EUs svar har vært kutt, men det er ikke det ungdom trenger. Svaret bør være å slette gjelda til land i krise og satse på velferd, sier Seher Aydar, leder i Rød Ungdom, til Nettavisen NA24.

Nettavisen gjentar denne høsten suksessen med gjesteredaktører, og tirsdag er det lederen av Rød Ungdom, Seher Aydar (23), som stiller.

Akkurat nå stiller Aydar på nett-treff. Send inn spørsmål her!

Norge best i klassen
I perioden 2008 til 2010 steg også ungdomsledigheten voldsomt i alle de nordiske landene, faktisk så mye som 50 prosent, ifølge Nordisk ministerråd.

Verst var det i Sverige der ledigheten var på 29 prosent, Finland hadde 27 prosent, Island 16 prosent, Danmark 13 prosent og Norge hadde en ungdomsledighet på 9 prosent.

Men der hvor det stadig har blitt verre sørover har situasjonen faktisk bedret seg her siden 2010. Nå ligger ledigheten for de unge på rundt åtte prosent.

Selv om dette er vesentlig høyere enn den totale arbeidsledigheten, som ifølge Nav nå er på 2,3 prosent, ligger den nå rundt hva som har vært snittet de siste 40 årene.

I perioden 1972-1987 var denne på rundt seks prosent, mens den etter 1987 økte kraftig og i perioden 1989-2005 var rundt 11 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Den økonomiske nedturen Norge opplevde på slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet er grunnen til det store hoppet den gang. Altså ser man klart og tydelig at også unge her hjemme blir rammet hardt av perioder med lavkonjunktur.

Noen av årsakene til at ungdom rammes hardere ved økonomiske nedturer er:

* Vanskeligere for nykommere når det er færre jobber
* Lettere å miste jobben grunnet ansiennitetsregler
* Større andel har midlertidige jobber
* Større andel jobber i konjunkturutsatte yrker

Men selv om utviklingen i Norge har vært positiv er farene i Europa til å ta og føle på.

Skummel utvikling
Den skremmende utviklingen i eurosonen har blant annet fått OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) til å frykte at en hel generasjon aldri vil få fotfeste i arbeidslivet.

Andre igjen har ment at resultatet kan føre til destabilisering og sågar nye kriger. Som eksempel på dette peker de på forløpet i Tyskland før andre verdenskrig, og utviklingen man nå ser i det hardest rammede landet, Hellas.

- Det er ofte enklere å sparke nedover enn å sparke oppover. I krisetider leter folk etter et sted å kanaliserer misnøyen. Nå har høyreekstreme blitt større og det er farlig utvikling. Politivold og nynazister preger politiske livet mer. Det er viktig at vi bidrar til å hjelpe landene ut av krise og udemokratiske tendenser. Svaret er verken politivold, EU eller nynazister, sier Aydar.

Det nasjonalsosialistiske arbeiderpartiet (NSDAP), ledet av Hitler, hadde i mange år laber oppslutning, men dette endret seg på grunn av problemene i verdensøkonomien. Støtten den gang kom etter at Tyskland var blitt rammet av en saftig økonomisk krise etter Den store depresjonen, en krise som blottla politikernes avmakt. Tyskland slet da med en arbeidsledighet på vel 30 prosent.

Nynazister tilbake
I Hellas nå ser man hvordan dyp frustrasjon fortsatt gir store politiske utslag.

Partiet Chrysi Avyi, som betyr Gylden solnedgang, betegnes som nynazister, selv om partiet selv avviser dette.

Imidlertid er det ingen tvil om at partiet, som ledes av Nikolaos Michaloliakos, har flørtet med nazismen. Blant annet har medlemmer brukt nazistiske symboler og hyllet lederfigurer i Adolf Hitlers regime. Ved valget tidligere i år fikk partiet en oppslutning på syv prosent, noe som gjorde at det for første gang fikk medlemmer i parlamentet. Den gang var det 21 representanter som ble valgt inn, men ved et omvalg i juni ble antallet redusert til 18.

Og ting kan bli verre.

Hellas må nå sikre seg et nytt lån på i overkant av tre milliarder Euro innen utløpet av uken, dersom landet skal unngå konkurs. Årsaken er at det må betale tilbake gammel gjeld.

Les mer: Hellas kan gå konkurs denne uken

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere